Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Draag jij de juiste veiligheidsschoenen? Check het hier!

Schoenen, je trekt ze aan zonder erbij na te denken. Het hoort bij het dagelijkse ritueel. Toch hebben schoenen een groter effect op je gezondheid dan je misschien denkt.

Veiligheidsschoenen zijn voor veel medewerkers een verplicht onderdeel van hun outfit. Hoe weet je nou of je de juiste veiligheidsschoenen draagt? Wij kijken met je mee.

Waarom mensen de verkeerde schoen aanschaffen

Bij het aanschaffen van nieuwe veiligheidsschoenen, wordt vaak gekeken naar de verkeerde punten. Volgens Ellen Nuijten, werkzaam bij RondOm Podotherapeuten, lopen veel werknemers op verkeerde schoenen tijdens hun werk. “Een deel van de gezondsheidsklachten heeft te maken met voetklachten”. Klachten die zijn te voorkomen, als je weet waar je op moet letten.

Volgens Nuijten zijn er drie oorzaken te noemen waardoor medewerkers verkeerde schoenen dragen:

  • Bij de aanschaf wordt meestal gekeken naar de prijs en de veiligheidseisen. Terwijl de aard van de werkzaamheden minstens zo belangrijk is! Mensen die de hele dag moeten lopen hebben een andere schoenen nodig dan mensen die de hele dag staan.
  • Mensen hebben vaak de neiging om voor lichte, flexibele schoenen te kiezen. Een dempende schoen zit misschien lekker, maar kan volgens Nuijten leiden tot moeheid en instabiliteit. Zeker wanneer je niet op de juiste ondergrond loopt.
  • Er is eigenlijk te weinig goede informatie te vinden is over hoe je de juiste schoen kiest. 

Gezondheidsklachten

Draag je de verkeerde schoenen, dan kan dit leiden tot gezondheidsklachten. Op korte termijn worden  pezen en spieren overbelast. Op langere termijn is het mogelijk dat je last krijgt van slijtageklachten aan de knie, heup of rug. Wat vervolgens tot uitval kan leiden.

De link met het dragen van de verkeerde veiligheidsschoen, wordt vaak niet gelegd. Nuijten: “Iemand met rugklachten krijgt van de fysiotherapeut een behandeling voor die rugklachten. Dat lijkt logisch, maar er wordt te weinig gekeken naar het verband met de stand van de voet. Daar moet meer aandacht voor komen. Zeker ook als je kijkt naar de vergrijzing en hoeveel oudere mensen straks nog fysiek werk moeten doen.”

Keuzehulp voor de juiste veiligheidsschoen

Hoe zorg jij er nu voor dat je wél de goede veiligheidsschoen uitkiest? Volgens Nuijten moet je letten op meerdere aspecten, maar is het het belangrijkste dat de hiel voldoende steun geeft. “Als je op de zijkant van de hiel drukt, moet dat deel niet in te drukken zijn.

Verder mag het niet zo zijn dat je de schoen dubbel kunt vouwen. Hij mag wel een beetje buiging hebben in de voorvoet, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Ook de pasvorm is belangrijk: Zorg dat breedte en lengte goed op elkaar zijn afgestemd. Je moet ongeveer een centimeter van voren overhouden.:

Wil je meer hulp bij het kiezen? Bekijk dan onderstaand filmpje, voor een overzicht van aandachtspunten bij het kopen van de juiste veiligheidsschoenen. Voor jou geen rugklachten!

© V-Kam Education® | Michelle van der Molen