Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Zo maak je tijd voor groei!

Afgelopen weekend kopte de krant: ‘Werknemers laten €1,5 miljard aan scholingsgeld onbenut’. In het artikel staat dat hoge werkdruk één van de oorzaken is. Er is weinig of geen tijd voor een opleiding of training. Merk jij dit ook? Lees dan de tips hieronder.  


Het is net als een pitstop

Allereerst: hoge werkdruk is misschien wel juist een reden om een training te volgen. Als je er tijd voor vrijmaakt, word je beter in je werk en werk je vaak efficiënter. Vergelijk het met een pitstop tijdens een race. Het kost even tijd, maar daarna ga je harder. 

Is er echt te weinig tijd, dan zijn er manieren die misschien wél werken. Zoals: 

Online cursus

Volg een online cursus. Zo’n online cursus of e-learning volg je namelijk in je eigen tempo, op een moment dat jou goed uitkomt. Bijvoorbeeld ‘s avonds of in het weekend.  

Prioriteren en plannen

Analyseer je huidige taken en prioriteiten. Bepaal welke activiteiten minder belangrijk zijn en vervang ze door leertijd. Blok deze tijd vervolgens in je agenda, zodat je de tijd ook écht gebruikt voor (zelf-)studie. 

Leren tijdens de pauze

Gebruik een deel van je pauzes voor zelfstudie. Zo heb je gedurende de week kleine stukjes leer- of leestijd. 

Flexibele werkuren

Bespreek met je manager of je je werkschema zó kunt aanpassen, dat er ruimte komt voor een cursus of opleiding.

Informeel leren

Denk ook eens aan informeel leren, zoals meedoen aan een webinar, workshop, netwerkevent of klankbordgroep. De kennis die je hier opdoet is ook waardevol, en minder tijdsintensief. 

Avond- of weekendcursus

Kies een opleiding of cursus die ‘s avonds of in het weekend wordt gegeven. Dat maakt werken en leren beter te combineren. 

Microlearning

Ga voor korte, losse modules of microlearning-cursussen. Deze gaan vaak over specifieke onderwerpen of vaardigheden, en kosten minder tijd dan een uitgebreide opleiding.

Incompany training

Een incompany training kan ook slim zijn. Zo’n training is bij jullie op locatie, op een tijdstip dat jullie goed uitkomt. De inhoud en vorm van de training wordt afgestemd op jullie leerdoelen. Dat maakt het heel effectief!

Is er opleidingsbudget voor jou beschikbaar?

Daar kom je maar op één manier achter. Check het bij je leidinggevende. Die weet hoe het zit.

Weet je al wat voor opleiding of training je wilt volgen? En is dat in Veiligheid, Kwaliteit, Arbo of Milieu? Dan kun je bij ons terecht. Check hier ons hele trainingsaanbod.

Ook interessant…

Dit blog is geschreven door Elisabeth van Munster

Marketing manager

Elisabeth schrijft regelmatig blogs over onderwerpen als Kwaliteit, Arbo en Milieu. Daarbij gebruikt ze de input van collega’s, trainers en de Klankbordgroep. En dat levert vaak mooie en nuttige content op!

Lees meer