Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Is een preventiemedewerker verplicht? 

Om kort te zijn: ja. Het is zelfs wettelijk geregeld. Elk bedrijf moet een preventiemedewerker hebben. Iemand die arbeidsomstandigheden (arbo) in de gaten houdt. Die ervoor zorgt dat de werkplek veilig en gezond is.  

Dat een preventiemedewerker verplicht is, is niet zo vreemd. Hoe dat zit, leggen we je graag uit.  

Waarom is een preventiemedewerker verplicht?  

Stel je voor: een medewerker of collega valt van een ladder omdat de ladder niet goed gezekerd was. Of iemands hand komt in een machine, omdat de machine niet goed was afgeschermd. In beide gevallen kan het ontzettend verkeerd aflopen!  

Daarom móet een werkgever ervoor zorgen dat medewerkers veilig kunnen werken. Dat zij geen risico’s lopen.  

Veilig én gezond werken 

Maar preventie gaat niet alleen om het voorkomen van ongevallen. Iedereen moet ook gezond kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan:  

  • Is de (thuis-)werkplek goed ingericht?  
  • Hoe wordt er gewerkt met gevaarlijke stoffen?  
  • Tillen medewerkers op de juiste manier?  
  • Heeft iedereen goede gehoorbescherming?  
  • Hoe is ‘t met de werkdruk, agressie, geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer? 

Kortom: een preventiemedewerker zorgt er dus voor dat iedereen veilig en gezond zijn werk kan doen. Hij of zij helpt ongevallen en gezondheidsklachten voorkomen. Een belangrijke taak dus! 

Wanneer is een preventiemedewerker verplicht? 

Zoals we al schreven is een preventiemedewerker in elk bedrijf verplicht. Zijn er minder dan 25 medewerkers in dienst? Dan mag de directeur ook de preventiemedewerker zijn.  

Goed om te weten: het aantal van 25 medewerkers is inclusief uitzendkrachten en stagiairs. 

Is de opleiding preventiemedewerker verplicht? 

Ook daar kunnen we kort over zijn: nee. Een preventiemedewerker is niet verplicht om een cursus of opleiding te volgen. Maar hij of zij moet wél kennis en ervaring hebben. Of, zoals het in artikel 13 van de Arbowet staat: ‘als deskundige medewerker, de werkgever bijstaan’. 

Een preventiemedewerker moet dus beeld hebben bij de belangrijkste gevaren binnen de organisatie. Maar hij of zij moet ook goede adviezen geven, risico-inventarisatie – evaluaties uitvoeren (RI&E), het plan van aanpak maken en samenwerken met de OR of PVT (als die er is).

Het volgen van een training of opleiding helpt om het werk goed te doen.   

Een Preventiemedewerker opleiden

Moet jullie preventiemedewerker nog een opleiding volgen? Tijdens onze preventiemedewerker cursus leren wij jouw medewerker deze taak goed uitvoeren. Op basis van theorie, maar ook door praktijkvoorbeelden.

Met flink wat praktische handvatten kan jullie preventiemedewerker direct aan de slag! Bekijk de cursussen hieronder.

Onze Preventiemedewerker cursussen:

  • Ben of word jij verantwoordelijk voor Arbo- en preventietaken binnen de organisatie? Of wil je kennismaken met veiligheid, gezondheid en arbeidsrisico’s op de werkvloer? Dan is deze cursus voor jou!

  • In 3 dagen leer jij een supergoede Preventiemedewerker te zijn. Je leert alles over de Arbowet en natuurlijk hoe je risico’s kun herkennen én voorkomen. Van trainers uit het werkveld.

  • Je kunt de preventiemedewerker cursus ook volgen in onze online classroom. Samen met medecursisten volg je de training via een livestream. Ieder vanaf de eigen (thuis)locatie. Handig!

Ook interessant…