Ontdek meer op het V-Kam Education blog - Pagina 1

 • RI&E: risico-inventarisatie en –evaluatie

  RI&E: Wat is dat? RI&E is een afkorting voor Risico-Inventarisatie en Evaluatie. Elk jaar raken ongeveer 250.000 mensen betrokken bij een arbeidsongeval, waarvan 20.000 met blijvend letsel. Als bedrijf ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van je medewerkers. Met een RI&E breng je de risico's die je medewerker loopt in kaart. Daarna maak je een plan van aanpak om de risico's te voorkomen.  De RI&E vermindert dus de kans op ongevallen op de werkvloer en op ziekteverzuim, omdat de werkplek zo veilig mogelijk gemaakt is. Voorwaarde : de RI&E moet door een wettelijk bevoegde persoon of arbodeskundige goedgekeurd worden om rechtsgeldig te zijn.

  Geplaatst op 7 juli 2021

  Lees verder
 • Van ISO High Level Structure (HLS) naar ISO Harmonized Structure (HS): dít gaat er veranderen

  Sinds mei 2021 is de High Level Structure (HLS) als ISO managementsysteemnorm vervangen door de HS: de Harmonized Structure. Hoewel deze nieuwe overkoepelende basisstructuur veel op zijn voorganger lijkt, zijn er toch een paar kleine nuances en aanvullingen. Benieuwd wat er verandert? We leggen het je graag uit! 

  Geplaatst op 5 juli 2021

  Lees verder
 • Corona-struggles op de werkvloer? Vijf tips voor QHSE managers!

  Niet op kantoor kunnen werken, afstand houden en een hoge werkdruk door ziekteverzuim; veel mensen ervaren corona-struggles op de werkvloer. Hoe zorg je ervoor dat je in deze tijd tóch effectief, veilig, gezond én met plezier kunt werken? Onze safety coach Ilse Jansen geeft je vijf tips!

  Geplaatst op 3 mei 2021

  Lees verder
 • Update en maatregelen Corona Virus (Covid-19)

  Na de eerste virusmelding in Nederland heeft V-Kam Education een risicoanalyse gedaan en scenario's uitgewerkt. De nodige maatregelen zijn genomen. We volgen hierbij de richtlijnen van het RIVM. [Update - 13 april 2021]

  Geplaatst op 13 april 2021

  Lees verder
 • De NEN 3140 keuring: hoe vaak moet dat gebeuren?

  de NEN 3140 is d e norm die ervoor moet zorgen dat elektrische installaties en gereedschappen veilig te gebruiken zijn. Een Vakbekwaam Persoon (VP) of Voldoende Onderricht Persoon (VOP) mag de keuring volgens de NEN 3140 norm op zich nemen. Maar, hoe vaak moet een NEN 3140 keuring worden uitgevoerd?

  Geplaatst op 13 april 2021

  Lees verder
 • De NEN 3140 keuring: wie mag het uitvoeren en hoelang is de keuring geldig?

  De NEN 3140 moet ervoor zorgen dat elektrische installaties en gereedschappen veilig te gebruiken zijn. Kortgezegd: ‘Bedrijfsvoering van elektrische installaties met laagspanning. Maar wie mag de NEN 3140 keuring uitvoeren en hoelang is deze keuring geldig?

  Geplaatst op 13 april 2021

  Lees verder
 • V-Kam Education legt uit: wat doet een MVK’er?

  In Nederland ben je als bedrijf (nog) niet verplicht om een Middelbare Veiligheidskundige (MVK’er) in dienst te nemen. Sterker nog: volgens de wet kan een preventiemedewerker de rol van een Veiligheidskundige ook op zich nemen. Maar wat doet een MVK’er eigenlijk? V-Kam Education legt het je uit.

  Geplaatst op 31 maart 2021

  Lees verder
 • #6 QHSE-professional in crisistijd | Luuk Willemsen

  “We moeten er veel aandacht aan besteden, maar het is ook belangrijk dat alle activiteiten op een verantwoordelijke manier door blijven gaan'. ”   - QHSE-professional Luuk Willemsen - Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional er volgens hen uit?

