Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

#3 QHSE-professional van de toekomst | Niels de Jonge

Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt, om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Deze maand aan het woord: Niels de Jonge. “In de toekomst ben je er als KAM-coördinator vooral om advies te geven aan de directie.”

Niels is sinds 2014 werkzaam als KAM-coördinator bij HEBO Maritiem Service. Daarnaast is hij werkzaam op de HR-afdeling van het bedrijf: hij is medeverantwoordelijk voor opleiding en training binnen de organisatie. “Als KAM ben ik een afdeling op mezelf. Het bedrijf heeft ruim honderd werknemers, dus mijn positie is vrij druk. Ik zie genoeg kansen voor een KAM-coördinator. Denk alleen al aan de manier waarop de nieuwe ISO 9001 norm nu gestructureerd is: de High Level Structure. De leiderschapsrol die daar voor de directie heel erg belangrijk in is gemaakt. Daar ligt de kans om als KAM-coördinator meer in zijn algemeenheid aan het werk te gaan. Ondersteunend aan de directie, in een staffunctie.”

De KAM-coördinator krijgt volgens Niels in de toekomst dan ook een meer ondersteunende rol. “Je wordt minder een persoon waar een directie een bepaalde taak bij kan neerleggen en een jaarlang niet naar hoeft om te kijken, maar je bent er om advies te geven aan de directie.” De ondersteuning bieden in de manier waarop een organisatie ingericht kan worden op het gebied van veiligheid. De High Level Structure van de ISO 9001 sluit daar volgens hem goed bij aan. “We worden in de toekomst niet meer alleen gezien als functionaris binnen een organisatie die puur en alleen maar gericht is op veiligheid, maar kunnen ook andere onderdelen van de organisatie hierin meenemen. Waarbij Kwaliteit misschien een wat grotere rol gaat spelen dan alleen Arbo, Milieu en Veiligheid.”

Volgens Niels wordt de functie van een KAM-coördinator in de toekomst steeds minder als sturend gezien. De focus ligt op het adviserende en faciliterende. “Voor zover het al sturend was hè. Er wordt van een KAM-coördinator steeds vaker verwacht dat hij verbindend aan het werk gaat. Collega’s binnen het bedrijf met elkaar kunnen verbinden, zodat er een veiligere werkomgeving of een betere kwaliteit van dienstverlening ontstaat.” Veiligheid en Kwaliteit spelen steeds vaker een meer centrale rol binnen de organisatie.

Je hebt als KAM-coördinator volgens Niels zelf de grootste invloed op al die veranderingen: “Het heeft heel veel te maken met hoe je zelf je functie als KAM-coördinator invult. Ben je ondersteunend, word je gezien als iemand die daadwerkelijk de werkpraktijk veiliger maakt en efficiëntere procedures voorstelt die passen binnen de werkpraktijk van de organisatie? Zolang je dat kunt doen en niet wordt gezien als een sta-in-de-weg, ja, dan komt alles goed!”

Meer horen van Niels? Bekijk dan hier de video, waarin hij onder andere vertelt over de rol die het milieu speelt binnen HEBO Maritiem Service: “Hoe verantwoord je eigenlijk je CO2 uitstoot binnen je organisatie?”.

*QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. De Engelse term voor KAM (kwaliteit, arbo en milieu).

Bekijk blog #2 <   > Bekijk blog #4

Auteur: Michelle van der Molen – contentmarketeer V-Kam Education®