Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

KAM coördinator

KAM-coördinator betekenis

KAM is een afkorting en staat voor kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu. Deze drie pijlers vormen voor een KAM-coördinator de basis van een KAM-zorgsysteem, dat in sommige organisaties nog volledig opgezet en vervolgens geïmplementeerd moet worden. De KAM-coördinator houdt zich bezig met het onderhouden en verder verbeteren van het KAM-zorgsysteem. Een KAM-zorgsysteem is altijd onderhevig aan voortdurende optimalisatie en verbetering aan de hand van onder meer de Arbowet en milieuwetgeving. Naleving van deze wetten is verplicht, waardoor het bestaan van een goed KAM-zorgsysteem en het volgen van de KAM coördinator opleiding zeer belangrijk is. Zo blijft hij of zij op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van normen, wetgeving en beleid.

Wil je jouw kennis op het gebied van KAM opfrissen? Of ben je benieuwd wat er allemaal op je afkomt tijdens een KAM opleiding? Vraag een gratis proefles KAM coördinator aan.

KAM-coördinator functieomschrijving

De functieomschrijving van een KAM-coördinator is breed en omvat verschillende taken. De nadruk ligt op de ondersteuning en adviseren bij de implementatie van een KAM-zorgsysteem indien dit nog niet bestaat. Na implementatie of bij een al aanwezig KAM-zorgsysteem, is de KAM-coördinator verantwoordelijk voor het beheer en de optimalisatie van dit systeem. Voortdurende bijsturing is daarbij nodig, omdat wet- en regelgeving aan verandering onderhevig is. Met name de Arbowet en milieuwetgeving zijn van grote invloed op het KAM-beleid van een bedrijf. Maar ook veranderende omstandigheden die van invloed zijn de bedrijfsvoering. De nieuwe High Level Structure aanpak in onder andere de nieuwe ISO 9001 en ISO 14001 norm bieden hier met een goede contextanalyse een prima kapstok voor.

Meer informatie over de 5 onmisbare vaardigheden van een KAM coördinator.

Taken van een KAM-coördinator 

De KAM-coördinator stelt nieuwe verbeteringen voor, die betrekking hebben op kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu. Bij het uitvoeren van deze voorstellen heeft hij of zij een adviserende en coördinerende rol. Daarnaast voert de KAM-coördinator regelmatig interne audits uit en heeft hij of zij een rol bij de inventarisatie van risico’s en kan een evantueel aanwezige QHSE afdeling ondersteunen en aansturen. De KAM-coördinator is betrokken bij  werkplekinspecties, waarmee inzichtelijk wordt gemaakt of de organisatie voldoet aan de gestelde veiligheidseisen en kwaliteit. De KAM-coördinator stelt rapportages op over de resultaten van interne audits en onderzoeken en verstrekt en presenteert deze aan de directie en/of het management.

De KAM-coördinator in kleine en grote organisaties

In kleine organisaties is het werk van de KAM-coördinator meestal een neventaak voor iemand uit het middenkader. Middelgrote organisaties hebben vaak een fulltime KAM-coördinator in dienst, die verantwoordelijk is voor alle facetten van kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu. Door één werknemer alles op het gebied van KAM te laten coördineren ontstaat duidelijkheid. Zeer grote bedrijven hebben een volwaardige KAM-afdeling in de organisatie met medewerkers die gespecialiseerd zijn in een bepaald facet van KAM.

Leestip: KAM coördinator handboek

Het is van groot belang dat de arbeidsomstandigheden voor medewerkers van een organisatie goed zijn, zodat ongevallen en beroepsziektes zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. Hierbij dient de Arbowet nageleefd te worden, waarin onder meer geregeld is dat werkzaamheden voor medewerkers niet te zwaar mogen zijn. Het KAM-zorgsysteem biedt oplossingen bieden voor calamiteiten, waarmee ongevallen voorkomen worden. Wanneer er onverhoopt toch ongelukken gebeuren moet het KAM-zorgsysteem duidelijk aangeven wie verantwoordelijk is voor de bedrijfshulpverlening en de eventuele ontruiming van het pand. Door een effectief calamiteitenplan kunnen de schadelijke effecten van ongevallen worden beperkt.

Samengevat: een KAM-coördinator zorgt ervoor dat een organisatie op het gebied van kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu alle zaken goed op orde heeft.

KAM-coördinator opleiding

Een algemene opleiding met betrekking tot milieu- en arbeidsomstandigheden kan geschikt zijn als basis voor de functie van KAM-coördinator. V-Kam Education biedt cursussen en trainingen aan die opleiden tot KAM-coördinator. Geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of schrijf u direct in voor de opleiding KAM-coördinator.

Bekijk de 10 belangrijkste lessen uit de KAM coördinator en QHSE opleiding.