Direct naar content
 • Ervaring sinds 2001

 • Trainingen door heel Nederland

Vacature: we zoeken een klantgerichte officemanager. Iets voor jou?

NEN 3140 keurmeester

Wil je elektrische machines keuren volgens NEN 3140, maar ben je hier nog niet voor gecertificeerd? Dan heeft V-Kam Education een betrouwbare en efficiënte cursus: de NEN 3140 Keurmeester.

Deze opleiding leert je inspecties uit te voeren, elektriciteitsrisico’s in te schatten en de bijbehorende administratieve werkzaamheden af te handelen. En dat allemaal in één dag!

In het kort

Programma
Investering 299.-
Duur 1 dag
Lestijden 09.00 – 17.00 uur
Certificaat Ja

Resultaat

Aan het einde van deze cursus weet je alles over meetinstrumenten, grenswaarden en herken je veel voorkomende gebreken bij het keuren van elektrische apparaten.

Heb je eenmaal het certificaat in handen? Dan ben je wettelijk bevoegd en mag je je eigen arbeidsmiddelen keuren. Of dat van derden natuurlijk!

Wat cursisten zeggen

 • Ontspannen

  Ontspannen manier van trainen. De trainer gaf goeie voorbeelden.

  – David van Putten
  – januari 2021
  5 van de 5 sterren
 • Erg goed!

  Inhoudelijk was de informatie erg goed!

  – Zulfu Ozkok
  – juli 2022
  5 van de 5 sterren

Voor wie 

De cursus is voor iedereen die zelf elektrische arbeidsmiddelen wil keuren. Wil je dit liever niet uitbesteden, maar zelf het heft in handen nemen? Dan is de cursus NEN 3140 Keurmeester zeker geschikt.

Een technische of elektrotechnische vooropleiding is niet noodzakelijk.

Is NEN 3140 Keurmeester verplicht?

Een ondernemer is strikt genomen niet verplicht om zijn machines en apparaten volgens de NEN 3140 te keuren. Máár, volgens de Arbowet zijn werkgevers wel verplicht voor het creëren van een gezonde én veilige werkplek voor hun werknemers. In de Arbowet wordt hier dan ook verwezen naar de NEN 3140. Dus met de NEN 3140 Keurmeester zit je ook verzekeringstechnisch en juridisch als werkgever altijd goed!

Daarnaast moeten machines voldoen aan de normen van de Europese Machinerichtlijn. Zo, zegt de NEN, moet elke machine die binnen de Europese Unie op de markt wordt gebracht of gebruikt, voldoen aan de veiligheids- en gezondheidseisen uit de Machinerichtlijn. Dit is wel wettelijk vastgesteld.

Duur

De cursus Keurmeester is voor iedereen toegankelijk. De ééndaagse training bestaat uit theorie én praktijk. Na de lesstofbehandeling volgt een praktijkopdracht/-toets.

Inhoud

Tijdens de NEN 3140 keurmeester cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Waarom, wanneer en door wie mag er gekeurd worden
 • De risico’s van elektriciteit
 • Klasse-indeling van elektrische arbeidsmiddelen
 • Grenswaarden en meetmethoden voor isolatieweerstand
 • Veel voorkomende gebreken en bijbehorende risico’s
 • Visuele inspectie van apparatuur
 • Administratieve afhandeling van inspecties
 • Weerstand van beschermingsleidingen en lekstroom

Goed om te weten

Tijdens deze training wordt gebruik gemaakt van verschillende meetinstrumenten. Wilt je je eigen meetinstrument meenemen? Dan kan dat zeker! Denk hierbij aan de bekende instrumenten van Flue, Gossen Metrawatt en Nieaf-Smitt.

Officieel NEN 3140 certificaat

Binnen twee weken na afloop van de cursus staat het digitale certificaat klaar in het klantportal. Met dit certificaat voldoet de werkgever én werknemer aan de vereisten van de Arbowet en de Arbeidsinspectie.

Het certificaat NEN 3140 Keurmeester heeft geen officiële geldigheidsduur. Wel adviseren wij deze opleiding na vijf jaar te herhalen, om de behaalde kennis en vaardigheden op het juiste niveau te houden.

