Direct naar content
 • Ervaring sinds 2001

 • Trainingen door heel Nederland

Interne audit volgens ISO 9001 | Een checklist, voorbeeld en vragenlijst

De Interne Audit volgens ISO 9001

Een interne audit is een belangrijk en handig instrument. Het geeft het management inzicht in de bedrijfsprocessen en werkzaamheden. Werken alle processen goed? Volgens de gestelde eisen? Wordt er door medewerkers gewerkt zoals afgesproken? En waar zijn verbeteringen mogelijk?

Wat is een interne audit?

In de video hieronder leggen onze trainers heel duidelijk uit wat een interne audit precies is, en wat het oplevert. Maar ook wat de taken van een auditor zijn, en hoe de interne audit training werkt.

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de marketing cookies geaccepteerd zijn.

Interne Audit als hulpmiddel

Krachtig hulpmiddel

Een goed uitgevoerde interne audit geeft antwoord op deze vragen. Het is een krachtig hulpmiddel om te bepalen of het managementsysteem nog oplevert wat het op moet leveren. 

Inzicht

Een interne audit bestaat uit een aantal onderdelen. Zoals het onderzoeken van documentatie zoals dossiers, formulieren en verslagen. Zo krijgt de auditor inzicht in het functioneren en de effectiviteit van bestaande processen. 

Objectief

Ook voert de auditor gesprekken met mensen die bij de processen betrokken zijn. Zo’n gesprek is objectief en richt zich op het proces, niet op de medewerker. Het is belangrijk dat de medewerker vooraf weet dat het geen persoonlijke beoordeling is. Zo kun je een goede objectieve interne audit uitvoeren.

Gratis e-book 'De 12 gouden interne audit regels'

Wil je meer weten over interne audits? Download dan het gratis e-book met 12 gouden tips waar je écht iets aan hebt.

Vul hieronder je gegevens in en download het e-book meteen.

"(verplicht)" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Checklist Interne Audit ISO 9001

Interne audits worden veel gebruikt om vast te stellen of je voldoet aan een bepaalde ISO-norm. Bijvoorbeeld de ISO 9001. Om een kwalitatief goede interne audit uit te voeren die voldoet aan de ISO 9001-kwaliteitseisen, is het handig om met een checklist te werken. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke punten mist.

Onderdelen van een interne audit ISO 9001 zijn in ieder geval:

 • Voorbereiden van de interne audit. Dit betekent: doelstellingen vastleggen, activiteiten plannen en overleg hierover.
 • Interviews voorbereiden.
 • Communiceren dat er een interne audit wordt gehouden.
 • Interviews uitvoeren en de processen in kaart brengen.
 • Verslaglegging van de bevindingen: het schrijven van een auditrapport met aanbevelingen.
 • Opvolging: hoe gaan besluitvorming en uitvoering van de maatregelen.

Een auditor is dus niet verantwoordelijk voor het oplossen van de verbeterpunten. Dat blijft de taak van het management.

Volg de 3-daagse implementatietraining.


Vragenlijst Interne Audit ISO 9001

Bij het houden van een interne audit ISO 9001: 2015 kun je een vragenlijst gebruiken. Welke vragen daar precies op staan is per proces en audit verschillend. Een standaard vragenlijst die afgevinkt kan worden is daarom niet te geven. Wel is er een aantal richtlijnen voor het opstellen van zo’n vragenlijst.

 • Maak gebruik van zowel open als gesloten vragen.
 • Vraag naar concrete aantallen.
 • Vraag specifiek naar documenten.
 • Blijf objectief in het gesprek.
 • Noteer antwoorden gedetailleerd.
 • Blijf doorvragen tot zaken duidelijk zijn. De vraag ‘Waar blijkt dat uit’ moet beantwoord zijn.
 • Kijk ook naar non-verbale communicatie.

Tijdens een interne audittraining krijg je hele praktische tips voor het uitvoeren van een audit. Je leert wat de meerwaarde van een audit is en hoe je een audit uitvoert. Daarnaast is er veel ruimte om te oefenen. 

Voorbeeld Interne Audit ISO 9001

Om een interne audit goed en professioneel te leren uitvoeren, kan een interne audit ISO 9001 voorbeeld erg nuttig zijn. Aan de hand van casestudies en praktijkvoorbeelden wordt de theoretische kennis concreet en tastbaarder.

In de audit training leer je een interne audit uit te voeren die voldoet aan de internationale ISO-norm voor audits. Alles wordt duidelijk uitgelegd aan de hand van interne audit ISO 9001 voorbeelden. De benodigde vaardigheden krijg je ook aangeleerd.

Ben je benieuwd naar onze audit trainingen? Bekijk ze hieronder

Interne audit trainingen

 • Een goede audit is meer dan het afvinken van een checklist. Na deze auditcursus heb je de belangrijkste basiskennis en vaardigheden in huis. Een praktische training, waarmee je direct als interne auditor aan de slag kunt.

 • Deze 2-daagse audit training is uitermate geschikt voor (interne) auditors die nóg beter willen worden in hun vak. Tussen beide lesdagen zit één week.

 • Door het volgen van de Interne Audit cursus beschik je over de juiste vaardigheden om een effectieve interne audit voor te bereiden, uit te voeren en uit te werken.

 • The course internal audit gives in a short period of time insight and exercise in the use, aim and the implementation of internal audit.

 • A one-day training Internal Auditing. After following this course, you will be able to prepare, conduct and elaborate an effective internal audit.

Nieuw! Lead Auditor trainingen

Je kunt ook lead auditor trainingen volgen bij V-Kam Education! Bekijk ze hieronder.

Lead auditor trainingen

 • Na het volgen van deze opleiding heb je kennis van de nieuwe ISO 45001 norm. Je kunt zelfstandig een audit voorbereiden en uitvoeren.

 • Tijdens de Lead Auditor training ISO 14001 leer je de aanpak en de praktijk van het uitvoeren van interne/externe milieumanagementaudits. Je doet kennis en vaardigheden op voor het plannen, voorbereiden, uitvoeren en rapporteren van milieu audits.

 • In deze vijfdaagse lead auditor training word je klaargestoomd om interne en externe audits op het gebied van informatiebeveiliging uit te voeren en te managen. Na deze training heb je alle tools in handen om als succesvol lead auditor aan de slag te gaan en de beste te worden binnen jouw vakgebied!

 • Het zorgvuldig uitvoeren van een audit is een vak apart. Deze praktijkgerichte Lead Auditor training duurt 5 dagen. Je maakt kennis met verschillende audittechnieken. Onze ervaren trainers maken je één van de besten in jouw vakgebied!