Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Vacature: we zoeken een klantgerichte officemanager. Iets voor jou?

Is VCA verplicht?

Ben je werkzaam in de bouw of industrie? Dan is het VCA certificaat je waarschijnlijk niet onbekend.

Met dit certificaat toon je aan dat je de belangrijkste richtlijnen op het gebied van veiligheid kent. Én dat je weet hoe je de risico’s op de werkvloer kunt beperken. Maar is zo’n VCA certificaat eigenlijk verplicht? We vertellen je er graag meer over!

Dé standaard op het gebied van veiligheid

Voordat we antwoord geven op de vraag of VCA verplicht is, staan we even kort stil bij de betekenis van VCA. VCA staat voor: Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers.

Deze veiligheidschecklist geldt voor bedrijven in de bouw- en industriële sector en is bedacht om de veiligheid in deze sectoren te vergroten. Van de elektrotechnische sector tot de bouwsector en van civiele techniek tot aan transport. VCA is dé veiligheidsstandaard waar bedrijven zich aan houden.

VCA verplicht of niet: hoe zit het?

In de Arbowet zijn belangrijke bepalingen opgenomen over veiligheid en risico’s op de werkvloer. Elk bedrijf in Nederland is verplicht om zich aan deze regels te houden. Maar de Arbowet vertelt niet expliciet hóe de verplichtingen rondom veiligheid moeten worden nagekomen. Er is geen vaste methode voor.

Kortom; iedere ondernemer moet zorgen dat de veiligheid op de werkvloer voldoet aan de eisen vanuit de Arbowet, maar mag wel zelf bepalen hoe hij of zij daar vorm aan geeft. Met het VCA certificaat bijvoorbeeld.

Niet verplicht, wel vereist  

Hoewel het dus vanuit de overheid niet verplicht is om een VCA certificaat te hebben, wordt het door veel werkgevers wel gevraagd. Sterker nog, in verschillende branches kun je zonder dit diploma niet aan de slag. Waarom? Omdat het VCA certificaat een belangrijke basisnorm geworden is op het gebied van veiligheid. Hiermee tonen bedrijven op een solide manier aan dat ze voldoen aan de verplichtingen vanuit de Arbowet. Niet verplicht dus, maar wél vereist.

Wil je je VCA certificaat halen en zoek je een VCA cursus met een praktische inslag? Ontdek de VCA cursussen van V-Kam Education en schrijf je direct in voor die cursus die bij jóu past!

Meest gekozen VCA opleidingen

  • De VCA opleiding is bestemd voor iedereen die werkzaam is in de industrie of bouwnijverheid. In 1 dag haal je officieel VCA diploma.

  • Het VCA basisveiligheid examen is inclusief het VCA diploma en het veiligheidspasje in credit card formaat, dat je makkelijk kunt meenemen naar jouw werk.

  • Veilig werken is belangrijk. Ook voor jullie Poolse medewerker of Poolse uitzendkracht. Deze online VCA Pools cursus (VCA Basisveiligheid) is praktijkgericht heeft een slagingspercentage van 96%.

  • Deze online VCA opleiding Basisveiligheid is Engelstalig. Zowel de theorie als het examen. Deze cursus is voor iedereen die werkzaam is in de industrie of bouwnijverheid.