De NEN 3140 cursus wordt op diverse locaties gegeven

De opleiding tot NEN 3140 Keurmeester wordt gegeven op diverse locaties: Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Plaats & Data

8 cursussen beschikbaar

 • Plaats
  Utrecht
  Startdatum
  09-09-2022
  Cursus data
  • vrijdag 09-09-2022 om 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven
  Inschrijven
 • Plaats
  Zwolle
  Startdatum
  20-09-2022
  Cursus data
  • dinsdag 20-09-2022 om 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven
  Inschrijven
 • Plaats
  Capelle aan den IJssel
  Startdatum
  07-10-2022
  Cursus data
  • vrijdag 07-10-2022 om 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven
  Inschrijven
 • Plaats
  Amsterdam
  Startdatum
  20-10-2022
  Cursus data
  • donderdag 20-10-2022 om 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven
  Inschrijven
 • Plaats
  Eindhoven
  Startdatum
  03-11-2022
  Cursus data
  • donderdag 03-11-2022 om 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven
  Inschrijven

Investering

NEN 3140 keurmeester
299.- 1 dag (excl. btw/all-in)
Prijs is per persoon, inclusief:
 • Lesmaterialen
 • Uitgebreide en gezonde lunch
 • Certificaat NEN 3140 Keurmeester

Je kunt de NEN 3140 cursus ook incompany volgen

Vanaf 4 personen is deze cursus ook incompany te volgen. Dit scheelt reisuren, zorgt voor teambonding en heeft een gunstige invloed op de praktische toepassing van de cursus binnen het bedrijf.

Incompany

Wil je deze NEN 3140 cursus keurmeester liever op je eigen locatie volgen? Geen punt, onze trainer komt bij je langs. Jij zorgt voor de koffie, wij voor de rest. Vanaf zes deelnemers kan het al interessant zijn om te kiezen voor de in company cursus. Vraag snel je offerte aan!

De voordelen van een incompany training?

 • Je wensen en verwachtingen omgezet in maatwerk
 • Direct en praktisch toepasbaar in je eigen organisatie
 • Geen reiskosten en reistijd van de medewerkers
 • Vooraf intake om de gewenste trainingsresultaten in kaart te brengen
 • Gewenste cursusdatum in overleg

Meer over de NEN 3140 cursus tot keurmeester

Wil je elektrische gereedschappen en machines kunnen keuren volgens NEN 3140? Dan is de praktijkgerichte NEN 3140 cursus keurmeester van V-Kam Education de juiste keuze voor jou.

Tijdens de cursus NEN 3140 leer je hoe je veilig kunt werken tijdens de elektrotechnische werkzaamheden. Je ontdekt tevens aan welke eisen de werkplek en hulpmiddelen moeten voldoen om veilig werken mogelijk te maken.

Onze NEN 3140 training keurmeester wordt verzorgd op diverse locaties door heel Nederland. Daardoor is er altijd een trainer bij jou in de buurt. Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen aan deze opleiding NEN 3140. Na afloop van deze praktische cursus ben je een gecertificeerde keurmeester NEN 3140. 

Krijg ik ook een officieel NEN 3140 certificaat?

Na afloop van de NEN 3140 cursus ontvang je een officieel NEN 3140 certificaat. Daarmee ben je bevoegd om arbeidsmiddelen, elektrische handgereedschappen en elektrische driefasenmachines te keuren.

Als gecertificeerd NEN 3140 keurmeester ben je bovendien bevoegd om keuringen uit te voeren binnen je eigen organisatie maar ook binnen andere organisaties.

Met het certificaat van onze NEN 3140 training op zak voldoe je aan de in de Arbowet gestelde eisen. Dat betekent dat je voldoende geïnstrueerd bent en dat je over aantoonbare deskundigheid op het gebied van NEN 3140 keuringen beschikt.  

Zijn er nog meer NEN 3140 cursussen?

Is deze NEN 3140 opleiding de enige opleiding binnen ons cursusaanbod? Nee, er zijn nog verschillende andere NEN 3140 cursussen die je kunt volgen.

Met de NEN 3140 keurmeester gevorderden cursus leer je bijvoorbeeld alles van de nieuwste ins en outs van het keurmeesterschap en houdt je je kennis op peil.

Daarnaast kunt je ook een NEN 3140 VOP cursus volgen. Dit kan op een van onze vele cursuslocaties, maar ook gewoon thuis achter je computer.

Ook de opleiding NEN 1010/NEN 3140 inspecteren van elektrische installaties mag niet in het rijtje ontbreken. Met deze opleiding kun je niet alleen bestaande installaties keuren, maar ben je ook bevoegd om nieuwe installaties te inspecteren voor ingebruikname.

Tenslotte bieden wij je de cursus Installatieverantwoordelijke Werkverantwoordelijke NEN 3140. Met deze cursus NEN 3140 kun je fungeren als eindverantwoordelijke voor de elektrische installatie en alle elektrische arbeidsmiddelen die binnen je organisatie worden gebruikt.

 

NEN 3140 keurmeester
299.- 1 dag (excl. btw/all-in)
Feedback company reviews: 8.5 van de 10 sterren
Gratis annuleren tot 2 weken voor aanvang
Persoonlijk advies?