Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Wat is NEN 3140?

Wat is NEN 3140?

Uitgelicht: norm NEN 3140

Al die wetten en normen: het is logisch dat je als werkgever soms het spoor bijster bent en even niet meer kunt volgen welke certificaten je als bedrijf op zak moet hebben. Daarom lichten wij ze voor je uit, zodat je precies weet wat het inhoudt en of het verplicht is voor jou als werkgever en/of voor jouw werknemers. Deze keer: norm NEN 3140. Wat is dat precies?

Wat is NEN 3140?

De NEN 3140 is de zelfstandige Nederlandse norm voor veilige bedrijfsvoering van werkzaamheden rondom, aan of met elektrische apparaten of machines, in het laagspanningsgebied. Oftewel: ‘Bedrijfsvoering van elektrische installaties – Laagspanning’. De NEN 3140 is van toepassing op elektrische installaties en apparatuur tot een nominale spanning van 1500 V gelijkspanning en 1000 V wisselspanning.

Deze norm moet elektrocutie of kortsluiting op de werkvloer voorkomen, oftewel: elektrische installaties en gereedschappen moeten veilig te gebruiken zijn, maar de personen die met – of in de buurt van/ met – de elektrische installaties en gereedschappen werken, moeten zodanig geïnstrueerd zijn dat zij hun werkzaamheden ook veilig kunnen uitvoeren. 

Is NEN 3140 verplicht of niet?

Of de NEN 3140 verplicht is? In zekere zin niet, maar het is wel de beste manier om je aan de wet te houden, wanneer je in je bedrijfsvoering te maken hebt met elektrische installaties. Volgens de Nederlandse wet moeten elektrische installaties en apparaten namelijk veilig zijn en moeten de werkzaamheden met of aan deze installaties, ook veilig kunnen worden uitgevoerd. Een gezonde én veilige werkplek creëren, is immers wel verplicht volgens de Arbowet. Heb je binnen je bedrijf geen installatie- of werkverantwoordelijk aangesteld, ook dan zijn er bepaalde regels waar je je als bedrijf aan moet houden. Denk hierbij aan spanningsloos werken, volgens de NEN 3140. Met deze norm voldoe je als bedrijf juridisch en verzekeringstechnisch dus altijd aan de gestelde voorwaarden. 

NEN 3140 opgeleid

Meer leren over NEN 3140? Bij V-Kam Education bieden we verschillende cursussen, welke de norm ondersteunen. Kijk bijvoorbeeld naar de cursus NEN 3140 VOP, waar je wordt opgeleid tot Voldoende Onderricht Persoon. Daarnaast bieden we de cursus NEN 3140 in Amsterdam en de cursus installatieverantwoordelijke / werkverantwoordelijke NEN 3140.

(c) Michelle van der Molen, contentmarketeer V-Kam Education®.