Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

#9 QHSE-professional van de toekomst | Luuk Willemsen

Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Deze maand aan het woord: Luuk Willemsen. “Het werk van een KAM-coördinator is nooit saai.”

Luuk werkt als KAM-coördinator bij Broekman Logistics en richt zich voornamelijk op het vervoer over zee. “Twee terminals – bij elkaar misschien wel 40 hectare groot – ga ik in mijn eentje niet veilig maken. Dat moeten we met zijn allen doen: van de mensen op kantoor tot aan de werknemers die bij ons buiten het werk uitvoeren. In de haven van Rotterdam is de mentaliteit hard werken en niet zeuren.” Hoe Luuk er dan toch voor zorgt dat zijn rol als KAM door iedereen wordt geaccepteerd? “Door simpelweg mijn waardering te uiten en de mensen te laten weten dat hun mening ertoe doet. Zo creëer je een wisselwerking. Dan komen de mensen voortaan ook naar jou toe, om opvallende of onveilige zaken aan te kaarten.”

Verduurzamingsslag

Waar de één spreekt van drempels, denkt Luuk het liefst in kansen. “Op dit moment is het onderwerp ‘milieu’ wereldwijd actueel. Los van dat het erg beklemmend kan voelen, omdat je als bedrijf steeds meer beperkt wordt door regels, liggen er ook heel veel kansen om in de huidige energietransitie een verduurzamingsslag te maken. Je ziet dat overheden steeds meer subsidies in het leven roepen op milieugebied. Als je daar als bedrijf scherp bovenop zit, creëer je kansen en kun je door middel van de subsisdies je bedrijf wellicht verduurzamen. Dat straalt toch iets uit naar je klanten. Als je als bedrijf vooruitloopt op de maatregelen, verlicht je voor jezelf de druk om nieuwe regels of wetten ‘meteen’ door te moeten voeren.”

Groeien

Of Luuk een tip heeft voor zijn KAM-collega’s? Zeker! “Binnen elk bedrijf is het belangrijk om naar elkaar te luisteren en waarde te hechten aan elkaars mening. Maar kijk daarbij ook eens buiten de muren van het bedrijf waar je werkzaam bent. Wat delen je vakcollega’s op social media? Er zijn tal van initiatieven, zoals LinkedIn. De kunst is om te filteren op datgene wat waardevol is voor jou. Door naar anderen te luisteren en samen in gesprek te gaan, bekijk je het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. Laten we onze ervaringen met elkaar uitwisselen, daardoor kun je alleen maar groeien.”

Zwaartepunt

We hebben het hier natuurlijk over de QHSE-professional van de toekomst. Maar een grote verandering? Dat ziet Luuk in zijn werkveld nog niet gebeuren. “Alle onderwerpen waar een KAM-coördinator zich op dit moment mee bezighoudt, blijven in ons vak even belangrijk. Maar het zwaartepunt, dat verschuift constant. De ene dag word je geconfronteerd met een arbovraagstuk, een andere dag krijg je een audit van een klant en richt je je op kwaliteit. Dat is ook het leuke aan het werk van een KAM. Het is nooit saai.”

Meer horen van Luuk? Bekijk dan hier de video, waarin hij onder andere vertelt over de belangrijke vaardigheden waarover elke KAM zou moeten beschikken, de drempels die hij in zijn werk tegenkomt en waarom het belangrijk is om leiderschap te stimuleren binnen alle lagen van de organisatie.

Bekijk blog #8 met Rutger Werkhoven <   > Bekijk blog #10 Hermanda Janssen

* QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. De Engelse term voor KAM (kwaliteit, arbo en milieu).

Auteur: Michelle van der Molen – contentmarketeer V-Kam Education®