Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Veiligheidskundige opleiding (BVK, MVK, HVK)

Een veiligheidskundige is de persoon die veilige en onveilige situaties binnen de organisatie in kaart brengt. Hij of zij geeft inzicht in risico´s die tijdens werkzaamheden voor kunnen komen. Voor het inzichtelijk maken van deze risico´s is een veiligheidskundige binnen de organisatie absoluut noodzakelijk.

Ben je op zoek naar een opleiding voor veiligheidskundige BVK, MVK of HVK? Dan zit je bij V-Kam Education goed!

Veiligheidskundige opleiding

Een veiligheidskundige opleiding is bedoeld om medewerkers binnen een organisatie of bedrijf die verantwoordelijk zijn of worden voor arbo en veiligheid een stevige basis op het gebied van veiligheid mee te geven. Zij kunnen dan gevaren en risico´s beter herkennen en inschatten, waardoor zij uiteindelijk de juiste maatregelen kunnen nemen.

De opleiding veiligheidskundige bestaat uit drie niveau´s: BVK Opleiding, MVK Opleiding en de HVK Opleiding. 

BVK Opleiding

BVK staat voor Basis Veiligheidskunde en is bedoelt voor mensen die willen bijdragen aan een veiliger werkomgeving, meer willen leren over veiligheid en niet meteen de opleiding MVK willen volgen. De BVK opleiding duurt ongeveer 6 dagen.

Om te kunnen beginnen met de opleiding Basis Veiligheidskunde dien je een VCA cursus van 1 dag succesvol te hebben afgerond.

MVK Opleiding

Met de opleiding Middelbare Veiligheidskunde krijg je deskundige begeleiding en leer je de basisprincipes op het gebied van veiligheid binnen een organisatie. De MVK opleiding duurt 14 lesdagen waarin je leert hoe je plannen op het gebied van veilgheid opstelt die je direct kunt toepassen binnen jouw organisatie.

Om toegelaten te kunnen worden voor de opleiding Middelbare Veiligheidskunde dien je te beschikken over een afgeronde mbo-opleiding, een afgeronde BVK opleiding of aantoonbare werkervaring. Voorafgaand wordt een intake gedaan om deze toelating te kunnen bepalen.

HVK Opleiding

Met een HVK opleiding verdiep je je nog verder op het gebied van veiligheid binnen een organisatie of bedrijf. Na het succesvol afronden van deze opleiding word je in de Arbowet genoemd als één van de kerndeskundigen. In die rol geef je ondersteuning bij alles wat binnen jouw organisatie te maken heeft met veiligheid.

Belangrijke taken zijn onder andere het toetsen van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI & E), het adviseren van – en zorgen voor het vermijden en verkleinen van arbeidsrisico´s. De opleiding Hogere Veiligheidskundige duurt 40 lesdagen.

De opleiding is een technische post hbo/wo-opleiding, wat betekent dat je een technische hbo/wo-opleiding succesvol moet hebben afgerond of een niet-technische hbo/wo-opleiding, aangevuld met een MVK opleiding.