Direct naar content
 • Ervaring sinds 2001

 • Trainingen door heel Nederland

NEN 3140 VOP cursus

Na het volgen van deze training mag je onder andere aan de slag met het vervangen van zekeringen, het inspecteren van arbeidsmiddelen en het resetten van beveiligingen. 

Voor iedereen die geen elektrotechnische vooropleiding heeft, maar wel werkzaamheden uitvoert waarbij (beperkte) elektrotechnische risico’s aanwezig zijn. De NEN 3140 VOP cursus, waarbij je wordt opgeleid tot Voldoende Onderricht Persoon.

In het kort

Programma
Investering 399.-
Tijdsduur 1 dag
Lestijden 09.00 – 17.00 uur
Certificaat Ja, het NEN 3140 VOP certificaat

Resultaat

Een Voldoende Onderricht Persoon (VOP) mag (na voldoende instructies voor de specifieke taken) werkzaamheden verrichten aan elektrische arbeidsmiddelen, waarvan de elektrische risico’s beperkt zijn.

Je leert onder andere de gevaren die door elektriciteit kunnen worden veroorzaakt te onderkennen en te voorkomen. Na deze cursus mag je bijvoorbeeld elektromotoren aan- en afkoppelen, wandcontactdozen en lichtschakelaars vervangen of elektrische arbeidsmiddelen inspecteren.

Voor wie

Voor iedereen die eenvoudige werkzaamheden verricht aan elektrische arbeidsmiddelen. De VOP NEN 3140 cursus wordt ook ingezet voor medewerkers die als beheerder van gebouwen werken.  

Om deel te nemen aan een cursus NEN 3140 VOP heb je géén elektrotechnische opleiding nodig. Omdat wij veel verschillende NEN 3140 opleidingen aanbieden, is er een handige keuzehulp die jou helpt bij je keuze.

Tijdsduur

Het volgen van een training NEN 3140 VOP kost je slechts één dag.

Inhoud

Tijdens de training worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Elektrotechnische gevaren en ongelukken.
 • Elektrotechnische bedrijfsvoering en wetgeving.
 • Veilig werken door deskundig personeel, procedures en PBM’s.
 • Werken met een werkvergunning en schakelbericht.

Wat cursisten zeggen

 • Goede opbouw

  Hij is opgebouwd voor laag tot hoog waar verantwoordelijkheid hoog ligt net zoals de veiligheid.

  – Willem Lucassen
  – Mei 2024
  4 van de 5 sterren
 • Praktijkvoorbeelden

  Gedreven docent, die met veel voorbeelden laat zien.

  – Arold Kraaij
  – Mei 2024
  5 van de 5 sterren

NEN 3140 VOP certificaat

Een NEN 3140 VOP certificaat zorgt ervoor dat jij aan de slag mag met verschillende werkzaamheden waar zich beperkte elektrische risico’s voordoen.

Wil je je kennis en vaardigheden op het juiste niveau houden, dan adviseren wij je deze cursus minimaal één keer per vijf jaar te herhalen. Ook adviseren wij je om je herinstructie onder andere af te stemmen op je NEN 3140 aanwijsbeleid.

Ook voor de cursus NEN 3140 Keurmeester (elektrische arbeidsmiddelen) kun je bij ons terecht. Deze cursus zorgt ervoor dat jij een certificaat ontvangt voor het keuren van elektrische machines volgens NEN 3140.

Locaties

De cursus NEN 3140 VOP wordt gegeven in: Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Plaats & Data

10 cursussen beschikbaar

 • Plaats
  Eindhoven
  Startdatum
  13-09-2024 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven
 • Plaats
  Amsterdam
  Startdatum
  18-09-2024 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven
 • Plaats
  Capelle aan den IJssel
  Startdatum
  26-09-2024 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven
 • Plaats
  Utrecht
  Startdatum
  11-10-2024 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven
 • Plaats
  Zwolle
  Startdatum
  21-10-2024 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven

Investering

NEN 3140 VOP cursus
399.- 1 dag (excl. btw/all-in)
Prijs is per persoon, inclusief:
 • Lesmaterialen
 • Uitgebreide en gezonde lunch
 • Certificaat

Bekijk de veelgestelde vragen

 • Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
 • Kan ik de cursus annuleren?
 • Gaat de cursus door?
 • Wanneer krijg ik het lesmateriaal?
 • Wanneer krijg ik mijn certificaat of diploma?

Ga voor het antwoord op deze én andere vragen naar de veelgestelde vragen.

Wat is het verschil tussen een cursus NEN 3140 VOP en NEN 3140 VP?

Een NEN 3140 VOP heeft geen elektrotechnische vooropleiding nodig en mag – na het behalen van het certificaat – elektronische werkzaamheden met een beperkt risico uitvoeren.

NEN 3140 VP heeft wel een elektrische vooropleiding en of relevante werkervaring en mag zelfstandig elektrische installaties inspecteren.

Is een NEN 3140 VOP certificaat verplicht?

Het digitale certificaat dat, binnen twee weken, na deze training op het klantportal staat is niet verplicht, maar voldoet wel aan alle, door de Arbowet en de Arbeidsinspectie, gestelde eisen.

