Direct naar content
 • Ervaring sinds 2001

 • Trainingen door heel Nederland

Safety Culture Ladder – SCL introductie training (Veiligheidsladder)

Ben jij binnen jouw organisatie verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van de veiligheidsladder en wil je leren hoe je dit in jouw organisatie kunt toepassen? Dan is deze introductietraining Safety Culture Ladder – of Veilgheidsladder – iets voor jou.

Wij helpen jou de eerste stap te zetten op weg naar een goede veiligheidscultuur! 

In het kort

Programma
Investering 639.-
Duur 1 dag
Lestijden 09.00 – 16.30 uur
Certificaat Ja

Inhoud van de training Safety Culture Ladder

Met de Veiligheidsladder werken organisaties stapsgewijs toe naar een hoger niveau van veiligheid en veiligheidsbewustzijn. Deze introductietraining helpt jou om je bewust te worden van de veiligheidscultuur binnen je organisatie. Na deze training weet je:

 • Wat er bedoeld wordt met ‘veiligheidscultuur’ en hoe je dit binnen jouw organisatie kunt meten.
 • Hoe de 5 treden van de Safety Culture Ladder eruit zien en hoe de certificeringsprocedure werkt.
 • Hoe je deze Veiligheidsladder implementeert.

Deze Safety Culture Ladder introductie training kun je ook volgen in onze online classroom. Klik hier voor meer info.

Tijdsduur van de veiligheidsladder NEN

Deze introductietraining van duurt één dag, van 9:00 tot 16:30 uur.

V-Kam Education staat voor interactieve en praktijkgerichte trainingen. Onze docent voert al vanaf 2012 certificatie audits voor de Safety Culture Ladder uit. Samen met je medecursisten en docent ga je aan de slag met de cursusstof. Je ontvangt praktische handvatten waarmee je direct aan de slag kunt binnen jouw organisatie.

Voor wie?

Deze training is geschikt voor veiligheidskundigen, KAM coördinatoren, interne auditoren en anderen die binnen een bedrijf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en certificering voor de Veiligheidsladder. Ook als je systeem auditor bent is deze training aan te bevelen.

De training veiligheidsladder is geschikt als voorbereiding op de tweedaagse Safety Culture Ladder cursus voor interne auditoren.

Plaats & Data

2 cursussen beschikbaar

 • Plaats
  Utrecht
  Startdatum
  17-07-2024 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven
 • Plaats
  Utrecht
  Startdatum
  21-11-2024 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven

Investering

Safety Culture Ladder – SCL introductie training (Veiligheidsladder)
639.- 1 dag (excl. btw/all-in)
Prijs is per persoon, inclusief:
 • Lesmaterialen
 • Uitgebreide en gezonde lunch
 • Certificaat van deelname
 • Toegang tot het online leerportal

Certificaat 

Binnen twee weken na afloop van de cursus staat het digitale certificaat klaar in het klantportal.

Wil je verder trainen? Wij bieden ook de veiligheidsbewustzijn training, VCA cursussen, NEN training en de opleiding veiligheidsdeskundige aan.

Doel van de Safety Culture Ladder training

Het doel van de introductietraining is het voorkomen en terugdringen van onveilige situaties op de werkvloer. Deze cursus richt zich op de safety culture in jouw organisatie en stimuleert ‘bewust veilig handelen’.

We nemen de houding, het gedrag en de cultuur binnen jouw organisatie onder de loep en maken je ervan bewust hoe je zelf een bijdrage kunt leveren aan de veiligheid op de werkvloer. Het resultaat? Minder incidenten zoals ongevallen, schades en verzuim.

NEN Veiligheidsladder – de inhoud

De NEN Safety Culture Ladder (of Veiligheidsladder) bestaat uit vijf treden. Deze treden geven stap voor stap aan in welke ontwikkelingsfase jouw bedrijf zich begeeft op de safety culture ladder. De veiligheidsladder zegt dus iets over de cultuur en het gedrag omtrent veiligheid in jouw bedrijf.

Tijdens deze eendaagse introductietraining maak je kennis met deze veiligheidsladder NEN en ontdek je de vijf verschillende treden.

