Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Hoe maak je zelf een RI&E?

Sommige risico’s in je bedrijf zijn duidelijk. Bijvoorbeeld risico’s door werken met gevaarlijke stoffen, of het tillen van zware spullen. Maar er zijn ook risico’s die niet zichtbaar zijn. Denk aan werkdruk, stress of discriminatie.

Met een RI&E breng je al dit soort risico’s nauwkeurig in kaart. Daarna ga je aan de slag met het verkleinen of weghalen ervan.

Maar waar moet je beginnen? Met deze 5 stappen helpen we je op weg.

Heb je – als je alle uren van je medewerker(s) optelt – voor minder dan 40 uur mensen in dienst? Dan mag je de Checklist Gezondheidsrisico’s gebruiken. Een RI&E is niet nodig.

Stap 1: inventariseer de risico’s

Het in kaart brengen van de risico’s op de werkvloer is hét startpunt als een RI&E gaat maken. Want zolang je niet in exact in beeld hebt welke risico’s er spelen binnen jouw bedrijf, weet je ook niet of er werk aan de winkel is. Bovendien heb je geen goede basis voor een plan van aanpak.

Maar aan welke risico’s moet je zoal denken als je een RI&E gaat maken? En misschien nog wel belangrijker; hoe spoor je ze op?

Begin door samen met je medewerkers een lijst te maken van de risico’s binnen je bedrijf. Zij weten namelijk als geen ander welke knelpunten er zijn en waar ze tegenaan lopen tijdens hun werk.

Vragen die je kunnen helpen bij het opstellen van de lijst:

  • Is er sprake van blootstelling aan gevaarlijke stoffen?
  • Bestaat er een kans op fysieke of mentale overbelasting?
  • Kan lawaai op de werkvloer leiden tot ongezonde situaties?
  • Kan het werk leiden tot ergonomische gezondheidsklachten?

RI&E checklist compleet? Dan is het tijd voor stap 2!

Stap 2: evalueer de risico’s

De lijst met risico’s vormt een mooie basis voor de volgende stap: de evaluatie. In deze fase draait het allemaal om prioriteit: welke risico’s verdienen de meeste aandacht?

Hoe groter de kans dat het risico zich voordoet, hoe hoger de positie op de lijst. Bepaal de volgorde aan de hand van de volgende hulpvragen:

  • Hoe groot is de kans dat dit risico zich voordoet?
  • Hoe vaak worden medewerkers blootgesteld aan het risico?
  • Hoeveel medewerkers lopen gevaar?
  • Hoe groot zijn de mogelijke gevolgen van het risico?

Maak ook in deze fase gebruik van je medewerkers. Welke risico’s vinden zij het belangrijkst? Dit kan helpen om je meer inzicht te geven bij het bepalen van de juiste prioriteit.

Prioriteit op orde? Dan heb je een mooie basis voor je plan van aanpak!

Stap 3: maak een plan van aanpak

Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel van de RI&E en de Nederlandse Arbeidsinspectie kan ernaar vragen. In dit plan beschrijf je welke maatregelen jouw bedrijf neemt om de risico’s te voorkomen of te verkleinen. Én hoe je die maatregelen in de praktijk gaat uitvoeren.

De volgende vragen komen aan bod: wie draagt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering en controle van de maatregelen? Welke kosten zijn eraan verbonden? En wanneer moeten de maatregelen getroffen zijn?

TIP! 

Weet je niet waar je moet beginnen? Gebruik de 5W+H techniek als leidraad voor je plan van aanpak. Hierbij geef je antwoord op de 5 w-vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom, en de h-vraag: hoe. 

Stap 4: toetsen maar!

De grootte van je bedrijf én de manier waarop je de RI&E hebt opgesteld bepaalt of je deze wel of niet moet laten toetsen.

Bestaat je bedrijf uit 25 werknemers of minder en heb je een erkende branche RI&E gebruikt? Dan is toetsing niet verplicht*. Heb je een niet-erkend RI&E instrument gebruikt? Dan is het verplicht om de RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde arbodeskundige of arbodienst. Voor bedrijven met meer dan 25 medewerkers is toetsing altijd verplicht. 

*Let op: geen verplichte toetsing betekent niet dat je de RI&E zélf ook niet hoeft te maken. Maak je geen RI&E? Dan kan de Nederlandse Arbeidsinspectie hiervoor een boete opleggen.

Stap 5: tijd om aan te pakken

Is de RI&E en het plan van aanpak getoetst? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met de to-do-list uit het plan van aanpak.De preventiemedewerker binnen jouw bedrijf speelt hierin een belangrijke rol. Hij of zij is verantwoordelijk voor (het toezicht op) de uitvoering van alle maatregelen die zijn opgesteld in het plan van aanpak. 

Alle stappen doorlopen? Check! Dan is jouw RI&E voor nu afgerond. Zorg ervoor dat de RI&E ook in de toekomst up-to-date blijft, zodat je de risico’s op de werkvloer zo klein mogelijk houdt!

Meer leren over de RI&E?

Volg dan een opleiding waarbij je leert zelfstandig een RI&E uit te voeren. Bekijk onze Preventiemedewerker cursussen en de Opledingen tot Veiligheidskundige. Dan kun jij grondig aan de slag met arbeidsveiligheid!

Een lijst van berichten