Direct naar content
 • Ervaring sinds 2001

 • Trainingen door heel Nederland

Gebruik je opleidingsbudget voor een training in 2024. Lees hier hoe dat werkt.

MVK’er: wat is dat?

Een MVK’er is continu bezig met de veiligheid op de werkvloer. En met preventief risicomanagement.

Maar wat doe je dan precies? Hoe wordt je MVK’er? Wat kun je met een MVK opleiding? En hoe groot is de kans op een baan als MVK’er? Op deze, en andere vragen, geven we antwoord.

Wat is een MVK’er?

De Middelbare Veiligheidskundige controleert en beheert alles rond veiligheid in het bedrijf. Een belangrijke taak is het geven van advies over arbeidsomstandigheden. Verder weet een MVK’er alles van het Arbobeleid. Van gezondheid en verzuim(-preventie) tot de Arbowetgeving.

Volgens de Nederlandse wet kan een preventiemedewerker de rol van een Middelbare Veiligheidskundige (MVK’er) invullen. Maar alleen wanneer hij aan de nodige randwaarden voldoet. In onze buurlanden is een MVK’er in veel bedrijven verplicht, afhankelijk van de grootte en risico’s in het bedrijf.

Oké. Nu weet je wat een MVK’er ís. Maar wat dóet MVK’er?

Wat doet een MVK’er?

Zoals gezegd ben je als MVK’er altijd bezig met veiligheid. Je brengt risico’s en gevaren in kaart en bedenkt en implementeert de beheersmaatregelen. Natuurlijk evalueer je ook of de maatregelen effect hebben.

 • Wat zijn de gevaren?
 • Welke bekende risico’s zijn er binnen dit bedrijf en/ of deze branche?
 • Wat kan er daarnaast nog misgaan?
 • Met welke ‘menselijke’ fouten moet ik als Veiligheidskundige rekening houden?

Als Middelbare Veiligheidskundige werk je dus op operationeel niveau. Je weet veel van de wetten en regels. Maar ook over hoe je de veiligheidstaken coördineert op de werkvloer. Je geeft advies, en hebt contact met andere Arbo-deskundigen.

Wat kun je als MVK’er?

‘Hoe ga ik de kans op gevaar en het effect van gevaar, beïnvloeden?

Dat is één van de belangrijkste vragen voor een MVK’er. Daarvoor heb je handige hulpmiddelen en modellen. De belangrijkste is en blijft toch wel: de wet- en regelgeving. Hier haal je als veiligheidskundige je inspiratie uit, maar je moet het wel leren lezen, om de belangrijke informatie eruit te kunnen halen.

Of zoals onze trainer Tiemen zegt: “Als MVK’er raak je besmet met het levenslange ‘Arbovirus’. Iets is nooit zwart of wit. Het gaat om de onderbouwing van je argumenten. En om die juist uit te voeren, laat je je regelmatig bijscholen.”

Taken van een MVK’er

In Nederland bepaalt de werkgever op basis van de risico’s, welke deskundige er nodig is binnen het bedrijf. Een MVK’er heeft een aantal hoofdtaken en houdt zich o.a. bezig met de volgende onderwerpen:

 • Het (mede) uitvoeren van een Risico- & Evaluatie-analyse (RI&E)
 • Het informeren en adviseren van de directie en eventuele Ondernemingsraad, over de te nemen maatregelen
 • Het opstellen van veiligheidsrapportages, procedures en werk- en veiligheidsinstructies
 • De te nemen maatregelen uitvoeren
 • Het coördineren van veiligheidstaken op de werkvloer
 • Inspecteren én controleren van het veiligheidsbeleid
 • Het geven van voorlichting en instructie (denk aan het geven van bijvoorbeeld een toolbox)
 • Het uitvoeren van ongevalanalyses

Verder kun je denken aan onderwerpen als:

 • Auditen
 • Zaken rondom het Arbobeleid
 • Zaken rondom bedrijfshulpverlening
 • Zaken rondom Arbeidsmiddelen
 • Zaken rondom persoonlijke beschermingsmiddelen

De belangrijkste vaardigheden van een MVK'er

Als je alle taken op een rijtje zet, dan zijn daar best wat vaardigheden voor nodig:

 • Onderzoeken en analyseren
 • Communiceren
 • Een ethische beroepshouding
 • Samenwerken en managen van belanghebbenden
 • Auditen
 • Het uitvoeren van een ongevalsonderzoek
 • Managen van processen en risico’s
 • Compliance (werken in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving)

Ook aan deze vaardigheden ga je tijdens onze MVK-opleiding werken. Onze trainers komen zelf uit het werkveld en weten precies wat je nodig hebt.

Is een MVK’er verplicht?

