Direct naar content
 • Ervaring sinds 2001

 • Trainingen door heel Nederland

Preventiemedewerker cursus (1 dag)

Als (aanstaande) preventiemedewerker is het belangrijk dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. Dat je weet hoe je een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) op een praktische manier uitvoert. En hoe je Arbowet- en regelgeving toepast. 

Wil jij uitblinken in je vak als preventiemedewerker? Dan past deze cursus bij jou!

In het kort

Programma
Investering 439.-
Tijdsduur 1 dag
Lestijden 09.00 – 16.30
Certificaat Ja

Over de cursus

Met de cursus preventiemedewerker ondersteun je jouw werkgever. Jij bent de interne deskundige als het gaat om een veilige en gezonde werkomgeving.
De naam preventiemedewerker is er al sinds de wijzigingen in de Arbowet van juli 2005. De preventiemedewerker weet veel van de arbeidsrisico’s in de organisatie.

Resultaat preventiemedewerker cursus

Na afloop van deze cursus heb je een goede basiskennis om jouw taak als preventiemedewerker effectief te kunnen uitvoeren. Je krijgt de nodige tips, tools en vaardigheden aangereikt. Deze cursus bevat ook de wijzigingen van de Arbowet 2017.

>> Wil je direct meer de diepte in? Alles te weten komen van bijvoorbeeld de RI&E? Dan is de 3-daagse opleiding Preventiemedewerker meer geschikt. 

Voor wie  

Deze cursus is geschikt voor de medewerker die verantwoordelijk is of wordt voor Arbo- en preventietaken binnen de organisatie. Of voor mensen die kennis willen maken met veiligheid, gezondheid en arbeidsrisico’s op de werkvloer.

Wat cursisten zeggen

 • Goede mix

  Een goede combinatie tussen informatie ontvangen en opdrachten

  – Tomas Ruitenberg
  – April 2024
  5 van de 5 sterren
 • Veel informatie

  Goed gevulde cursus met heel veel informatie. Alle lesmateriaal keurig digitaal aangeleverd . Goeie cursusleider en fijne lunch 🙂

  – Jennifer Fleer
  – April 2024
  5 van de 5 sterren

Verschil met de 3-daagse Opleiding Preventiemedewerker

Naast deze 1-daagse cursus, bieden we de opleiding tot Preventiemedewerker. Tijdens deze 3-daagse opleiding gaan we flink de diepte in. Je krijgt je huiswerk en kijkt hoe je de kennis in jóuw organisatie gaat inzetten. 

Deze 1-daagse cursus is voor mensen die voor het eerst kennis maken met veiligheid, gezondheid en arbeidsrisico’s op de werkvloer. Je krijgt goede basiskennis mee. 

Certificaat

Tijdens de cursus ontvang je toegang tot onze online leeromgeving, waarin je alle benodigde informatie kunt vinden. Deze informatie komt ongetwijfeld ook ná de cursus van pas. Binnen twee weken na afloop van de cursus staat het digitale certificaat klaar in het klantportal.

Inhoud preventiemedewerker cursus

De cursus preventiemedewerker duurt 1 dag, van 9:00 tot 16:30 uur.

Zoals gezegd behandelen wij tijdens de preventiemedewerker cursus alleen onderwerpen die ook daadwerkelijk van belang zijn in de praktijk. Het betreft de volgende thema’s:

 • Rol van de preventiemedewerker binnen het bedrijf
 • Overleg en communicatie met OR, PVT en Management
 • Arbowetgeving (inclusief actuele Arbowet wijzigingen 2017)
 • Arborisico’s
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Rol van de Arbodienst
 • RI&E
 • Voorlichting en onderricht
 • Motivatie van medewerkers
 • Ongevallen en bijna-ongevallen
 • Noodplan

Gratis downloads

Bij inschrijving voor deze praktijkgerichte preventiemedewerker training kun je je gratis registreren voor de online leeromgeving waarin je allerlei handige informatie, tips en voorbeelden kunt vinden en downloaden.

Plaats & Data

32 cursussen beschikbaar

 • Plaats
  Zwolle
  Startdatum
  14-06-2024 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  (Startgarantie)
  Inschrijven
 • Plaats
  Capelle aan den IJssel
  Startdatum
  21-06-2024 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven
 • Plaats
  Eindhoven
  Startdatum
  25-06-2024 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven
 • Plaats
  Utrecht
  Startdatum
  08-07-2024 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven
 • Plaats
  Amsterdam
  Startdatum
  11-07-2024 09:00
  Beschikbaarheid
  Beschikbaar
  Inschrijven

Investering

Preventiemedewerker cursus (1 dag)
439.- 1 dag (excl. btw/all-in)
Prijs is per persoon, inclusief:
 • Lesmaterialen
 • Onbeperkt koffie, thee en water
 • Uitgebreide en gezonde lunch
 • Certificaat

Online Preventiemedewerker Cursus

Het is ook mogelijk om de preventiemedewerker cursus online te volgen in een van onze online classrooms. Ook deze cursus duurt 1 dag en worden de belangrijkste onderwerpen behandeld.

