Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

#4 QHSE-professional van de toekomst | Hanneke Lutters

Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt, om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Deze maand aan het woord: Hanneke Lutters. ‘Het is een veranderingsproces. Het moeilijkste wat er is, dus ook bij de mens.’

Hanneke werkt sinds mei 2018 als KAM-coördinator bij Voskamp Beveiligingstechniek en is verantwoordelijk voor de vijf verschillende vestigingen in het land. Volgens Hanneke is een QHSE professional iemand die centraal staat binnen de organisatie en buiten het werkvlak van de medewerker om kijkt. “Een KAM kijkt net iets verder naar de kruisverbanden met andere afdelingen en zorgt daarmee ook voor de kwaliteit in het algemeen. Medewerkers zien mij als vraagbaak en sparringpartner, alleen maar positief.”

Toch wordt een KAM-coördinator niet altijd met open armen ontvangen en hebben sommige medewerkers nog grote vraagtekens bij de invulling van de functie. Hoe Hanneke daarmee om zou gaan? “Altijd uitleggen waarmee je bezig bent. De medewerkers meenemen in het proces van A tot Z. Je hebt altijd mensen die het minder vinden of het niet gewend zijn. Het is een veranderingsproces. Het moeilijkste dat er is, dus ook bij de mens.” Maar, zegt Hanneke, wanneer de directie de functie ondersteunt en achter je staat, werkt dat uiteraard het allerbeste. “Het moet iets worden van ons allemaal en daar groeien we langzaam naartoe.”

“Alle medewerkers betrekken bij het proces, dat blijft het belangrijkste. Ik geef bij Voskamp ook toolboxen, dus ik zie de monteurs elke maand. Dan vertel ik ze waar we mee bezig zijn en waarom we doen wat we doen. Door de informatievoorziening en ook hun feedback serieus te nemen, betrek je de medewerkers en laat je ook zien dat het belangrijk is. Voor jou en voor hen. Terugkomen op wat je afgesproken hebt. Zo werk je écht samen.”

Wat er volgens Hanneke voor grote verandering aan zit te komen voor de functie QHSE? Dat er nog meer gestuurd gaat worden op goed ondernemerschap en duurzaamheid. Meer transparantie naar klanten en leveranciers. “Dat het nog meer geborgd gaat worden, zodat je weet waar je aan toe bent. Dat je risico’s kunt managen. Dus waar je vroeger een MVO-norm had, zal dat nu steeds meer geïntegreerd worden in de reguliere normen die elk bedrijf kan toepassen. De maatschappij heeft daar behoefte aan. Het bedrijfsleven is immers een reflectie van de maatschappij. Dat is wat ik denk, maar wie zal het zeggen?”

Meer horen van Hanneke? Bekijk dan hier de video, waarin zij onder andere vertelt over de functieontwikkeling van de KAM-coördinator in de afgelopen tien jaar. 

Bekijk blog #3 met Niels de Jonge <   > Bekijk blog #5 met Olaf Blaauw

* QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. De Engelse term voor KAM (kwaliteit, arbo en milieu).

Auteur: Michelle van der Molen – contentmarketeer V-Kam Education®