Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Vacature: word jij onze nieuwe Commercieel medewerker binnendienst? Klik hier voor meer info.

KAM-systeem: 6 vragen én antwoorden

Het KAM-systeem is voor veel organisaties onmisbaar. Maar het is niet altijd even duidelijk welke voordelen zo’n systeem oplevert en waar het aan moet voldoen. Daarom geven wij antwoord op de zes meest gestelde vragen over het KAM-systeem.

1. Wat is KAM in het kort?

KAM is een afkorting voor Kwaliteit, Arbo en Milieu. Ook vaak Quality, Health, Safety and Environment (QHSE) genoemd. Ga je aan de slag met KAM in je organisatie? Dan ben je alert op mogelijke veranderingen in de wet- en regelgeving. Je anticipeert op toekomstige ontwikkelingen én voorkomt dat je met een bedrijfsongeval of boete te maken krijgt. 

2. Waarom is het KAM-systeem belangrijk?

Een KAM-systeem zorgt ervoor dat jouw bedrijf of organisatie voldoet aan de wet- en regelgeving op het gebied van Arbo en milieu. Dat gaat verder dan alleen ‘aan de regeltjes voldoen’.

3. Welk KAM-model kan ik het beste toepassen?

 Als je aan de slag gaat met KAM kun je diverse managementmodellen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De SWOT-analyse
  • Het Business Model Canvas
  • Diverse risicoanalysemodellen voor Arbo-management. 

Welk KAM-model je het beste kunt toepassen is helemaal afhankelijk van jouw type organisatie. Maar ook van jouw focus en jouw doelstellingen.

Er is dus niet één ideaal KAM model dat we je kunnen aanbevelen, maar we verwijzen je wél graag door naar het boek Business- & Managementmodellen van Marijn Mulders. In dit boek komen de verschillende KAM-modellen aan de orde. Zo kun je zelf ontdekken welk model het beste aansluit bij jouw organisatiedoelstellingen.

Goed om te weten: volg je de KAM coördinator opleiding bij V-Kam Education, leer je over de verschillende KAM-modellen én krijg je het boek wat we noemden er gratis bij. 

4. Wat is het nut van een KAM-managementsysteem?

Een KAM-managementsysteem is heel nuttig. Je bent continu is gericht op ontwikkeling en groei op het gebied van Kwaliteit, Arbo en Milieu.

Ook bij opdrachtgevers creëer je vertrouwen. Met een bedrijfscertificering zoals VCA, ISO 45001, ISO 14001 en/of ISO 9001 laat zien dat je continu bezig bent met het verbeteren van Kwaliteit, Arbo en Milieu.

Kort samengevat zorgt een KAM-managementsysteem voor een professionaliseringsslag binnen je organisatie. Je hebt inzicht in de risico’s en kansen en in de positie die je als organisatie hebt in de markt.  

De ISO 9001 norm helpt bij het in kaart brengen van de context van jouw organisatie; de contextanalyse. Wat is je bestaansrecht, wat kan er in de toekomst veranderen? Dat soort inzichten kun je direct bedrijfskundig inzetten.

En vergeet ook niet de high level structure. Hiermee ontstaat harmonie tussen de verschillende normen. Én zorgt voor structurele verbetering in je organisatie.

5. Zijn er voorbeelden van KAM-beleid?

In de praktijk zijn er tál van voorbeelden van succesvol KAM-beleid. Maar het is slim om het KAM beleid vooral te richten op je eigen organisatie. KAM-beleid is namelijk geen standaard document of een standaard statement. Het KAM-beleid is een logische opvolging van de missie en visie van jouw organisatie.

Tips om aan de slag te gaan met jouw eigen KAM-beleid:

  • Wat is je ‘Why’ (Golden Circle – Simon Sinek)?
  • Wat wil je bereiken? 
  • Wat zijn de aansluitende doelen op het gebied van kwaliteit, arbo en milieu? 

Om dit vast te leggen moet je een origineel statement schrijven, waaruit echt blijkt wat jíj wilt bereiken. Je schrijft vanuit je hart en vanuit je bedrijf zelf.

Waak ervoor dat je statement alleen maar vol staat met termen of tekst die rechtstreeks uit de norm zijn overgenomen. De normen zijn een hulpmiddel om je doelstellingen te bereiken, niet het doel. Jouw KAM-beleid is uniek maatwerk! 

6. Is er een KAM-afdeling nodig? 

Of er wel of geen KAM-afdeling nodig is, hangt vaak af van de grootte van de organisatie. En met de complexiteit van de processen.

Veel middelgrote of kleine bedrijven hebben één KAM-medewerker die het complete takenpakket op zich neemt. Dat doet hij of zij meestal naast de reguliere werkzaamheden.

Grote bedrijven die te maken hebben met relatief hoge risico’s hebben vaak een KAM-afdeling. Er zijn verschillende specialisten die zich bezighouden met een specifiek onderdeel van KAM. Zo blijft het behapbaar en uitvoerbaar. 

Heb jij nog meer vragen over het KAM-systeem of wil je graag jouw KAM-diploma halen? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder! 

Neem contact op

Ook interessant…