Direct naar content
 • Ervaring sinds 2001

 • Trainingen door heel Nederland

De 5 onmisbare vaardigheden van élke KAM-coördinator

De 5 onmisbare vaardigheden van élke KAM-coördinator

Als KAM-coördinator ben je continu bezig met het verbeteren van de organisatie. Je draagt zorg voor een veilige en gezonde werkplek. En met jouw werk zorg je ervoor dat de organisatie voldoet aan de wettelijke regels en eisen rond Kwaliteit, Arbo en Milieu (KAM).

Maar wat zijn de taken van een KAM-coördinator? Welke vaardigheden heb je nodig? Waar kun je aan de slag? En hoe word je KAM-coördinator? Dat en meer lees je in dit blog.

Wat is een KAM-coördinator?

Als KAM-coördinator houd je je continue bezig met het verbeteren van de organisatie, op het gebied van Kwaliteit, Arbo en Milieu.

Je fungeert als adviseur of sparringpartner van het management. Met jouw input kan het management de organisatie bijsturen en ontwikkelen.

KAM doe je niet alleen

Hoe zitten onze bedrijfsprocessen in elkaar? Wat kan er beter? Wat zijn de risico’s? Voldoen onze producten of diensten aan de kwaliteitseisen? Zijn alle werkprocessen veilig? En hoe kunnen we nog milieuvriendelijker werken?’

Met al dit soort vragen houd je je als KAM-coördinator bezig. Dit doe je niet alleen. Je krijgt hierbij hulp van je collega’s en het management. Maar ook van externe professionals, zoals de bedrijfsarts of een arbo-deskundige. En ook klanten denken met je mee. Je bent dé spin in het web.

KAM of QHSE?

De functie KAM-coördinator wordt ook wel QHSE-manager genoemd. QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. Ook KAM-manager of KAM-functionaris kun je tegenkomen als omschrijving.

De taken van een KAM-coördinator 

Het takenpakket van een KAM-coördinator is heel gevarieerd. Het ene moment loop je op de werkvloer, en bedenk je met collega’s een nieuwe manier van werken. Het andere moment heb je een gesprek met een auditor, of overtuig je het management van je verbeterplan.

Kort gezegd kunnen dit zoal je taken zijn:

 •  Analyseren en signaleren van risico’s
 •  Opstellen van verbeterplannen
 •  Het doen van Kwaliteitscontroles
 •  Uitvoeren van RI&E’s, de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie
 •  Verkrijgen van ISO-certificeringen & contact onderhouden
 •  Het maken van KAM-beleid
 •  Uitvoeren (of laten uitvoeren) van interne en externe audits
 •  Het KAM-managementsysteem bijhouden. In dit systeem staan o.a. alle afspraken en processen beschreven
 •  Medewerkers en collega’s betrekken in het KAM-beleid
 •  Coachen van KAM-medewerkers
 •  Adviseren van en sparren met het managementteam

Hoe ziet de werkdag van een KAM-coördinator eruit?

Vaak start de dag met een ronde door het bedrijf. Dat is om twee redenen: allereerst om collega’s te laten zien dat je er bent. En ten tweede om input op te halen. Zijn er dingen die beter kunnen? Zijn er incidenten geweest? Soms maak je een foto van een gevaarlijke situatie op de werkvloer, om die later te bespreken met de leidinggevende. 

Aan de slag met je actielijst

Daarna kruipt je achter de computer, en ga je aan de slag met de actielijst. Hierop staan allerlei acties die voortkomen uit audits, de RI&E, evaluaties, het klachtenregisters, het management of sales. Je bekijkt waar jij iets mee moet, en zet andere acties uit bij collega’s. 

ISO norm vertalen naar de praktijk

Zijn jullie gecertificeerd? Dan ken je de regels van de norm. Je weet waar jullie aan moeten voldoen. Bij controle (audits) laat je zien hoe jullie werken, en hoe je alles borgt. Ook belangrijk: je vertaalt de norm naar de praktijk. Wat betekent de inhoud van de norm voor de werkvloer? Dat moet voor iedereen begrijpelijk zijn. 

