Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Fraude met VCA diploma’s

De opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een man van 62 jaar uit Friesland gearresteerd. Hij wordt verdacht van fraude met examens voor VCA-diploma’s.

Door het volgen van een VCA training weten medewerkers hoe ze veiliger en gezonder kunnen werken. Én hoe ze de risico’s op de werkvloer kunnen beperken. In verschillende branches kun je niet aan de slag zonder dit certificaat.

Antwoorden voorzeggen

De gearresteerde man zou tijdens examens de juiste antwoorden hebben gegeven aan kandidaten, of de examens zelf hebben ingevuld. De Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV), die het examenstelsel beheert, heeft 1.300 VCA-diploma’s in deze zaak ongeldig verklaard. De examinator is meteen ontslagen.

Onterechte slagingsgarantie

Uit onderzoek bleek dat de examinator samenwerkte met een opleider die adverteerde met een slagingsgarantie. Zoiets mag de opleider helemaal niet zeggen, omdat die de examenuitslag niet bepaalt. Een examinator moet onafhankelijk zijn.

De ontdekking

Het onderzoek naar de fraude richtte zich op de periode van begin 2019 tot begin 2021. Het werd ontdekt door de Stichting Examenkamer, die toezicht houdt.

Een examen met niet goed, of niet-Nederlands sprekende kandidaten werd eerst onder toezicht afgenomen. Toen ze allemaal zakten, deden ze vijf dagen later opnieuw een examen. Dit keer zonder toezicht. Alle kandidaten slaagden. Dit examen werd later ongeldig verklaard. En terecht.

Echt of vals diploma? Check het!

Twijfel je of het VCA diploma van jouw medewerker wel echt is? Op de website van SSVV het Centraal Diploma Register (CDR) kun je controleren of een VCA-diploma geldig is.

Wat betekent VCA?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het laat zien dat een medewerker basiskennis heeft over veiligheid, gezondheid en milieu. In Nederland moeten medewerkers bij gecertificeerde bedrijven een VCA-diploma hebben. Lees hier of een VCA verplicht is of niet.

VCA cursussen van V-Kam Education

Bij V-Kam Education geven we geen slagingsgarantie. Wél weet je zeker dat onze cursussen van hoge kwaliteit zijn. We hebben niet voor niets NRTO keurmerk. Om dit keurmerk te krijgen, worden we regelmatig getoetst.

Hieronder vind je onze meest gevolgde VCA cursussen. Zoek je een andere VCA cursus? Klik dan hier voor een overzicht van al onze VCA cursussen & opleidingen.

  • De VCA opleiding is bestemd voor iedereen die werkzaam is in de industrie of bouwnijverheid. In 1 dag haal je officieel VCA diploma.

  • Ben je operationeel leidinggevende? Met een VCA VOL diploma op zak toon je aan dat je veilig werkt. Dat denkt aan het milieu en de gezondheid van jezelf en jouw medewerkers.

Ook interessant…

Dit blog is geschreven door Elisabeth van Munster

Marketing manager

Elisabeth schrijft regelmatig blogs over onderwerpen als Kwaliteit, Arbo en Milieu. Daarbij gebruikt ze de input van collega’s, trainers en de Klankbordgroep. En dat levert vaak mooie en nuttige content op!

Lees meer