De vijf verschillende treden:

 • Veiligheidsladder trede 1
  In jouw bedrijf wordt weinig tot niets geïnvesteerd in verbetering van het veiligheidsgedrag. Er heerst de houding: “bij ons gaat niets fout, wij leveren goede kwaliteit, dus waarom je tijd verdoen met preventieve veiligheidsactiviteiten.”
 • Veiligheidsladder trede 2
  Jouw bedrijf heeft de gewoonte om te veranderen nadat er dingen mis zijn gegaan. Het verandergedrag is vaak ad hoc en van korte duur.
 • Veiligheidsladder trede 3
  Jouw bedrijf bepaalt welke veiligheidsregels belangrijk zijn. De betrokkenheid bij veiligheid en naleving van regels en wetten ligt voornamelijk bij het (hogere) management. Er wordt werk gemaakt van veiligheid en dat wordt gewaardeerd.
 • Veiligheidsladder trede 4
  Veiligheid heeft een hoge prioriteit en zit in alle vezels van jouw bedrijf. Verbeteringen worden stelselmatig ingevoerd en geëvalueerd. Er wordt vooruitgedacht en initiatief genomen.
 • Veiligheidsladder trede 5
  Veiligheid is volledig geïntegreerd in de bedrijfsprocessen. Er heerst een vooruitstrevende houding waarin veiligheid zit ingebakken in het denken en doen van alle medewerkers.

(Bron: Handboek veiligheidsladder – NEN)

Naast het bespreken van de ‘Safety Culture Ladder’, gaat deze introductietraining ook dieper in op de manier waarop je met deze veiligheidsladder aan de slag kunt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hoe beïnvloed je het veiligheidsbewustzijn, de houding en het gedrag van medewerkers?
 • Hoe werkt het certificatieproces?
 • Bespreken van trends en ontwikkelingen rondom de NEN Veiligheidsladder
 • Wat kun je als eerste stappen doen door aan te sluiten op bestaande managementsystemen voor ISO 45001 / VCA?
 • Wat zijn in de praktijk de zes bedrijfsaspecten/invalshoeken van de veiligheidscultuur?

Waarom is de cursus veiligheidsladder belangrijk?

Steeds meer opdrachtgevers eisen van hun leveranciers dat ze een certificering voor de veiligheidsladder hebben. Heb jij een certificaat? Dan kun je daarmee aantonen dat veiligheid een essentieel onderdeel is binnen jouw organisatie. Bovendien laat je hiermee jouw onderscheidend vermogen zien, wat weer voordelen oplevert bij aanbestedingen. 

Een cursus veiligheidsladder heeft nog meer pluspunten:

 • Je voorkomt ongevallen: doordat je aan eisen van de norm moet voldoen word je gedwongen om continu focus te houden op veiligheidsbewustzijn.
 • Je vermindert de kosten: door de focus op veilig werken vinden er minder incidenten plaats. Dat resulteert weer in een lager ziekteverzuim en lagere ziekteverzuimkosten.
 • Je versterkt je imago: als jouw organisatie weinig tot geen ongevallen heeft, is dat beter voor je imago. En een sterk imago heeft weer effect op gunningen bij bijvoorbeeld aanbestedingen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een certificaat vanaf 2022 zelfs verplicht is bij aanbestedingen in de bouw.

3 redenen om deze training bij V-Kam Education te volgen

Kies je voor een veiligheidsladder training bij V-Kam Education, dan kies je voor een praktijkgerichte training. Er is volop aandacht voor jouw unieke uitdagingen op de werkvloer. Detrainer komt zelf uit het werkveld en weet precies waar de risico’s liggen en waar jij extra op moet letten. 

1. Je krijgt les van professionals uit de praktijk

2. Je krijgt een interactieve training met een goede mix tussen praktijk en theorie

3. Je hebt  toegang tot een online leerportal met GRATIS downloads

En ook leuk: je geniet van een uitstekende locatie met een heerlijk lunchbuffet én krijgt les in compacte groepen met veel aandacht voor jouw persoonlijke leerdoelen.

Incompany

Wil je deze Safety Culture Ladder – introductie training liever op jouw eigen locatie? Dat kan! Onze trainer komt bij jou langs. Jij zorgt voor de koffie, wij voor de rest.

De voordelen van een incompany training?

 • De training wordt helemaal aangepast aan jullie leerdoelen, wensen en verwachtingen.
 • Wat medewerkers leren is meteen toe te passen in jullie eigen organisatie.
 • Het scheelt reiskosten en reistijd van je medewerkers.
 • De training is op een moment dat jullie goed uitkomt.

Vanaf zes deelnemers kan een incompany training interessant zijn. Vraag hieronder vrijblijvend een offerte aan:

Vraag vrijblijvend een offerte aan

"(verplicht)" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kan ik je helpen?

Heb je vragen over een incompany training? Neem dan contact op met Bertine. Zij helpt je graag! Ook als je alleen even wilt sparren over wat jullie precies nodig hebben.


Safety Culture Ladder – SCL introductie training (Veiligheidsladder)
639.- 1 dag (excl. btw/all-in)
Feedback company reviews: 8.6 van de 10 sterren
Gratis annuleren tot 2 weken voor aanvang
Persoonlijk advies?