Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Het KAM-systeem

Het KAM-systeem is voor veel organisaties onmisbaar. Maar het is niet altijd even duidelijk welke voordelen zo’n systeem oplevert en waar het aan moet voldoen. Daarom geven wij antwoord op de de meest gestelde vragen over het KAM-systeem.

1. Waarom is het KAM-systeem belangrijk?

Een KAM-systeem zorgt er onder meer voor dat jouw bedrijf of organisatie voldoet aan de wet- en regelgeving op het gebied van Arbo en milieu. Dat gaat verder dan alleen ‘aan de regeltjes voldoen’.

2. Wat is het nut van een KAM-managementsysteem?

Een KAM-managementsysteem is heel nuttig. Je bent continu is gericht op ontwikkeling en groei op het gebied van Kwaliteit, Arbo en Milieu.

Ook bij opdrachtgevers creëer je hiermee vertrouwen. Met een bedrijfscertificering zoals VCA, ISO 45001, ISO 14001 en/of ISO 9001 laat zien dat je continu bezig bent met het verbeteren van Kwaliteit, Arbo en Milieu.

Kort samengevat zorgt een KAM-managementsysteem voor een professionaliseringsslag. Je hebt inzicht in de risico’s en kansen en in de positie die je als organisatie hebt in de markt.  

De ISO 9001 norm helpt bij het in kaart brengen van de context van jouw organisatie; de contextanalyse. Wat is je bestaansrecht, wat kan er in de toekomst veranderen? Dat soort inzichten kun je direct bedrijfskundig inzetten.

En vergeet ook niet de Harmonized Structure. Hiermee ontstaat harmonie tussen de verschillende normen. Én zorgt voor structurele verbetering in je organisatie.

3. Welk KAM-managementmodel moet ik gebruiken?

 Als je aan de slag gaat met KAM kun je diverse managementmodellen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De SWOT-analyse
  • Het Business Model Canvas
  • Diverse risicoanalysemodellen voor Arbo-management. 

Welk KAM-model je het beste kunt toepassen is helemaal afhankelijk van jouw type organisatie. Maar ook van jouw focus en jouw doelstellingen.

Er is dus niet één ideaal KAM model dat we je kunnen aanbevelen. We tippen je wél graag het boek Business- & Managementmodellen van Marijn Mulders. In dit boek komen de verschillende KAM-modellen aan de orde. Zo kun je zelf ontdekken welk model het beste aansluit bij jouw organisatiedoelstellingen.

Goed om te weten: volg je de KAM coördinator opleiding bij V-Kam Education, leer je over de verschillende KAM-modellen én krijg je het boek wat we noemden er gratis bij. 

4. Zijn er voorbeelden van KAM-beleid?

In de praktijk zijn er tál van voorbeelden van succesvol KAM-beleid. Maar het is slim om het KAM beleid vooral te richten op je eigen organisatie.

KAM-beleid is namelijk geen standaard document of een standaard statement. Het is een logische opvolging van de missie en visie van jouw organisatie.

Tips om aan de slag te gaan met jouw eigen KAM-beleid:

  • Wat is je ‘Why’ (Golden Circle – Simon Sinek)?
  • Wat wil je bereiken? 
  • Wat zijn de aansluitende doelen op het gebied van kwaliteit, arbo en milieu? 

Om dit vast te leggen moet je een origineel statement schrijven, waaruit echt blijkt wat jíj wilt bereiken. Je schrijft vanuit je hart en vanuit je bedrijf zelf.

Waak ervoor dat je statement alleen maar vol staat met termen of tekst die rechtstreeks uit de norm zijn overgenomen. De normen zijn een hulpmiddel om je doelstellingen te bereiken, niet het doel. Jouw KAM-beleid is uniek maatwerk! 

Heb jij nog meer vragen over het KAM-systeem of wil je graag jouw KAM-diploma halen? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder! 

Neem contact op

Ook interessant…