Gebruik je opleidingsbudget voor een training in 2024. Lees hier hoe dat werkt.
Corona-struggles op de werkvloer? Vijf tips voor QHSE managers!
Niet op kantoor kunnen werken, afstand houden en een hoge werkdruk door ziekteverzuim; veel mensen ervaren corona-struggles op de werkvloer. Hoe zorg je ervoor dat je in deze tijd tóch effectief, veilig, gezond én met plezier kunt werken? Onze safety coach Ilse Jansen geeft je vijf tips!
1. We need to talk!
Door corona is thuiswerken steeds meer de norm geworden. Een logisch gevolg hiervan is dat er minder contact is tussen managers, de directie en de mensen op de werkvloer. Ilse Jansen: “Als safety coach merk ik dat deze afstand steeds meer mensen opbreekt. Waar de een zich schuldig voelt over verminderde efficiëntie, mist een ander vooral gesprekjes bij de koffieautomaat.
Mijn eerste advies is altijd: ga in gesprek en blíjf in gesprek. Blijf niet eindeloos malen maar maak issues bespreekbaar. Storytelling kan je daarbij helpen. Hierbij neem je iemand aan de hand van beeld en geluid echt mee in een situatie, alsof die persoon er zelf bij is. Dit ‘meeleven’ leidt vaak tot andere inzichten en betere oplossingen.”
2. Maak afspraken óver afspraken
Fysieke afspraken maken blijft lastig in coronatijd. Bezoek is niet altijd mogelijk of wenselijk. Ilse: “Veel auditoren lopen tegen deze problemen aan. Het uitstellen of cancelen van afspraken leidt niet alleen tot een verminderde focus op het QHSE-beleid binnen een organisatie, maar zorgt ook voor meer risico op de werkvloer.
Mijn advies is om waar mogelijk zoveel mogelijk afspraken door te laten gaan. Maar maak hier van te voren wel heldere afspraken over. Bespreek wat haalbaar is en welke verwachtingen er zijn. Is een fysiek bezoek écht niet mogelijk? Dan bestaan er handige programma’s en tools om audits op afstand te organiseren.”
3. Keep on sharing
Het delen van informatie is belangrijker dan ooit. Ilse legt uit: “Veel mensen werken vanuit huis en krijgen hierdoor minder goed mee wat er speelt op de werkvloer. Aan QHSE- en KAM-managers de taak om met creatieve oplossingen informatie alsnog op een effectieve manier te delen.
Denk bijvoorbeeld aan het delen van korte video’s op een online platform, waarin je vertelt over de gang van zaken rondom BHV of de vertrouwenspersoon in je organisatie. Maar ook een poster of een intern bedrijfsmagazine zijn goede manieren om informatie te zenden. Afwisseling is belangrijk; zo houd je de aandacht vast en blijft iedereen scherp.”
4. Interactie is key
Online meetings zijn een uitkomst, maar lang niet iedereen wordt er blij van. Hoe zorg je dat iedereen gefocust blijft? Ilse: “Of het nu gaat om een online training, een e-learning of een digitale teamsmeeting; interactie is key. Laat deelnemers hun scherm delen en hun microfoon inschakelen. Stel vragen en ga echt met elkaar in gesprek. Dat vraagt wel om een andere aanpak. Zorg dat je voldoende tijd reserveert en las regelmatig een pauze in. Zo zorg je ervoor dat iedereen bij de les blijft!”
5. Werken is topsport
Een onveilige werksituatie, stress, oververmoeidheid of simpelweg minder plezier in je werk: veranderingen op de werkvloer hebben soms nare gevolgen. Zéker als je minder gefocust bent door een (te) hoge werkdruk.
Ilse: “Werken is als topsport: je presteert het best als je goed in je vel zit. Zo ontstaan er minder ongelukken en veiligheids- , milieu- en kwaliteitsissues. Daarom is het belangrijk dat je echt een team van je mensen maakt. Zorg dat iedereen lekker in z’n vel zit en op de juiste plek zit. Kijk ook kritisch naar je eigen planning: begin met de moeilijkste taak en werk pas daarna je andere werkzaamheden af. Zo zorg je dat je op de belangrijkste momenten fris en scherp bent.”