Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Tips om Veilig Werken te stimuleren

Houd jij je bezig met Veilig Werken? Als Preventiemedewerker, MVK’er of KAM’er? Dan hoor je vast van dit soort opmerkingen:

  • Waarom zouden we iets veranderen? We doen het altijd al zo, en het gaat altijd goed.
  • Al die procedures en administratie….dat heeft toch geen zin?
  • We zijn al zo druk, daar hebben we echt geen tijd voor.

Praten over Veiligheid op de werkvloer is makkelijk. Het daadwerkelijk dóen blijkt in de praktijk lastiger. Wat kun je doen je bij weerstand? Hoe krijg je mensen tóch zover? We delen drie tips uit de laatste KAM Klankbordgroep-sessie.

1. Maak samen de toolbox

Bijvoorbeeld voor machineveiligheid. Hoe pak je dat aan? Ga aan de slag met medewerkers die met de machine werken.  Van elke machine omschrijven jullie: Wat doet de machine? Welke risico’s zijn er? Hoe kun je die risico’s beperken of voorkomen? 

Medewerkers vinden het vaak leuk om mee te denken. Ze hebben zélf meestal de beste oplossingen.  En door ze te betrekken,  gaan ze vanzelf veiliger werken. 

2. Geef complimenten

Spreek medewerkers niet alleen aan op momenten dat ze iets niet veilig doen. Maar ook op de momenten dat ze dat wél doen. Denk aan het dragen van een veiligheidsbril. Benoem het gedrag en zeg dat je daar blij mee bent. Dat werkt motiverend.

Waarom werken complimenten?  Een compliment geeft vertrouwen en het gevoel dat je op de goede weg bent. Krijg je een compliment? Dan ga je het gewaardeerde gedrag vaker vertonen.

Let op! Je compliment moet wel oprecht zijn. Anders werkt het averechts. 

3. Lees het boek ‘Veilig werkgedrag door  Brain Based Safety’

Wat leert de werking van het brein ons over veilig werkgedrag? Welke mogelijkheden zijn er om dat gedrag te beïnvloeden? Daarover gaat Veilig werkgedrag door Brain Based Safelty. Je leest hoe je onveilig gedrag op de werkvloer effectief kunt veranderen.

Ook interessant…