Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

#6 QHSE-professional in crisistijd | Luuk Willemsen


“We moeten er veel aandacht aan besteden, maar het is ook belangrijk dat alle activiteiten op een verantwoordelijke manier door blijven gaan.
– QHSE-professional Luuk Willemsen –

Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Tijdens de coronacrisis doen we het net even anders en spreken we met ‘oud deelnemers’ op afstand: hoe gaan zij om met de crisis, hoe beïnvloedt het hun werk als KAM? Deze maand aan het woord: Luuk Willemsen. “De functie als QHSE-professional blijft ad hoc.”

De tijd staat even stil

Luuk werkt als KAM-coördinator bij Broekman Logistics.“De speech van Mark Rutte – vanuit het torentje – is iets wat veel mensen niet snel zullen vergeten. Zowel privé als zakelijk moest iedereen schakelen: wat ga ik doen? De eerste golf heeft zowel economisch als voor de gezondheid van mensen een hoop schade aangebracht. Toch zie ik de situatie waar we nu in zitten, als de meest serieuze periode. De tijd staat even stil.”

Minder mensen op locatie

Behalve in de haven, daar staat de tijd niet stil. “Binnen het bedrijf hebben we de aanwezigheid van mensen afgeschaald. Maar het blijven twee operationele locaties. Het werk gaat (gelukkig) gewoon door. Dus hebben we pauzes in verschillende blokken, minder zitplaatsen in de kantines en hangen er overal pamfletten en stickers, om de medewerkers er zoveel mogelijk op te attenderen.”

Eyeopener

Dat niet iedereen altijd op de werkvloer aanwezig hoeft te zijn, is voor Luuk een eyeopener. “Voor corona liep het hele kantoor bij wijze van spreken vol met operationele medewerkers. Nu vinden alleen de noodzakelijke bezoeken nog plaats: het ophalen en terugbrengen van papieren, bijvoorbeeld. Wat dan weer wordt klaargelegd op balies, zodat je niet het hele kantoor door hoeft.”

Ad hoc -functie

Een KAM-functie énkel vanuit huis, kan Luuk zich niet voorstellen. “Materialen moeten gekeurd worden, het bevoegd gezag staat onverwachts op de stoep én ons volledige onderhoudsplan kunnen we niet zomaar stilzetten. Maar je kunt er wel een bepaalde balans in brengen.

Balans
Heb ik ‘theoriedagen’, wanneer ik mijn bedrijfsnoodplan moet reviseren of andere zaken waarbij ik stukken moet lezen en opstellen, dan kan ik dat makkelijk vanuit huis doen. Toch kunnen er altijd onverwachte zaken plaatsvinden – zoals een calamiteit – wat maar weer laat zien dat de functie als QHSE-professional ad hoc blijft.”

Stip aan de horizon

De meeste zaken rondom het virus zijn inmiddels wel geïmplementeerd. Komen er nieuwe maatregelen om de hoek kijken, dan worden de regels snel aangepast. “Naast het virus verandert er in de business zelf natuurlijk ook genoeg. Je blijft inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Bij Broekman moeten we ook gewoon nog nadenken over de energietransitie en de zaken die wij daarvoor moeten regelen.”

Verantwoordelijkheid nemen

“Het zou te makkelijk zijn om te zeggen: ‘We kijken wel weer wanneer dit gaat lopen, want ja, corona’. We willen allemaal een stip aan de horizon. Maar dit is hoe we het nu moeten doen met elkaar. Daar kunnen we heel veel aandacht aan besteden, maar het is belangrijker om te zorgen dat je gewoon alle zaken in acht blijft nemen en de activiteiten op een verantwoordelijke manier door laat gaan.”

Meer horen van Luuk? Bekijk dan hier de video, waarin hij onder andere vertelt over het bewustzijn van medewerkers, het implementeren van nieuwe maatregelen en het belang van arbeidshygiëne.

KAM-coördinator opleiding

Ben jij nog geen KAM-coördinator, maar wel enthousiast geworden na het verhaal van Luuk? Of ben je KAM-coördinator en beheers je het werk nog niet goed (genoeg)? Volg dan onze KAM-coördinator opleiding. Na het afronden beheers je de kennis en de vaardigheden die je nodig hebt als KAM-coördinator.

  • Zoek jij een praktijkgerichte KAM-coördinator opleiding? Dan is onze 11-daagse opleiding iets voor jou! Na afloop kun je zelfstandig aan de slag. Je hebt alle tools in handen voor goed KAM-beleid & de uitvoer ervan.

LinkedIn Netwerkgroep

Wil jij sparren met andere QHSE-Professionals? Word dan lid van onze besloten Linkedin Netwerkgroep met al 155 leden! Klik op de button om lid te worden.

NAAR LINKEDIN


* QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. De Engelse term voor KAM (kwaliteit, arbo en milieu).