Direct naar content
 • Ervaring sinds 2001

 • Trainingen door heel Nederland

NEN 3140 cursus

Zoek je een erkende NEN 3140 cursus? V-Kam Education geeft verschillende cursussen. Van de NEN 3140 keurmeester cursus, tot de VOP cursus of opleiding tot Vakbekwaam Persoon (VP).

Al onze NEN 3140 cursussen duren 1 dag. Na afloop ontvang je een officieel certificaat.

Onze 3140 cursussen kun je ook lokaal volgen, bijvoorbeeld in Amsterdam, of Rotterdam.


Over NEN3140

Wat is een NEN 3140 cursus?

Wanneer je werkt met elektrische laagspanningsinstallaties, ben je volgens de NEN 3140 norm verplicht om regelmatig opleidingen te volgen. Het volgen van een NEN 3140 cursus is dus niet alleen verstandig, maar ook verplicht.

Wij leren je hoe je veilig met elektriciteit werkt. Je leert ook wat ieders verantwoordelijkheid en bevoegdheid is, volgens de NEN 3140 norm.

Welke NEN 3140 cursus heb ik nodig?

Weet je niet goed welke NEN 3140 cursus jij of jouw medewerker nodig heeft? Gebruik dan onze handige keuzehulp. Aan de hand van een paar vragen bepaal je de juiste cursus.

Voor wie is de NEN3140 cursus?

Veilig werken is van levensbelang, zowel voor jezelf als voor jouw medewerkers. Een NEN 3140 cursus is onmisbaar wanneer jij werkt met elektrische arbeidsmiddelen.

Wanneer jij deze apparaten onderhoudt, beheert en inspecteert is nodig om een NEN3140 cursus te volgen. Bijvoorbeeld wanneer je elektromonteur of elektriciën bent. Maar ook wanneer je als huismeester in het ziekenhuis werkt en elektrische reparaties uitvoert.

Goed om te weten

Alleen medewerkers die NEN 3140 certificaat hebben, mogen werkzaamheden aan elektrische apparaten uitvoeren. Iedereen mag een printer gebruiken, maar alleen de medewerker met een NEN3140 certificaat mag het onderhoud of reparaties doen. 

Wat cursisten zeggen

 • 'De NEN 3140 cursus is zeer goed bevallen…'

  De NEN 3140 cursus is zeer goed bevallen. Er was persoonlijke aandacht voor iedereen en er hing een ontspannen sfeer.

  – Joost Wijnands, Rolls-Royce Marine Benelux B.V.
  – Juli 2013
  5 van de 5 sterren

Incompany training NEN3140

Wil je een NEN3140 bij jou op locatie?

Dat kan! Bel dan met Arjen. Hij weet alles van incompany trainingen en helpt je graag!


Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen NEN3140 VP en NEN3140 VOP?

Je kunt ook kiezen voor een cursus NEN 3140 VOP (Voldoende Onderricht Persoon) of een cursus NEN 3140 VP (Vakbekwaam Persoon). In beide gevallen krijg je alle kennis die je volgens de NEN 3140 norm moet hebben, om deze titel te mogen dragen.

Twijfel je welke cursus je nodig hebt? Gebruik dan onze handige keuzehulp.

En wat is het verschil tussen NEN1010 en NEN3140?

Een goede vraag! Want ze lijken erg op elkaar. En tóch is er een duidelijk verschil. De NEN1010 geldt voor nieuwe apparaten en de NEN3140 op bestaande apparaten.

De NEN1010 wordt gebruikt door fabrikanten. Bij het ontwikkelen van nieuwe apparaten. Want veiligheid begint daar. De NEN3140 is gericht op de gebruikers van apparaten.

Ik ben mijn certificaat kwijt, wat nu?

Geen probleem! In ons online portal staat je certificaat. Je kunt het certificaat opnieuw downloaden en printen. Degene die je heeft ingeschreven, heeft toegang tot dit portal. Dat kun jij zelf zijn, maar ook je leidinggevende of HR-collega.

Hoe lang is een NEN3140 certificaat geldig?

Dat ligt eraan. De exacte termijn berekent een installatieverantwoordelijke of organisatie zelf aan de hand van de matrixen in de NEN 3140. Je neemt hierin mee:

 • de werkervaring van de medewerker
 • het soort werkzaamheden
 • hoe vaak iemand de werkzaamheden
 • de werkomstandigheden
 • de omgeving van de werkplek
 • of er wel/nauwelijks/geen toezicht is
 • of de werkzaamheden regelmatig veranderen of niet
 • de ervaring met (bijna) ongevallen.

Het is sowieso het slim om de opleiding elke drie tot vijf jaar te herhalen. Zo blijven je kennis en vaardigheden op peil!

Wat is een VOP?

VOP staat voor Voldoende Onderricht Persoon (VOP). Heb je een NEN 3140 VOP certificaat? Dan mag je werkzaamheden verrichten aan elektrische arbeidsmiddelen. Wél de middelen waarvan de elektrische risico’s beperkt zijn. Je bent geen expert op het gebied van elektrische kennis, maar je kunt specifieke elektrische werkzaamheden uitvoeren. Volgens hele duidelijk instructie.  

Wat is het verschil tussen NEN3140 VP en NEN3140 VOP?

Een NEN 3140 VOP heeft geen elektrotechnische vooropleiding nodig. Hij mag – na het behalen van het certificaat – elektronische werkzaamheden met een beperkt risico uitvoeren.

NEN 3140 VP heeft wel een elektrische vooropleiding en of relevante werkervaring en mag zelfstandig elektrische installaties inspecteren.

Is NEN 3140 Verplicht?

 Ja én nee. Een bedrijf is strikt genomen niet verplicht om zijn machines en apparaten volgens de NEN 3140 te keuren. Maar volgens de Arbowet moet je als wergever zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. De NEN 3140 valt daar ook onder. Hier lees je hoe het precies zit met de verplichting.

Hoe kan ik een NEN3140 cursus volgen?

Bij ons heb je verschillende opties:

 • Klassikaal: al onze NEN3140 cursussen kun je klassikaal volgen.
 • In een online classroom: samen met andere cursisten volg je les via een livestream. Dit geldt voor de NEN3140 VP Course – English en de NEN3140 VOP Course – English.
 • E-learning: de NEN3140 VP en NEN3140 VOP kun je ook op je computer volgen. Op het moment dat het jou uitkomt.
  De NEN3140 VP sluit je af met een schriftelijk examen. De VOP sluit je af met een praktijkexamen, op één van de 40 locaties.

Interessante blogs