Als werkgever ben je volgens de Arbowet wél verplicht om zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van je werknemers, in het werk dat hij of zij uitvoert. Het kunnen inschatten van elektrotechnische risico’s kan hier alleen maar bij ondersteunen. Door te laten zien dat je je als werkgever aan de NEN 3140 norm houdt, laat je tegelijkertijd zien dat je je als bedrijf aan de Arbowet houdt.

Waarom een NEN 3140 VOP cursus ?

De NEN 3140 VOP cursus is onmisbaar voor iedereen die dagelijks eenvoudige elektrotechnische werkzaamheden uitvoert. Als je deze cursus heeft gevolgd ben je een ‘Voldoende Onderricht Persoon’ volgens de NEN 3140 norm.

Je leert tijdens deze NEN 3140 VOP opleiding alles over de eisen die de NEN 3140 aan het veilig werken stelt, welke instructies medewerkers nodig hebben en hoe de diverse verantwoordelijkheden en bevoegdheden volgens de huidige NEN 3140 regeling zijn georganiseerd. 

Wat kun je na afloop van deze training?

Zoals gezegd ben je na afloop van deze NEN 3140 VOP cursus een ‘Voldoende Onderricht Persoon (VOP)’ volgens de NEN 3140 norm. Deze VOP NEN 3140 opleiding vormt dan ook de perfecte basis voor je werkzaamheden als elektrotechnisch medewerker binnen jouw bedrijf of organisatie.  De training helpt je om diverse standaard elektrotechnische werkzaamheden op een veilige en verantwoorde manier uit te voeren volgens de NEN 3140 norm.

De NEN 3140 VOP training biedt bovendien meer kennis en vaardigheden op het gebied van elektrotechnische gevaren en ongelukken, elektrotechnische bedrijfsvoering en wetgeving, procedures en PBM’s, het instrueren van medewerkers en het werken met een werkvergunning en schakelbericht.

Met behulp van deze kennis en kunde kan je veilig werken én heb je een schriftelijk bewijs in handen dat je een ‘Voldoende Onderricht Persoon (VOP)’ volgens de NEN 3140 norm bent. Kijk voor al onze NEN trainingen op de handige overzichtspagina.

VOP NEN 3140 cursus online volgen?

Wil je de VOP NEN 3140 cursus liever online volgen? Ook dat is mogelijk! Op de pagina van de online VOP NEN 3140 cursus kan je je rechtstreeks inschrijven via de oranje button ‘direct inschrijven’. Vervolgens ontvang je binnen 1 werkdag jouw persoonlijke inlogcodes per mail van ons.

Met deze inlogcodes kan je inloggen op het beveiligde deel van de e-learning omgeving. Eenmaal ingelogd kun je direct starten met de online VOP NEN 3140 opleiding. In slechts een paar uur tijd doorloop je de volledige theorie. Doordat deze VOP NEN 3140 training interactieve modules bevat wordt leren ook nog leuk. Bovendien is onze online NEN 3140 cursus snel, eenvoudig én voordelig!

VOP, wat betekent dat?

VOP staat voor Voldoende Onderricht Persoon (VOP). Dat betekent dat de persoon die een NEN 3140 VOP certificaat heeft gehaald (na voldoende instructies voor de specifieke taken) werkzaamheden mag verrichten aan elektrische arbeidsmiddelen, waarvan de elektrische risico’s beperkt zijn.

Het gaat hier dus niet om een expert op het gebied van elektrische kennis, maar iemand die aangewezen kan worden om specifieke elektrische werkzaamheden te verrichten. Een VOP mag alleen werkzaamheden uitvoeren die hij veilig kan uitvoeren en die in zijn aanwijzing zijn omschreven.

Een installatieverantwoordelijke moet ervoor zorgen dat de instructies zo nauwkeurig mogelijk worden doorgegeven aan de VOP. Ook voor de cursus Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke NEN 3140 en de cursus inspecteren van elektrische installaties kun je terecht bij V-Kam Education.

Incompany

Wil je een NEN 3140 VOP cursus bij jullie op locatie organiseren? Dat kan! Onze trainer komt graag langs. Jullie zorgen voor de koffie, wij voor de rest.

De voordelen van een incompany training?

 • De training wordt helemaal aangepast aan jullie leerdoelen, wensen en verwachtingen.
 • Wat medewerkers leren is meteen toe te passen in jullie eigen organisatie.
 • Het scheelt reiskosten en reistijd voor je medewerkers.
 • De training is op een moment dat jullie goed uitkomt.

Vanaf zes deelnemers kan een incompany training interessant zijn. Vraag hieronder vrijblijvend een offerte aan:

Vraag vrijblijvend een offerte aan

"(verplicht)" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kan ik je helpen?

Heb je vragen over een incompany training? Neem dan contact op met Bertine. Zij helpt je graag! Ook als je alleen even wilt sparren over wat jullie precies nodig hebben.


NEN 3140 VOP cursus
399.- 1 dag (excl. btw/all-in)
Feedback company reviews: 8.6 van de 10 sterren
Gratis annuleren tot 2 weken voor aanvang
Persoonlijk advies?