Locaties

Je kunt deze cursus in heel Nederland volgen op een datum en locatie naar keuze. Je vindt hieronder het overzicht met de locaties en data. Deze cursus op jouw eigen locatie? Vraag hier jouw offerte aan!

Incompany

Wil je deze preventiemedewerker cursus liever op jouw eigen locatie? Dat kan! Onze trainer komt bij jou langs. Jij zorgt voor de koffie, wij voor de rest.

De voordelen van een incompany training?

 • De training wordt helemaal aangepast aan jullie leerdoelen, wensen en verwachtingen.
 • Wat medewerkers leren is meteen toe te passen in jullie eigen organisatie.
 • Het scheelt reiskosten en reistijd voor je medewerkers.
 • De training is op een moment dat jullie goed uitkomt.

Vanaf zes deelnemers kan het al interessant zijn om te kiezen voor incompany. Vraag hieronder vrijblijvend een offerte aan:

Vraag hier je offerte aan

"(verplicht)" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kan ik je helpen?

Heb je vragen over een incompany training? Neem dan contact op met Bertine. Zij helpt je graag! Ook als je alleen even wilt sparren over wat jullie precies nodig hebben.


Veel gestelde vragen

Is een preventiemedewerker verplicht binnen een bedrijf?

Ja, een preventiemedewerker is door de Arbowet verplicht gesteld. Bij een bedrijf met 25 medewerkers of minder kan je als werkgever zelf de rol van preventiemedewerker vervullen. Zit je daarboven, dan dient er in ieder geval 1 werknemer aangesteld te worden al preventiemedewerker. Meer achtergrond over wat een preventiemedewerker is lees je in onze blog.

Moet een preventiemedewerker een BHV-diploma hebben?

Nee, dat is niet verplicht. Wel wordt het aangeraden, omdat het volgen van een BHV opleiding tot meer inzicht brengt. Daarnaast zullen gesprekken met bijvoorbeeld BHV-organisaties veel beter verlopen omdat de preventiemedewerker meer over het onderwerp weet.

Kan een preventiemedewerker meerdere nevenfuncties hebben?

Jazeker! Er moet wel goed worden gekeken of de nevenfuncties niet de onafhankelijkheid en objectiviteit beïnvloeden. Een preventiemedewerker kan bijvoorbeeld ook prima de rol van KAM coördinator vervullen. 

Wat leer je tijdens de preventiemedewerker cursus?

Iedere organisatie moet een preventiemedewerker in huis hebben. Als preventiemedewerker moet je over specifieke vakkennis beschikken. Een praktische cursus preventiemedewerker is daarom onmisbaar. V-Kam Education biedt zo’n cursus. Het grootste voordeel van deze cursus: in relatief korte tijd heel veel leren over praktische Arbo-aspecten. Zo heb je alle kennis in huis om jouw vak straks vol zelfvertrouwen uit te oefenen!

Wil je graag uitgebreider op de verschillende onderwerpen ingaan?  Dan kun je er ook voor kiezen om de 3-daagse opleiding preventiemedewerker te volgen.

Is deze cursus praktijkgericht?

Een opleiding wordt natuurlijk pas interessant als je zeker weet dat de opgedane kennis ook daadwerkelijk relevant is voor de praktijk. Daar ben je bij V-Kam Education altijd van verzekerd. Je krijgt les van de allerbeste docenten. Zij hebben allemaal een flinke dosis praktijkkennis. Daarnaast werken we ook aan competenties en vaardigheden.

Dat betekent dat jij of jouw personeel meer inzicht krijgt in praktische Arbo-aspecten, maar ook hoe je deze kennis daadwerkelijk topast. Een preventiemedewerker die bij ons zijn certificaat heeft gehaald presteert daardoor zichtbaar beter in de praktijk!

Is de preventiemedewerker cursus moeilijk?

Nee, de cursus preventiemedewerker is niet moeilijke. Wij zorgen voor fijn lesmateriaal en goede docenten die de lesstop beknopt en praktisch overbrengen.

Als cursist moet je vooral zin hebben om iets nieuws te leren en enthousiast zijn. Daarnaast is een mbo werk- of denkniveau voldoende.

Wil je meer weten over de preventiemedewerker? Lees dan ons blog over alles wat je moet weten van een preventiemedewerker.

Preventiemedewerker cursus (1 dag)
439.- 1 dag (excl. btw/all-in)
Feedback company reviews: 8.6 van de 10 sterren
Gratis annuleren tot 2 weken voor aanvang
Persoonlijk advies?