Direct naar content
 • Ervaring sinds 2001

 • Trainingen door heel Nederland

Steeds meer stress door het werk. Wat nu?

Steeds meer mensen hebben stress door hun werk. Het RIVM en TNO onderzochten welke veranderingen de komende twintig jaar invloed hebben op werkstress in Nederland. En wat we kunnen doen om die stress te voorkomen.

Hoe ontstaat werkstress?

Werkstress komt door dingen als hoge werkdruk, ingrijpende gebeurtenissen of ongewenst gedrag. Als dit te lang duurt, neemt de werkstress toe. En dat kan weer leiden tot ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid.

Ontwikkelingen in de maatschappij

Ontwikkelingen in de maatschappij zorgen waarschijnlijk ook voor meer werkstress. Dit zijn acht belangrijke ontwikkelingen:

 1. De vergrijzing van de beroepsbevolking
 2. Het moeten combineren van werk en mantelzorg
 3. Tekorten op de arbeidsmarkt
 4. Meer flexibele contracten
 5. Werken voor online platforms zoals Uber of Thuisbezorgd
 6. Artificiële intelligentie
 7. Hybride werken
 8. Prestatiedruk

Hoe dit precies voor meer stress op het werk zorgt is nog niet duidelijk. Het is daarom belangrijk om werkstress vanuit verschillende hoeken tegelijk te blijven bekijken. Zodat het voorkomen kan worden.

Een voorbeeld

Door vergrijzing gaat een grote groep werkenden binnenkort met pensioen, maar er blijft een tekort aan personeel. Mensen die werken, geven vaker mantelzorg, ook onder werktijd. Dat betekent minder tijd om te pauzeren of te herstellen van werkdruk.

Daarnaast hebben mensen met flexibele contracten minder contact met collega’s, waardoor ze minder steun ervaren. Jonge werkenden zoeken juist steun door prestatiedruk. Ook mantelzorgers hebben meer behoefte aan steun en begrip op het werk.

Werkstress voorkomen

Het kabinet wil ervoor zorgen dat iedereen in Nederland gezond en veilig werkt. Zonder gezondheidsklachten, ook na hun pensioen. Preventie is hierbij het allerbelangrijkste.

Wat kun je in jouw organisatie doen?

Ruimte geven

 • Geef je medewerkers autonomie
  Zorg voor flexibele werktijden. Geef je medewerkers meer invloed op hun taken en werkorganisatie.
 • Betere communicatie en ondersteuning
  Zorg voor duidelijke communicatie. Steun en help je medewerker waar dat kan.
 • Help bij een goede werk-privé balans
  Verlaag de werkdruk door ruimte te geven om te herstellen. Bijvoorbeeld als je medewerker ook (onder werktijd) mantelzorger is.

Werken aan de belastbaarheid

 • Leren en ontwikkelen
  Zorg dat je medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen. Zeker met alle technologische veranderingen die er zijn.
 • Maatwerk
  Zorg voor maatwerk. Pas de leer- en ontwikkelkansen aan op het type beroep.
 • Ondersteuning voor specifieke groepen
  Flexwerkers en werkende mantelzorgers hebben extra aandacht nodig. Het risico op werkstress is bij hen hoger.

Continue aandacht

 • Werkstress blijven monitoren
  Houd continu bij hoe werkstress en PSA (psychosociale arbeidsbelasting) zich bij jullie medewerkers ontwikkelt. Zodat je er op tijd iets aan kunt doen.
 • Denk groter
  Jouw medewerker is onderdeel deel van de maatschappij. Verdiep je in de hierboven beschreven ontwikkelingen, zodat je ze beter begrijpt. En je je medewerker beter kunt helpen.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het is onderdeel van de Toekomstverkenning Gezond en Veilig Werken.

Het onderzoek geeft een overzicht van de ontwikkelingen en hoe ze werkstress beïnvloeden. Ondanks de onzekerheden biedt het aanknopingspunten om beleid te maken dat werkstress voorkomt.

Ook interessant…

Aan de slag met Preventie in jouw organisatie?

 • Ben of word jij verantwoordelijk voor Arbo- en preventietaken binnen de organisatie? Of wil je kennismaken met veiligheid, gezondheid en arbeidsrisico’s op de werkvloer? Dan is deze cursus voor jou!

 • In 3 dagen leer jij een supergoede Preventiemedewerker te zijn. Je leert alles over de Arbowet en natuurlijk hoe je risico’s kun herkennen én voorkomen. Van trainers uit het werkveld.

Dit blog is geschreven door Arjen van Ark

Directeur

Arjen is onze directeur. Hij weet echt alles over onze trainingen. Zijn doel is de perfecte opleiding vinden die past bij jullie leerdoelen. En af en toe schrijft hij hierover.

Lees meer