Update Covid-19 - toegangsbewijs

Trainingen gaan door! Zowel live als in onze online classroom. Let op het toegangsbewijs. Lees verder.. Lees meer

Corona-struggles op de werkvloer? Vijf tips voor QHSE managers!

3 mei 2021

Minder op kantoor werken, afstand houden en een hogere werkdruk door ziekteverzuim; veel mensen ervaren corona-struggles op de werkvloer. Hoe zorg je ervoor dat je tóch effectief, veilig, gezond én met plezier kunt werken? Onze safety coach Ilse Jansen geeft je vijf tips!

1. We need to talk!

Thuiswerken is inmiddels heel gewoon. Een gevolg is wel dat er minder contact is tussen managers, de directie en de mensen op de werkvloer. Ilse Jansen: “Als safety coach merk ik dat deze afstand steeds meer mensen opbreekt. Waar de een zich schuldig voelt over verminderde efficiëntie, mist een ander vooral gesprekjes bij de koffieautomaat. 

Mijn eerste advies is altijd: ga in gesprek en blíjf in gesprek. Blijf niet eindeloos malen maar maak issues bespreekbaar. Storytelling kan je daarbij helpen. Hierbij neem je iemand aan de hand van beeld en geluid echt mee in een situatie, alsof die persoon er zelf bij is. Dit ‘meeleven’ leidt vaak tot andere inzichten en betere oplossingen.” 

2. Maak afspraken óver afspraken 

Fysieke afspraken maken gaat nog niet altijd even makkelijk. Bezoek is niet altijd mogelijk of wenselijk. Ilse: “Veel auditoren lopen tegen deze problemen aan. Het uitstellen of cancelen van afspraken leidt niet alleen tot een verminderde focus op het QHSE-beleid binnen een organisatie, maar zorgt ook voor meer risico op de werkvloer. 

Mijn advies is om waar mogelijk zoveel mogelijk afspraken door te laten gaan. Maar maak hier van te voren wel heldere afspraken over. Bespreek wat haalbaar is en welke verwachtingen er zijn. Is een fysiek bezoek écht niet mogelijk? Dan bestaan er handige programma’s en tools om audits op afstand te organiseren.”  

TIP! Wil jij jezelf nog verder ontwikkelen als QHSE-manager en jouw ervaringen delen met anderen? Sluit je aan bij het QHSE-netwerk op LinkedIn.

3. Keep on sharing

Het delen van informatie is belangrijker dan ooit. Ilse legt uit: “Als je vanuit huis werkt, krijg je minder goed mee wat er speelt op de werkvloer. Aan QHSE- en KAM-managers de taak om met creatieve oplossingen informatie alsnog op een effectieve manier te delen. 

Denk bijvoorbeeld aan het delen van korte video’s op een online platform, waarin je vertelt over de gang van zaken rondom BHV of de vertrouwenspersoon in je organisatie. Maar ook een poster of een intern bedrijfsmagazine zijn goede manieren om informatie te zenden. Afwisseling is belangrijk; zo houd je de aandacht vast en blijft iedereen scherp.”  

4. Interactie is key 

Online meetings zijn een uitkomst, maar lang niet iedereen wordt er blij van. Hoe zorg je dat iedereen gefocust blijft? Ilse: “Of het nu gaat om een online training, een e-learning of een digitale teamsmeeting; interactie is key.

Laat deelnemers hun scherm delen en hun microfoon inschakelenStel vragen en ga echt met elkaar in gesprek. Dat vraagt wel om een andere aanpak. Zorg dat je voldoende tijd reserveert en las regelmatig een pauze in. Zo zorg je ervoor dat iedereen bij de les blijft!” 

TIP! ga op zoek naar leuke, alternatieve manieren om online te meeten. Denk bijvoorbeeld aan MIBO. Hier ontmoet je elkaar in een 3D wereld, waar je vrij met elkaar kunt praten nét zoals op de echte werkvloer. 

5. Werken is topsport 

Een onveilige werksituatie, stress, oververmoeidheid of simpelweg minder plezier in je werk: veranderingen op de werkvloer hebben soms nare gevolgen. Zéker als je minder gefocust bent door een (te) hoge werkdruk.

Ilse: “Werken is als topsport: je presteert het best als je goed in je vel zit. Zo ontstaan er minder ongelukken en veiligheids- , milieu- en kwaliteitsissues. Daarom is het belangrijk dat je echt een team van je mensen maakt. Zorg dat iedereen lekker in z’n vel zit en op de juiste plek zit.

Kijk ook kritisch naar je eigen planning: begin met de moeilijkste taak en werk pas daarna je andere werkzaamheden af. Zo zorg je dat je op de belangrijkste momenten fris en scherp bent.”

Wil je meer tips? Beluister dan het webinar QHSE professional in crisistijd met Ilse Jansen. Je ontdekt meteen hoe andere QHSE managers met de corona-struggles omgaan. Klik op deze link (luistertijd: 60 minuten). 

 V-Kam Education werkt(e) onder andere voor:

Meer opdrachtgevers