In landen om ons heen is de functie verplicht. Maar in Nederland bepaalt de werkgever – op basis van de risico’s – welke deskundige er nodig is binnen het bedrijf. Volgens de wet mag in Nederland een preventiemedewerker ook de rol van een Veiligheidskundige op zich nemen.

Middelbare Veiligheidskundige of de Preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker is wél verplicht. Hij of zij mag dus taken van een MVK’er uitvoeren.

Als Middelbare Veiligheidskundige houd je je vooral bezig met preventief risicomanagement. Een preventiemedewerker werkt ook preventief. Hij of zij houdt zich bezig met het voorkomen van ongevallen en verzuim.

Ga je je verdiepen in een ongevallenonderzoek, het registreren en rapporteren, dan is een opleiding als Middelbare Veiligheidskundige een pre.

Als Middelbare Veiligheidskundige werk je op operationeel niveau, ga je dieper in op wetten en regels en leer je onder andere hoe je de veiligheidstaken moet coördineren op de werkvloer.

TIP!

De aanstelling van Veiligheidskundige is niet verplicht. Maar in de VCA-checklist wordt er wél gevraagd of je als bedrijf een veiligheids- of gezondheidsfunctionaris hebt aangesteld. Wist je dat je als bedrijf een Veiligheidskunde ook extern kunt inhuren?

Wat kun je met een MVK opleiding?

Als MVK’er stimuleer je het veiligheidsbeleid in een organisatie. Je hebt een coachende, coördinerende en controlerende rol. Dit kun je doen als medewerker, maar ook als ZZP’er.

Je hebt gouden kennis in handen als je denkt vanuit de praktijk. En weet hoe je risico’s herkent en verhelpt! Daar heeft een organisatie iets aan. Juist dat denken vanuit de praktijk leer je bij de MVK opleiding van V-Kam Education.

Wat kost een MVK opleiding?

Een MVK opleiding is een serieuze opleiding die flink wat uren kost. Je bent ongeveer 7 tot 9 maanden bezig, inclusief de 14 lesdagen. Bekijk hier wat je betaalt voor onze MVK opleiding.

Rond je de opleiding goed af? Dan krijg je een Hobéon SKO erkend diploma.

Wat is een Hobéon SKO erkend diploma?

Een Hobéon SKO diploma krijg je niet overal. Wél bij V-Kam Education. Waarom?

Onze opleiding voldoet aan de hoge kwaliteitseisen van Hobéon, een onafhankelijke certificerende instelling. En dat vinden wij belangrijk. Want met een Hobéon certificaat sta je steviger in je schoenen als veiligheidskundige. Het maakt onze opleiding extra waardevol!

Wat is het salaris van een MVK’er?

Het salaris van een MVK’er is natuurlijk afhankelijk van een aantal zaken; de leeftijd, de werkervaring, het soort organisatie. Het salaris start bij ongeveer €2400,- en kan oplopen tot €4750,- bruto, bij een 40-urige werkweek.

Wat is de baankans van een MVK’er?

De kans op werk is op dit moment goed (bron: UWV). Veel bedrijven hebben een Veiligheidskundige in dienst. Andere bedrijven halen de kennis van buiten.

En ben je ZZP’er? Dan kun je als consultant aan de slag.

Hoe lang duurt een MVK Opleiding?

Onze opleiding tot Middelbare Veiligheidskundige – inclusief examen, de scriptie en diploma-uitreiking – duurt iets langer dan zes maanden. In totaal heb je 14 lesdagen, één les per week. Wil je meer weten over deze opleiding? Klik dan hier.

Het verschil tussen MVK en HVK

Waar een MVK’er zich bezighoudt met de basisprincipes op het gebied van veiligheidsdenken en meer gericht is op de praktische onderwerpen en risico’s binnen een organisatie, gaat het werk van een hogere veiligheidskundige (HVK’er) vaak nog een stapje verder.

Bij een HVK’er ligt de focus meer op management en sturing op het gebied van veiligheid binnen organisaties. Als HVK’er verleen je intern of extern – op een iets dieper vlak – ondersteuning bij het beheersen van veiligheidsrisico’s binnen de organisatie.

Volg een Opleiding tot Veiligheidskundige

 • Is veiligheid binnen jouw organisatie van essentieel belang? Wil je alle handvatten krijgen om dit op de juiste manier te coördineren? Kies dan voor onze praktijkgerichte MVK opleiding. Na afloop heb jij een Hobéon SKO erkend diploma op zak!

 • Ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer en wil je je kennis en kunde naar een hoger niveau tillen? Kies dan voor de HVK opleiding van V-Kam Education. Je wordt deskundig veiligheidsprofessional!

Ook interessant…