  Geplaatst op 19 maart 2021

  Lees verder
 • Klant aan het woord | Fred de Koff van Trivium Packaging

  Fred de Koff is training officer bij Trivium Packaging. Hij zorgt ervoor dat het personeel in Noord-Nederland zich kan blijven ontwikkelen. Dat doet hij onder meer door incompany trainingen in te kopen. Lees hier zijn ervaring met de incompany trainingen van V|Kam Education. 

  Geplaatst op 19 maart 2021

  Lees verder
 • Interne audit volgens ISO 9001 | Een checklist, voorbeeld en vragenlijst

  Interne audit iso 9001 Een interne audit is een belangrijk instrument. Het geeft het management inzicht in de bedrijfsprocessen en werkzaamheden. Werken alle processen goed? Volgens de gestelde eisen? Wordt er door medewerkers gewerkt zoals afgesproken? En waar zijn verbeteringen mogelijk? Een goed uitgevoerde interne audit geeft antwoord op deze vragen. Het is een krachtig hulpmiddel om te bepalen of het managementsysteem nog oplevert wat het op moet leveren. En is goed voor de organisatie en voor klanten.

  Geplaatst op 11 maart 2021

  Lees verder
 • Alle vragen beantwoord: dit moet je weten over de preventiemedewerker

  Verdiep jij je op dit moment in een nieuwe functie als preventiemedewerker of wil je - als werkgever - weten met welke punten je rekening moet houden? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij zetten de meest gestelde vragen rondom de preventiemedewerker voor je op rij én geven je de antwoorden.

  Geplaatst op 4 maart 2021

  Lees verder
 • #5 QHSE-professional in crisistijd | Niels de Jonge

  “Het besef dat je samen verantwoordelijk bent, daar zijn mensen zich door de crisis extra bewust van geworden . ”   - QHSE-professional Niels de Jonge - Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Tijdens de coronacrisis doen we het net even anders en spreken we met ‘oud deelnemers’ op afstand: hoe gaan zij om met de crisis, hoe beïnvloedt het hun werk als KAM? Deze maand aan het woord: Niels de Jonge. “Je rol als KAM wordt nóg meer adviserend.”

  Geplaatst op 1 februari 2021

  Lees verder
 • Bhv’er tijdens een pandemie? Dit moet je weten!

  Hulp verlenen tijdens een pandemie: dat is andere koek. We zitten midden in de coronacrisis, werken massaal thuis en vermijden zoveel mogelijk het persoonlijke contact. Maar incidenten op de werkvloer wachten niet. Sterker nog: er ontstaat een nieuw risico. De bezetting van bhv’ers in bedrijven en organisaties zal vaak lager zijn dan normaal. Aan welke aangepaste maatregelen moet je je als bhv’er houden in een pandemie?

  Geplaatst op 26 januari 2021

  Lees verder
 • Thuiswerken: dit mag je als werknemer verwachten

  De lockdown: we zitten er nog middenin. Dat betekent dat we met zijn allen (nog) zoveel mogelijk thuis moeten werken. Maar wat als jouw werkgever je verplicht om toch naar de werkplek te komen? Mag hij of zij dit van jou vragen én nog belangrijker: mag jij als werknemer weigeren? Wij zochten het voor je uit.

  Geplaatst op 19 januari 2021

  Lees verder
 • Preventiemedewerker: taken, bevoegdheden en alles wat je moet weten

  Maak jij binnenkort een carrièreswitch – of breid je je huidige baan uit – naar de functie van preventiemedewerker? Ben je al preventiemedewerker en wil je nog méér te weten komen over deze bijzondere functie? Gefeliciteerd, je bent hier op de juiste plek!

  Geplaatst op 11 januari 2021

  Lees verder

Blijf op de hoogte en schrijf je hier gratis in voor de maandelijkse digitale KAM Praktijk! Alles over veilig, verantwoord en vakkundig werken.

V-Kam Education werkt(e) onder andere voor:

Meer opdrachtgevers