Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

#1 QHSE-professional in crisistijd | Rianne Roijers

Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Tijdens de coronacrisis doen we het net even anders en spreken we met ‘oud deelnemers’ op afstand: hoe gaan zij om met de crisis, hoe beïnvloedt het hun werk als KAM? Deze maand aan het woord: Rianne Roijers. “We hebben een coronateam opgezet.”

Rianne werkt als KAM-coördinator voor Koninklijke van Twist. Een groot bedrijf dat onder andere noodstroomaggregaten levert. Dat brengt nu, met de coronacrisis, nieuwe risico’s met zich mee. “Wij hebben natuurlijk wel een vitaal beroep: denk bijvoorbeeld aan de noodstroomaggregaten in ziekenhuizen. Ik snap dat sommige collega’s zich een beetje opgelaten voelen, om dan naar een risicolocatie te moeten waar mogelijk coronabesmettingen zijn. Toch moet het werk gewoon doorgaan. De noodstroomaggregaat is zeker nu, heel belangrijk!”

Niet één protocol

“Daarnaast zijn onze klanten heel verschillend. Je kunt niet één protocol maken voor alle klanten. Je moet creatief zijn en de situatie per klant gaan bekijken, dat is nu wel een uitdaging voor mij als QHSE-professional. Je kunt niet zomaar even langsgaan, maar moet alles goed plannen. Ik heb gelukkig hele fijne collega’s op de Service Planning. Zij bekijken per klant of we er veilig naartoe kunnen en zo niet: wat dan een mogelijke oplossing zou kunnen zijn. En ik moet zeggen dat ze daar ontzettend creatief in zijn, dat is ook echt een compliment naar mijn collega’s toe.”

Andere vragen

Rianne krijgt op dit moment vragen van een heel ander kaliber, waar ze als KAM nog niet helemaal aan gewend is. “Aan het begin van de coronacrisis moesten alleen de mensen die in Brabant woonden thuiswerken. We hebben een aantal medewerkers uit Brabant, dus dat was toch wel even lastig. Een aantal mensen kwamen even naar de zaak om hun spullen op te halen, maar of dat nu wel of niet mocht was niet helemaal duidelijk. Iedereen is – gelukkig – heel voorzichtig. Maar het is wel belangrijk om daar meer duidelijkheid in te scheppen. Je hebt op dit moment een versterkte als KAM-coördinator, maar soms moet ik ook gewoon zeggen: ‘Dat kan ik niet beslissen, dat is aan de directie’.

Coronateam

De oplossing voor meer duidelijkheid? “We hebben we een coronateam opgezet, zodat de communicatie binnen het bedrijf via een eenduidig kanaal gaat. Het bestaat uit mijzelf, leden van de directie en onze marketeer. Op deze manier hebben we een kort lijntje, zodat we bijvoorbeeld de uitkomsten van nieuwe persconferenties zo snel mogelijk met elkaar kunnen bespreken en hier weer op kunnen reageren. Zo’n pandemie, daar kun je je niet op voorbereiden. Zo zie je maar weer hoe dynamisch het begrip ‘veiligheid’ eigenlijk is. En dat je als QHSE-professional toch best wel een belangrijke functie binnen het bedrijf bekleedt.”

Meer horen van Rianne? Bekijk dan hier de video, waarin zij onder andere vertelt over de kansen die zij als KAM-coördinator uit deze situatie weet te halen, nu (bijna) alles op ‘remote’ gaat. Want het plannen van je audits of het houden van een toolbox: hoe doe je dat nu eigenlijk?

* QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. De Engelse term voor KAM (kwaliteit, arbo en milieu).

Auteur: Michelle van der Molen – contentmarketeer V-Kam Education®