Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

#6 QHSE-professional van de toekomst | Marcel Sparidans

Elke maand zet V-Kam Education een KAM-coördinator in het middelpunt om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Deze maand aan het woord: Marcel Sparidans. “De functie is intermediair, dat zal het altijd blijven.”

Marcel werkt als KAM-coördinator en veiligheidskundige voor Waterschap Vallei en Veluwe. Dit doet hij niet alleen, het bedrijf beschikt over een complete KAM afdeling, bestaande uit zeven personen. Twee Kwaliteit-beleidsmedewerkers, vier veiligheidskundigen (drie MVK en één HVK) en een opleidingscoördinator. Zo’n groot team heeft volgens Marcel z’n voor- en nadelen.

“Het voordeel is dat er vanuit meerdere kanten naar een onderwerp gekeken wordt. Iedereen heeft zijn eigen expertise, achtergrond en kennis. Die verschillen in kennis en kunde door de achtergronden van meerdere professionals zorgen voor een versterkingsfactor binnen het team.” Maar al die meningen zorgen soms ook voor verwarring. “Door al die verschillende kennis kom je weleens in een discussie terecht, waar je vervolgens ook weer uit moet komen. Dat is valkuil nummer één: van elkaar niet goed weten welke vragen er binnenkomen en bij wie die vragen eigenlijk horen. Het is belangrijk om van elkaar goed te weten wie wat doet. Duidelijke communicatie: welk onderwerp lever jij uit?”

“Je probeert je vast te houden aan je eigen kijk en ervaring, maar de waarheid ligt altijd ergens in het midden. Soms moet je dingen gewoon loslaten, omdat het beter is voor het team.” Marcel is nu ruim een jaar werkzaam als KAM-coördinator binnen Vallei en Veluwe en het loslaten van zijn eigen expertise was dan ook uitdaging nummer één. “Sommige onderwerpen zijn al zo goed geregeld, daar zul je bij aan moeten haken. Vanuit je eigen herkomst kijk je tegen een andere visie aan. Voordat je bij een nieuw bedrijf aan het werk gaat, is het dan ook belangrijk om vooral te blijven luisteren. Wat leeft er? Neem daar ook ruim de tijd voor, we willen soms allemaal wat te snel.”

Marcel ziet de QHSE professional van de toekomst meer als iemand die de vertaalslag gaat maken van wet-en regelgeving naar werkprocedures. “De functie is intermediar, dat zal het altijd blijven. Ik denk zelfs dat dat versterkt zal worden. Het belangrijkste is dat je verbonden bent. Ik hoop niet dat mijn collega’s mij als poltieagent zien, maar als intermediair tussen het één en het ander. Bij Vallei en Veluwe hebben we al jaren KAM-coördinatoren. Het wordt ook gedragen door de organisatie. In de toekomst hoop ik dat we meer zichtbaar zijn op de werkvloer en daar de interactie kunnen geven die het verdient. Het sparren met collega’s uit hetzelfde werkgebied geeft alleen maar versterking.”

Meer horen van Marcel? Bekijk dan hier de video, waarin hij onder andere vertelt over hoe hij ervoor zorgt meer zichtbaar te zijn op de werkvloer, omdat hij, werkzaam op meerdere locaties, vaak krijgt te horen dat ze hem ‘nooit zien’.

 Bekijk blog #5 met Olaf Blaauw <   > Bekijk blog #7 met Rianne Roijers

* QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. De Engelse term voor KAM (kwaliteit, arbo en milieu).

Auteur: Michelle van der Molen – contentmarketeer V-Kam Education®