Update Covid-19 maatregelen

Vanaf 2 juni starten de klassikale trainingen weer! Lees meer

QHSE-professional van de toekomst

Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt, om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit?

#1 ‘QHSE-professional in tijden van crisis’

Tijdens de coronacrisis doen we het net even anders en spreken we met ‘oud deelnemers’ op afstand: hoe gaan zij om met de crisis, hoe beïnvloedt het hun werk als KAM? Deze maand aan het woord: Rianne Roijers. “We hebben een coronateam opgezet.”

Rianne werkt als KAM-coördinator voor Koninklijke van Twist. Een groot bedrijf dat onder andere noodstroomaggregaten levert. Dat brengt nu, met de coronacrisis, nieuwe risico’s met zich mee. “Wij hebben natuurlijk wel een vitaal beroep: denk bijvoorbeeld aan de noodstroomaggregaten in ziekenhuizen. Ik snap dat sommige collega’s zich een beetje opgelaten voelen, om dan naar een risicolocatie te moeten waar mogelijk coronabesmettingen zijn. Toch moet het werk gewoon doorgaan. De noodstroomaggregaat is zeker nu, heel belangrijk!”

Lees verder

#8 ‘QHSE-professional van de toekomst’

In maart aan het woord: Rutger Werkhoven. “Als KAM ben je vaak een einzelgänger.”

Rutger werkt als KAM-coördinator bij Schoonmaakbedrijf NIVO, een facilitaire dienstverlener. “We hebben verschillende vestigingen verspreid over Noordoost-Nederland. Ik ben hier zelfstandig werkzaam als KAM-coördinator, dat betekent dat ik in mijn eentje alle zaken met betrekking tot Kwaliteit, Arbo en Milieu onder mijn hoede heb.” Volgens Rutger is een QHSE-professional de sparringpartner voor de gehele organisatie. Van directie tot aan de werkvloer. En dat gaat niet zonder risico’s en kansen.

Lees verder

#7 ‘QHSE-professional van de toekomst’

In februari aan het woord: Rianne Roijers. “Procedures of lange documenten? Dat gaat niemand lezen.”

Rianne werkt sinds een halfjaar als KAM-coördinator bij het Koninklijke van Twist. “De KAM-afdeling? Dat is me, myself and I. Maar in België doe ik het samen met een collega. Eén keer in de twee weken probeer ik naar Aartselaar (vlak onder Antwerpen) toe te gaan.” Daar is een KAM-collega ook hard nodig. “België heeft met bepaalde onderwerpen een hele andere regelgeving, dus dan is het fijn om samen te sparren.”

Lees verder


#6 ‘QHSE-professional van de toekomst’

In januari aan het woord: Marcel Sparidans. “De functie is intermediair, dat zal het altijd blijven.”

Marcel werkt als KAM-coördinator en veiligheidskundige voor Waterschap Vallei en Veluwe. Dit doet hij niet alleen, het bedrijf beschikt over een complete KAM-afdeling, bestaande uit zeven personen. Twee Kwaliteit-beleidsmedewerkers, vier veiligheidskundigen (drie MVK en één HVK) en een opleidingscoördinator. Zo’n groot team heeft volgens Marcel z’n voor- en nadelen.

Lees verder

 

#5 ‘QHSE-professional van de toekomst’

In december aan het woord: Olaf Blaauw. ‘Ik denk dat we steeds assertiever moeten zijn.’

Olaf werkt als adviseur Kwaliteit bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor de afdeling waterketen. Hij doet dit samen met drie andere collega’s: specialisten die naast hun functie nog een rol hebben als KAM-coördinator. Voor Olaf is een KAM-coördinator meer de aanjager: “We zijn een afdeling van honderd man. We hebben teamleiders, monteurs en operators hard nodig om te voldoen aan onze kwaliteitsnormen. We doen het als een team. Aanjagen, overtuigen en risico’s inschatten, dat is echt de functie van een QHSE professional.”

Lees verder


#4 ‘QHSE-professional van de toekomst’

In november is aan het woord: Hanneke Lutters. ‘Het is een veranderingsproces. Het moeilijkste wat er is, dus ook bij de mens.’

Hanneke werkt sinds mei 2018 als KAM-coördinator bij Voskamp Beveiligingstechniek en is verantwoordelijk voor de vijf verschillende vestigingen in het land. Volgens Hanneke is een QHSE-professional iemand die centraal staat binnen de organisatie en buiten het werkvlak van de medewerker om kijkt. “Een KAM kijkt net iets verder naar de kruisverbanden met andere afdelingen en zorgt daarmee ook voor de kwaliteit in het algemeen. Medewerkers zien mij als vraagbaak en sparringpartner, alleen maar positief.”

Lees verder

#3 ‘QHSE-professional van de toekomst’

In oktober is aan het woord: Niels de Jonge. “In de toekomst ben je er als KAM-coördinator vooral om advies te geven aan de directie.”


Niels is sinds 2014 werkzaam als KAM-coördinator bij HEBO Maritiem Service. Daarnaast is hij werkzaam op de HR-afdeling van het bedrijf: hij is medeverantwoordelijk voor opleiding en training binnen de organisatie. “Als KAM ben ik een afdeling op mezelf. Het bedrijf heeft ruim honderd werknemers, dus mijn positie is vrij druk. Ik zie genoeg kansen voor een KAM-coördinator.

Lees verder

#2 ‘QHSE-professional van de toekomst’

In september is aan het woord: Tessa Nijsen. “Je moet je altijd blijven ontwikkelen als KAM- coördinator.”


Tessa werkt sinds oktober 2018 als KAM-coördinator bij Wildlands Adventure Zoo in Emmen. “De KAM-afdeling bestaat alleen uit mij. Maar ik heb het geluk gehad met mijn voorganger: die had de zaken goed geregeld, waardoor de rol van KAM al bekend was binnen de organisatie. Ik probeer dat nu zo goed mogelijk over te pakken en door te zetten.”

Lees verder

#1 ‘QHSE-professional van de toekomst’

In juli is aan het woord: Martijn van de West: “Een KAM-coördinator wordt steeds meer gezien als sparringpartner.”


Martijn werkt sinds februari 2018 als QA/milieu-specialist bij Avebe in Gasselternijveen. “Waar de functie van een QHSE voorheen vaak een neventaak was van iemand, is het steeds meer een echte specialist geworden. We gaan de diepte in en hebben specialistische kennis nodig over zaken waarvan we zelf misschien geen idee hebben. We worden dus afhankelijk van specialisten buiten de deur. Dat je als KAM-coördinator ergens verbeteringen signaleert, is één ding. Maar dat je er vervolgens ook alles voor doet om de mensen om de tafel te krijgen en als een soort projectleider de taken uitzet, dat is waar het om draait. Dat we nog meer de verbinding gaan zoeken met allerlei afdelingen en de KAM-coördinator uiteindelijk steeds meer gezien wordt als een sparringpartner.”

Lees verder

*QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. De engelse term voor KAM (kwaliteit, arbo en milieu).

V-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers