Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Wat is KAM?

KAM: Kwaliteit, Arbo en Milieu 

KAM staat voor Kwaliteit, Arbo en Milieu. Met deze drie onderdelen houdt een KAM-coördinator zich bezig op de werkvloer. Maar waarom is dat belangrijk? En wat doe je precies als je je met KAM bezighoudt? Dat leggen we je hieronder graag uit.  

Wat is KAM?  

Zoals gezegd staat KAM voor Kwaliteit, Arbo en Milieu , iets waar elk bedrijf mee te maken heeft. Alles rondom KAM wordt bijgehouden in het KAM-managementsysteem, de basis van KAM. Dit systeem geeft inzicht in alle processen en afspraken die er zijn. In de risico’s en kansen, maar ook de regels en normen.

KAM bestaat dus uit drie onderdelen:

Kwaliteit 

Als bedrijf ga je voor kwaliteit. Hoge kwaliteit zorgt voor tevreden klanten, en voor nieuwe klanten. Om de kwaliteit van je product of dienst te waarborgen, voer je kwaliteitszorg uit. Je bekijkt alle processen. Wat gaat goed, en wat kan beter? Wat zijn marktontwikkelingen en technische ontwikkelingen?

Al deze informatie gebruik je om processen te optimaliseren en je product of dienst te verbeteren. Maar zonder de mensen op de werkvloer, kom je nergens. En dat brengt ons bij de A van KAM.

Arbo 

Je medewerkers zijn waardevol. En daar moet je goed voor zorgen. Ze moeten veilig en gezond kunnen werken. Je moet je daarom aan regels en wetten houden, beschreven in de Arbowet. Hierin staat bijvoorbeeld dat de RI&E verplicht is. Met een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s in kaart. Zodat je gezondheidsklachten en ongevallen zoveel mogelijk voorkomt. Je leest er meer over op www.arboportaal.nl 

Milieu 

De derde letter, de M van Milieu, is steeds belangrijker. ’Groene’ producten of diensten zijn inmiddels de norm. Je houdt je bezig met vragen als:

  • Welke invloed heeft jullie organisatie op het klimaat?
  • Wat is bijvoorbeeld de C02 uitstoot?
  • Hoe is het gas- en elektraverbruik?
  • Hoe gaan jullie om met gevaarlijke stoffen? En hoe doen jullie toeleveranciers dat?
  • Wat kunnen jullie doen, om de invloed op het klimaat zo klein mogelijk te houden?  

Waarom is KAM belangrijk?  

Het belangrijkste doel van elke organisatie is een tevreden klant. Want tevreden klanten blijven klant, en zorgen voor groei. KAM helpt hierbij. Het geeft inzicht in afspraken, processen, risico’s én kansen, en wet- en regelgeving. Daardoor kun je de organisatie beter sturen.

Daarnaast zorgt het voor duidelijkheid en helderheid. Door met z’n allen aan KAM te werken, groeit het kwaliteitsbewustzijn. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

KAM zorgt heel kort gezegd voor:

  • Een beter eindproduct of dienst
  • Minder risico’s
  • Een hogere productiviteit
  • Tevreden medewerkers en tevreden klanten

De rol van de KAM-coördinator

Als KAM-coördinator ben je continu bezig met het optimaliseren en bijsturen van processen op het gebied van kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu. Je bent verantwoordelijk voor het KAM-beleid en het KAM-managementsysteem. Daarnaast adviseer je het management. 

De rol van KAM-coördinator kent drie speerpunten :

1. KAM doe je samen
Je bent dé spin in het web, die veel samenwerkt met collega’s. Want KAM doe je samen. Je gebruikt de input van de mensen op de werkvloer. Maar ook die van klanten, directie, afdelingshoofden en externe deskundigen. Samen zoek je continu naar verbeteringen, naar optimale processen, naar zo min mogelijk fouten en een zo’n goed mogelijk eindproduct of dienst. 

2. Laat je zien
Omdat je KAM samen doet, is het belangrijk dat collega’s bij jou terecht kunnen. Je moet dus zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld door dagelijkse rondes te doen, of inloopspreekuren te houden. Daarnaast is het goed om zoveel mogelijk te delen over KAM. Zet het op elke agenda van elk overleg. Zo blijft iedereen zich er bewust van. 

3. Klopt het nog?
Het is belangrijk dat je regelmatig checkt of jullie KAM-systeem werkt. Dat doe je bijvoorbeeld met in- en externe audits, werkplekinspecties, metingen en het monitoren van gegevens. Wat hieruit komt, deel je met de mensen op de werkvloer of het management. 

Download het gratis e-book

De 5 onmisbare vaardigheden die élke KAM coördinator nodig heeft!

Download het e-book voor KAM-coordinatoren

"(verplicht)" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

KAM in (middel-)kleine organisaties 

In kleine organisatie is KAM vaak een extra taak, n. Naast het gewone werk. Het nadeel hiervan is dat er voor KAM-taken sneller geen tijd is. In middelgrote organisaties is er vaak een fulltime KAM-coördinator. Dat geeft duidelijkheid, iedereen weet waar hij of zij terecht kan.

Het is belangrijk dat de kennis van de KAM-coördinator vastgelegd en verspreid wordt. Wanneer de KAM’er weggaat of langdurig ziek is, kunnen anderen de taak overnemen.  

KAM in grotere organisaties 

In grote bedrijven is vaak een KAM-afdeling. Vaak met verschillende KAM-medewerkers. Elk met een eigen specialisme. De één houdt zich bezig met de arbeidsomstandigheden, de ander met milieu. En weer een ander focust zich op kwaliteitsmanagement. 

Wil je meer weten over de KAM-coördinator? Of ga je een KAM-systeem opzetten? Klik dan hieronder voor meer informatie:

Volg een opleiding tot KAM-coördinator

  • Zoek jij een praktijkgerichte KAM-coördinator opleiding? Dan is onze 11-daagse opleiding iets voor jou! Na afloop kun je zelfstandig aan de slag. Je hebt alle tools in handen voor goed KAM-beleid & de uitvoer ervan.

  • Is veiligheid binnen jouw organisatie van essentieel belang? Wil je alle handvatten krijgen om dit op de juiste manier te coördineren? Kies dan voor onze praktijkgerichte MVK opleiding. Na afloop heb jij een Hobéon SKO erkend diploma op zak!