Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

#2 QHSE-professional van de toekomst | Tessa Nijsen

Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt, om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Deze maand aan het woord: Tessa Nijsen. “Je moet je altijd blijven ontwikkelen als KAM-coördinator.”

Tessa werkt sinds oktober 2018 als KAM-coördinator bij Wildlands Adventure Zoo in Emmen. “De KAM-afdeling bestaat alleen uit mij. Maar ik heb het geluk gehad met mijn voorganger: die had de zaken goed geregeld, waardoor de rol van KAM al bekend was binnen de organisatie. Ik probeer dat nu zo goed mogelijk over te pakken en door te zetten.”

Niet binnen elke organisatie wordt een KAM-coördinator met open armen ontvangen. Tessa weet daar wel raad mee. “Ik vind het belangrijk dat het voor alle collega’s duidelijk is wat ik doe en wat ik kan toevoegen aan het bedrijf, waarmee ik ze kan helpen. Ik denk dat daar de grote meerwaarde in zit. Wanneer ze de verbetering binnen het bedrijf opmerken, volgt de rest vanzelf. Zo gebruik ik hier bij Wildlands ook vooral de kennis van de collega’s die ik heb. Als zij die kennis brengen, doe ik daar mijn KAM-sausje overheen: samen komen we er altijd uit. Leer je bedrijf echt kennen!”

Elk bedrijf neemt weer andere risico’s met zich mee. Wat voor Tessa een grote uitdaging is, is de omvang van het dierenpark: “We hebben horeca, attracties, gasten, dieren. De waan van de dag is groot en het blijft altijd lastig om op alles in te kunnen spelen. Hoe we met de gevaarlijke dieren in het park omgaan, is natuurlijk allemaal vastgelegd in procedures. Het allerbelangrijkste is dat de collega’s nooit in aanraking komen met de gevaarlijke dieren. Waar mensen werken worden weleens fouten gemaakt, dus daar moeten we met zijn allen scherp op blijven. Zodat iedereen kan genieten van de mooie dieren die we hebben, zonder te worden opgegeten”.

De belangrijkste verandering die er volgens Tessa aan zit te komen voor de KAM, is dan ook dat je tijdens het inventariseren van de risico’s steeds meer moet kijken naar het gedrag van mensen. “Je moet hier op blijven inspelen. Er zijn zoveel situaties waarin iemand zegt: “Ik ga toch nog even snel dit doen”, of waarin je je niet volledig bewust bent van alle risico’s. We moeten elkaar hierop blijven aanspreken. Daarnaast heb je ook gewoon je inhoudelijke kennis nodig. Je moet je altijd blijven ontwikkelen als KAM-coördinator. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste blijft”.

Meer horen van Tessa? Bekijk dan hier de video, waarin zij onder andere vertelt over de manier waarop zij zichzelf blijft ontwikkelen als KAM-coördinator.

*QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. De engelse term voor KAM (kwaliteit, arbo en milieu).

Bekijk blog #1 met Marijn van de West <   > Bekijk blog #3 met Niels de Jong

Auteur: Michelle van der Molen – contentmarketeer V-Kam Education®