Direct naar content
 • Trainingen door heel Nederland

 • Ervaring sinds 2001

Donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag) én vrijdag 27 mei is ons kantoor gesloten.

NEN 3140 cursus

Zoek je een erkende NEN 3140 cursus? V-Kam Education geeft verschillende cursussen. Van de NEN 3140 keurmeester cursus, tot de VOP cursus of opleiding tot Vakbekwaam Persoon (VP).

Wat is een NEN 3140 cursus?

Wanneer je werkt met elektrische laagspanningsinstallaties, ben je volgens de NEN 3140 norm verplicht om regelmatig opleidingen te volgen. Het volgen van een NEN 3140 cursus is dus niet alleen verstandig, maar ook verplicht.

Wij leren je hoe je veilig met elektriciteit werkt. Je leert ook wat ieders verantwoordelijkheid en bevoegdheid is, volgens de NEN 3140 norm.

Onze 3140 cursussen kun je ook lokaal volgen, bijvoorbeeld in Amsterdam, of Rotterdam.

Voor wie is de NEN3140 cursus?

Veilig werken is van levensbelang, zowel voor jezelf als voor jouw medewerkers. Een NEN 3140 cursus is onmisbaar wanneer jij werkt met elektrische arbeidsmiddelen.

Wanneer jij deze apparaten onderhoudt, beheert en inspecteert is nodig om een NEN3140 cursus te volgen. Bijvoorbeeld wanneer je elektromonteur of elektriciën bent. Maar ook wanneer je als huismeester in het ziekenhuis werkt en elektrische reparaties uitvoert.

Goed om te weten

Alleen medewerkers die NEN 3140 certificaat hebben, mogen werkzaamheden aan elektrische apparaten uitvoeren. Iedereen mag een printer gebruiken, maar alleen de medewerker met een NEN3140 certificaat mag het onderhoud of reparaties doen. 

Wat cursisten zeggen

 • 'De NEN 3140 cursus is zeer goed bevallen…'

  De NEN 3140 cursus is zeer goed bevallen. Er was persoonlijke aandacht voor iedereen en er hing een ontspannen sfeer.

  – Joost Wijnands, Rolls-Royce Marine Benelux B.V.
  – mei 2022
  5 van de 5 sterren
 • Zoals voorgaande training NEN 3140 Keurmeester is deze cursus helder en duidelijk gegeven.

  Zoals voorgaande training NEN 3140 Keurmeester is deze cursus helder en duidelijk gegeven. Doordat de cursusboek voor de cursus al naar mij was verstuurd kon ik mij beter voorbereiden.

  – Naftali Nanhekhan
  – november 2019
  4 van de 5 sterren

Wat is het verschil tussen NEN3140 VP en NEN3140 VOP?

Je kunt ook kiezen voor een cursus NEN 3140 VOP (Voldoende Onderricht Persoon) of een cursus NEN 3140 VP (Vakbekwaam Persoon). In beide gevallen krijg je alle kennis die je volgens de NEN 3140 norm moet hebben, om deze titel te mogen dragen.

En wat is het verschil tussen NEN1010 en NEN3140?

Een goede vraag! Want ze lijken erg op elkaar. En tóch is er een duidelijk verschil. De NEN1010 geldt voor nieuwe apparaten en de NEN3140 op bestaande apparaten.

De NEN1010 wordt gebruikt door fabrikanten. Bij het ontwikkelen van nieuwe apparaten. Want veiligheid begint daar. De NEN3140 is gericht op de gebruikers van apparaten.

Voor wie is de cursus NEN3140 Keurmeester?

Deze cursus is voor iedereen die zelf elektrische arbeidsmiddelen wil keuren. Je leert inspecties uitvoeren, elektriciteitsrisico’s inschatten en de bijbehorende administratieve werkzaamheden afhandelen.

Daarnaast weet je alles over meetinstrumenten, grenswaarden en herken je veel voorkomende gebreken bij het keuren van elektrische apparaten.

Hoe lang is een NEN3140 certificaat geldig?

Het certificaat NEN3140 VP en NEN3140 VOP is 3 jaar geldig. Het certificaat NEN 3140 Keurmeester heeft geen officiële geldigheidsduur. Wel is het slim om de opleiding na vijf jaar te herhalen. Zo blijven je kennis en vaardigheden op peil!

Ik ben mijn certificaat kwijt, wat nu?

Geen probleem! In ons online portal staat je certificaat. Je kunt het certificaat opnieuw downloaden en printen. Degene die je heeft ingeschreven, heeft toegang tot dit portal. Dat kun jij zelf zijn, maar ook je leidinggevende of HR-collega.

Hoe kan ik een NEN3140 cursus volgen?

Bij ons heb je verschillende opties:

 • Klassikaal: al onze NEN3140 cursussen kun je klassikaal volgen.
 • Online classroom: samen met andere cursisten volg je les via een livestream. Dit geldt voor de VP en de VOP, in Nederlands en Engels.
 • E-learning: de NEN3140 VP en VOP kun je op je computer volgen. Op het moment dat het jou uitkomt. De NEN3140 VP sluit je af met een schriftelijk examen. De VOP sluit je af met een praktijkexamen, op één van de 40 locaties.

Locaties

Onze NEN 3140 cursussen worden op meerdere locaties in Nederland gegeven. Als je wilt, zelfs in jouw eigen bedrijfspand. Zo wordt het volgen van een NEN 3140 cursus wel heel eenvoudig!

Incompany training NEN3140?

Wil je een NEN3140 cursus op locatie? Bel dan met Minella. Zij weet alles van incompany trainingen en helpt je graag!

Interessante blogs