Direct naar content
 • Ervaring sinds 2001

 • Trainingen door heel Nederland

Wat doet een QHSE Manager?

Wat is QHSE?

QHSE betekent ‘Quality, Health, Safety and Environment’. De term komt uit het Engels en staat voor kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu. Met QHSE zorg je ervoor dat de organisatie voldoet aan de wetten en regels rond Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu.

QHSE gaat dus over de veiligheid en de gezondheid van je medewerkers. Maar ook over de kwaliteit van jullie product of dienst. En of jullie milieuvriendelijk werken.

Het verschil tussen QHSE en KAM

QHSE wordt ook wel KAM genoemd. KAM is de Nederlandse variant van QHSE. De letters KAM staan voor Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu.

Waar staan de letters QHSE voor?

Zoals gezegd staan de letters QHSE voor Quality, Health, Safety & Environment. Maar wat houdt dat precies in?

Quality (kwaliteit)

Klanttevredenheid is enorm belangrijk. Voor elke organisatie. Dat bereik je met een goed product of dienst. Een product of dienst dat voldoet aan de wensen en verwachtingen van de klant. Maar ook aan vastgestelde normen, of wet- en regelgeving.

Health (gezondheid)

Zonder gezonde medewerkers is een organisatie nergens. Je moet dus goed voor je medewerker zorgen. Je bent als werkgever zelfs wettelijk verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving.

Safety (Veiligheid)

Veilig werken is essentieel, het voorkomt een hoop ellende. Daar moet dus beleid voor zijn, en noodplannen. Het is belangrijk -en wettelijk verplicht- dat personeel getraind wordt in veilig werken.

Environment (Milieu)

Als organisatie moet je verantwoordelijkheid nemen voor de impact die je hebt op het milieu. Je moet vervuiling zoveel mogelijk beperken, en de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden.

Wat doet een QHSE Manager?

Nu je weet waar de letters QHSE voor staan, is het misschien al duidelijk wat een QHSE Manager doet.

Een goede QHSE Manager weet precies hoe een organisatie functioneert. Hoe zitten bedrijfsprocessen in elkaar? Waar liggen risico’s? Wat zijn kansen voor verbetering? Wordt er veilig gewerkt? En voldoen onze eindproducten aan onze kwaliteitseisen? Met al dit soort vragen is een QHSE manager bezig.

Dit zijn taken van een QHSE Manager:  

 •     Het initiëren van QHSE-beleid
 •     Zorgen voor het uitvoeren van dit beleid
 •     Uitvoeren (of laten uitvoeren) van interne en externe audits
 •     Analyseren en signaleren van risico’s
 •     Opstellen van verbeterplannen
 •     Het doen van Kwaliteitscontroles
 •     Uitvoeren van RI&E’s, De Risico-Inventarisatie & -Evaluatie)
 •     Verkrijgen van ISO-certificeringen
 •     Medewerkers en collega’s betrekken in het QHSE-beleid
 •     Coachen van KAM-medewerkers
 •     Adviseren van en sparren met het managementteam
Download het gratis e-book

De 5 onmisbare vaardigheden die élke KAM coördinator nodig heeft!

Download het e-book voor KAM-coordinatoren

"(verplicht)" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waar werk je als QHSE Manager?

Zoals gezegd zorg je als QHSE manager of KAM-Coördinator voor verbetering. Op alle vlakken van QHSE. Je zorgt er daarnaast voor dat de organisatie voldoet aan regels en wettelijke eisen rond Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu.

In kleinere organisaties is er meestal één medewerker die QHSE als extra taak heeft. Veel middelgrote en grote organisaties hebben een fulltime QHSE-Manager.

Een QHSE-manager werkt samen met HR, preventiemedewerkers, kwaliteitsmedewerkers, interne auditors en milieucoördinatoren.

QHSE opleiding bij V-Kam Education

QHSE wordt zoals gezegd ook KAM genoemd. Wanneer je een QHSE-opleiding volgt, dan volg je dus de KAM-coördinator opleiding.

Zoek jij een praktijkgerichte QHSE opleiding? Dan is onze 11-daagse KAM-coördinator opleiding iets voor jou!

Na het afronden van deze opleiding ben jij een QHSE/KAM-professional die alle aspecten beheerst rond Quality, Health, Safety & Enviroment. Je helpt organisaties naar een hoger level!

 • Zoek jij een praktijkgerichte KAM-coördinator opleiding? Dan is onze 11-daagse opleiding iets voor jou! Na afloop kun je zelfstandig aan de slag. Je hebt alle tools in handen voor goed KAM-beleid & de uitvoer ervan.

Dit blog is geschreven door Arjen van Ark

Directeur

Arjen is onze directeur. Hij weet echt alles over onze trainingen. Zijn doel is de perfecte opleiding vinden die past bij jullie leerdoelen. En af en toe schrijft hij hierover.

Lees meer