Je kennis up-to-date houden

Om bij te blijven, check je regelmatig het nieuws. Je bent op de hoogte van wetswijzigingen, en weet wat die betekenen voor jullie organisatie. Als lid van de KAM-klankbordgroep deel je je kennis en ervaring met andere KAM’ers. 

KAM doe je samen!

Het mooie van het werken als KAM-coördinator, is dat je contact hebt met iedereen op de werkvloer. Van chauffeurs tot expeditiemedewerker en van directie tot schoonmaak. KAM doe je echt sámen! 

De competenties van een KAM-coördinator

Als KAM-coördinator heb je veel verantwoordelijkheid. Je hebt een groot risicogevoel, en veiligheid staat bij jou voorop. Maar er zijn meer vaardigheden die je als KAM-coördinator nodig hebt:

 • Je kunt zelfstandig werken.
 • Je weet anderen te motiveren en te activeren.
 • Je hebt goede communicatie-skills.
 • Je bent analytisch, en gaat graag op onderzoek uit.
 • Je bent zelfverzekerd, en gaat altijd voor win-win.
Meer lezen? Download het gratis e-book

'De 5 onmisbare vaardigheden van een KAM coördinator'

In dit e-book staan de 5 onmisbare vaardigheden voor élke KAM-coördinator. En hoe je deze optimaal inzet.

Download het e-book voor KAM-coordinatoren

"(verplicht)" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe word je KAM-coördinator?

Om KAM-coördinator te worden heb je hbo werk- en denkniveau nodig. Bij voorkeur een opleiding in de richting waarin je organisatie actief is.

Daarnaast is het slim een KAM-coördinator opleiding te volgen. Je krijgt dan inhoudelijk vakkennis en leert de vaardigheden die je nodig hebt. Je leert bijvoorbeeld hoe je het managementsysteem en de normen toepast. Hoe je het management overtuigt. En hoe je collega’s motiveert om veilig en verantwoord te werken.

Een KAM opleiding is niet verplicht. Sommige KAM-coördinatoren kiezen voor kwaliteitstrainingen als ISO 9001 of Interne Audit. Andere KAM’ers volgen de opleiding tot Middelbare Veiligheidskundige. Bijvoorbeeld als Veiligheid een heel groot onderdeel van het werk is.

Het salaris van een KAM-coördinator

Het salaris van een KAM-coördinator ligt tussen de €3000,- en €4600,- bruto per maand (bron: werkzoeken.nl, 2023). Dit bedrag is bij een fulltime functie.

Waar werken KAM-coördinatoren?

Overal! Want elk bedrijf, in elke branche heeft te maken met kwaliteit, arbo en milieu.

Veel kleine bedrijven hebben vaak één KAM-medewerker die het complete takenpakket op zich neemt. Dat doet hij of zij soms naast het gewone werk. Bij middelgrote bedrijven is het al vaak een fulltime functie. Ook zijn er KAM-coördinatoren die als ZZP’er werken, en tijdelijk bij organisaties aan de slag zijn.

Grote bedrijven, of bedrijven waar relatief veel hoge risico’s zijn, hebben een KAM-afdeling. Er zijn verschillende specialisten. Eén voor Kwaliteit, één voor Arbo en één voor Milieu. Daarbinnen zijn ook nog specialisaties mogelijk. Zo is het werk behapbaar en uitvoerbaar. 

Ook interessant…

Dit blog is geschreven door Elisabeth van Munster

Marketing manager

Elisabeth schrijft regelmatig blogs over onderwerpen als Kwaliteit, Arbo en Milieu. Daarbij gebruikt ze de input van collega’s, trainers en de Klankbordgroep. En dat levert vaak mooie en nuttige content op!

Lees meer