Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Zo maak je tijd voor jouw KAM werkzaamheden

Vind jij het ook lastig om jouw ‘gewone’ werk te combineren met jouw functie als Preventiemedewerker of KAM-coördinator? Dan ben je niet de enige. Veel van je collega’s die deze taken ‘erbij’ hebben, zitten met dat probleem. En dat is niet zo vreemd. Want beide functies vragen veel tijd.

Hoe zorg je ervoor dat je de tijd neemt voor jouw werkzaamheden én die tijd juist besteedt? Voor dit soort vragen is er de KAM Klankbordgroep 

Wat is de KAM Klankbordgroep? 

De KAM Klankbordgroep is een groep die bestaat uit KAM-coördinatoren, Preventiemedewerkers en Veiligheidsdeskundigen. Deze groep komt vier keer per jaar, digitaal bij elkaar. Er wordt in één uur over allerlei onderwerpen gesproken die met KAM te maken hebben. Het is altijd een interactief en inspirerend uur! 

Tips uit de Klankbordgroep 

Tijdens één van de sessies bespraken we uitgebreid hoe je als Preventiemedewerker meer tijd vrijmaakt voor je taken. We zetten een paar tips die collega’s noemden voor je op een rij: 

1. Blok tijd in je agenda

‘Voor mijn KAM-taken had ik structureel te weinig tijd. Dat werkte niet. Ik loste het op door elke dag één uur in mijn agenda te blokken. Mijn collega’s weten: ‘Dit uur mag ik haar niet storen, want ze is met preventie-zaken bezig’.
En daarnaast blok ik nu elke maandag een paar uren voor Health & Safety taken.’

2. Weet wat je taken zijn

‘Voor mij was het belangrijk om op papier te hebben wat precies mijn taken zijn. En welke opdracht het management voor mij heeft. Daardoor heb ik nu een duidelijke basis van waaruit ik werk.’

3. Bepaal samen de prioriteiten

‘Ik ben voor Arbo-activiteiten de spin in het web. Daarom heb ik een spinnenwebmodel gemaakt (een overzicht) van gebieden waar ik aandacht aan  kan geven. Samen met HR kies ik hieruit wat prioriteit heeft. Door sámen die keuzes te maken, ontstaat lucht. Want je bepaalt wat je wel doet, maar vooral ook wat je niet doet.’

4. Praat met collega’s

‘Mij helpt het om met veel mensen in gesprek te zijn. Door mijzelf op de werkvloer te laten zien, komen collega’s nu vaker naar mij toe met vragen en ideeën. En zo wordt mij duidelijk wat er nodig is op de werkvloer, en waar ik het voor doe.’

Meedoen met de klankbordgroep?

Zit jij soms met lastige vragen rond kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu? En wil je hierover sparren met KAM-collega’s? Meld je dan ook aan voor onze Klankbordgroep en laat je inspireren!  Hier lees je meer over de Klankbordgroep en kun je je opgeven.

Ook interessant…