Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Middelbare Veiligheidskunde: iets voor jou?

In Nederland bepaalt de werkgever op basis van de risico’s van het bedrijf, welke deskundige hij op de werkvloer nodig heeft.

Een preventiemedewerker kan hier de rol van een Middelbare Veiligheidskundige (MVK’er) invullen, mits een aantal randvolwaarden. Terwijl ze in andere landen vaak kijken naar de grootte van het bedrijf. En naar de risico’s, die je wel of niet verplichten een MVK’er in dienst te nemen.

Trainer Tiemen van der Worp denkt dat we in Nederland ook die kant op zullen gaan.

Botsende belangen

Tijdens de inspiratieles ‘opleiding Middelbare Veiligheidskunde’ deelt trainer Tiemen een aantal voorbeeldcases die je als MVK’er zoal tegenkomt. Waar loop je zoal tegenaan? Over welke vaardigheden moet je beschikken? En wat ga je hierover leren tijdens de opleiding tot Middelbare Veiligheidskundige?

“De wettelijke kaders botsen soms met elkaar. Dat is voor elke MVK’er een grote uitdaging. Stel, je houdt je bezig met voedselveiligheid. Dan wordt er gezegd: de werkplek moet voorzien zijn van gladde vloeren, die makkelijk en goed schoon te houden zijn.

Maar zodra je kijkt naar de arbeidsveiligheid, wordt geadviseerd een stroeve vloer aan te schaffen. Een vloer met veel grip, om uitglijden te voorkomen. Hoe ga je hier dan goed mee om?

Handvatten voor de rest van je carrière

Als Middelbare Veiligheidskunde houd je je vooral bezig met preventief risicomanagement. Tijdens de veertien lesdagen van de Opleiding tot Middelbare Veiligheidskundige (MVK), ontdekt je wat ‘preventief Risicomanagement’ nu eigenlijk inhoudt.

Zo leer je bijvoorbeeld meer over het uitvoeren van een risicoanalyse. Want, zegt Tiemen, “Wat ga je doen om de kans en het effect wat er kan optreden binnen het bedrijf, te beïnvloeden? Uit de wet- en regelgeving haal je als MVK’er je inspiratie, maar je moet het nog wel leren ‘lezen’, interpreteren. Dat oefenen we dan ook goed tijdens de opleiding.

Waar vind je de juiste informatie? Wat zijn de bijzonderheden? Welke handige hulpmiddelen kun je als veiligheidskundige allemaal gebruiken? We geven je handvatten mee, die je de rest van je carrière kunt gebruiken.”

Hoe krijg je mensen mee?

Natuurlijk is het van belang dat je genoeg handvatten meekrijgt om de rest van je carrière op terug te kunnen vallen, maar, de mede-cursisten die je tijdens deze dagen ontmoet, zijn net zo belangrijk.

“Je hebt als MVK’er te maken met verschillende deskundigen, werknemers, de werkgever, externe deskundigen, noem maar op. Doordat jij overal wat van moet vinden en mensen moet attenderen en corrigeren, levert dat vaak discussie op. Dan is het handig dat je de juiste informatie weet te vinden. Maar het is misschien nog wel belangrijker dat je een netwerk hebt met de juiste mensen.”

Goedgevulde gereedschapskist voor elke MKV’er

De opleiding tot Middelbare Veiligheidskundige duurt, inclusief het examen, scriptie en diploma-uitreiking, iets langer dan zes maanden. De opleiding bestaat uit 14 lesdagen, gedurende één dag per week.

De lessen zijn binnen vier maanden afgerond, de rest van de tijd is voor je scriptie en het examen. “We gaat naar huis met een goedgevulde gereedschapskist. Vol met voorbeeldmateriaal en handige modellen. Maar pas op: je raakt besmet met het levenslange arbovirus. Het is niet zwart of wit, als MVK’er kom je vaak in grijs gebied terecht. Richt je op je onderbouwing.

Het advies wat ik nu al kan meegeven, is dan ook: laat je regelmatig bijscholen op de gebieden waar jij als MVK’er mee te maken hebt.”

Meer weten? Informatie over de MVK opleiding vind je hier.

Bekijk onze Veiligheidsopleidingen

  • Ben je operationeel leidinggevende? Dan is het belangrijk dat je gevaren en risico’s op de werkvloer kunt herkennen én voorkomen.

    Tijdens deze BVK Opleiding Veiligheidskunde leer je álles wat daarvoor nodig is.

  • Is veiligheid binnen jouw organisatie van essentieel belang? Wil je alle handvatten krijgen om dit op de juiste manier te coördineren? Kies dan voor onze praktijkgerichte MVK opleiding. Na afloop heb jij een Hobéon SKO erkend diploma op zak!

  • Ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer en wil je je kennis en kunde naar een hoger niveau tillen? Kies dan voor de HVK opleiding van V-Kam Education. Je wordt deskundig veiligheidsprofessional!

Dit blog is geschreven door Arjen van Ark

Directeur

Arjen is onze directeur. Hij weet echt alles over onze trainingen. Zijn doel is de perfecte opleiding vinden die past bij jullie leerdoelen. En af en toe schrijft hij hierover.

Lees meer