Direct naar content
 • Ervaring sinds 2001

 • Trainingen door heel Nederland

ISO 14001 norm wordt aangepast

De inhoud van dit blog is gecheckt door trainer Antoin Span

Met een ISO 14001 certificering toon je aan dat je kennis hebt van de impact die jouw organisatie heeft op het milieu. Maar ook dat je zo duurzaam mogelijk werkt, om die impact zo laag mogelijk te houden. Daarbij heb je aandacht voor de hele keten; van leverancier tot afnemer.

Eisen worden duidelijker

De ISO 14001 norm werd in 2015 voor het laatst aangepast, en is toe aan een update. Er is wereldwijd onderzoek uitgevoerd onder gebruikers van ISO 14001. Hier kwam nuttige feedback uit, bijvoorbeeld over lastige paragrafen.

Niet de hele norm gaat op de schop. De bedoeling is dat een paar inhoudelijke wijzigingen worden gedaan, als gevolg van de toepassing van de nieuwe Harmonized Structure. Het is de bedoeling dat deze nieuwe norm halverwege 2025 gepubliceerd wordt.

Design Spec

Een aantal eisen en onderwerpen duidelijker. In eerste instantie door een betere toelichting op de eisen in bijlage A van ISO 14001. Als dat niet genoeg is, wordt de formulering in de hoofdtekst ook aangepast. Maar wel met behoud van de oorspronkelijke intentie.

Onderwerpen die in de Design Specs worden genoemd zijn onder andere:

 • Contextanalyse, risico’s en kansen en de link met andere hoofdstukken van de norm, als Operationele planning en beheersing en Evaluatie van de prestaties
 • Het levenscyclusperspectief in milieumanagement
 • Aansluiting van milieumanagement bij de strategie van organisaties en hun bedrijfsvoering
 • Aansluiting bij topics als klimaatverandering en circulaire economie
 • Externe communicatie en rapportage
 • Cultuur en medewerkersbetrokkenheid

Al met al nog een hele lijst. Het gaat dus vooral om te verduidelijken hoe de bestaande eisen kunnen of moeten worden toegepast.

Wil je meedenken?

De Nederlandse normcommissie Milieumanagement zoekt nieuwe leden die nationaal en internationaal willen bijdragen aan de herziening van ISO 14001.

Je maakt dan deel uit van een uitgebreid internationaal netwerk van professionals, bent als eerste op de hoogte van ontwikkelingen en veranderingen én je hebt invloed op de volgende editie van de ISO 14001 norm. Klik hier om je aan te melden.

ISO 14001 training volgen?

 • Hoe haal je nu het meeste rendement uit een ISO 14001 systeem? En hoe zit de ISO 14001 norm eigenlijk in elkaar? Hoe implementeer je deze norm op een praktisch manier? En welke voordelen heeft een ISO 14001 certificaat?
  Op deze vragen krijg je antwoord tijdens onze praktische SO 14001 cursus

 • Tijdens de Lead Auditor training ISO 14001 leer je de aanpak en de praktijk van het uitvoeren van interne/externe milieumanagementaudits. Je doet kennis en vaardigheden op voor het plannen, voorbereiden, uitvoeren en rapporteren van milieu audits.

Dit blog is geschreven door Arjen van Ark

Directeur

Arjen is onze directeur. Hij weet echt alles over onze trainingen. Zijn doel is de perfecte opleiding vinden die past bij jullie leerdoelen. En af en toe schrijft hij hierover.

Lees meer