Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Zo maak je tijd voor jouw KAM werkzaamheden

De KAM Klankbordgroep is een groep KAM coörinatoren die kennis en ervaring met elkaar deelt. Één van de vragen die de laatste keer langs kwam was:

‘Naast mijn ‘gewone’ werk, ben ik Preventiemedewerker. Maar beide functies vragen veel tijd, en dat is lastig. Hoe zorg ik ervoor dat ik de tijd neem voor preventie én die tijd aan de juiste dingen besteed?’

Lees een paar reacties van collega’s uit de groep, misschien kun je er iets mee.

Tijd blokken in de agenda

‘Voor mijn KAM-taken had ik structureel te weinig tijd. Dat werkte niet. Ik loste het op door elke dag één uur in mijn agenda te blokken. Mijn collega’s weten: ‘Dit uur mag ik haar niet storen, want ze is met preventie-zaken bezig’.
En daarnaast blok ik nu elke maandag een paar uren voor Health & Safety taken.’

Weet wat je taken zijn

‘Voor mij was het belangrijk om op papier te hebben wat precies mijn taken zijn. En welke opdracht het management voor mij heeft. Daardoor heb ik nu een duidelijke basis van waaruit ik werk.’

Bepaal samen de prioriteiten

‘Ik ben voor Arbo-activiteiten de spin in het web. Daarom heb ik een spinnenwebmodel gemaakt (een overzicht) van gebieden waar ik aandacht aan  kan geven. Samen met HR kies ik hieruit wat prioriteit heeft. Door sámen die keuzes te maken, ontstaat lucht. Want je bepaalt wat je wel doet, maar vooral ook wat je niet doet.’

Ga in gesprek met collega’s

‘Mij helpt het om met veel mensen in gesprek te zijn. Door mijzelf op de werkvloer te laten zien, komen collega’s nu vaker naar mij toe met vragen en ideeën. En zo wordt mij duidelijk wat er nodig is op de werkvloer, en waar ik het voor doe.’

Wil jij ook sparren met collega KAM-coördinatoren? Hier lees je meer over de Klankbordgroep en kun je je opgeven.

Ook interessant…