Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Vacature: word jij onze nieuwe Commercieel medewerker binnendienst? Klik hier voor meer info.

Middelbare Veiligheidskunde: iets voor jou?

MVK: iets voor jou?

In Nederland bepaalt de werkgever op basis van de risico’s van het bedrijf, welke deskundige hij op de werkvloer nodig heeft. Een preventiemedewerker kan de rol van een Middelbare Veiligheidskundige (MVK’er) invullen, wanneer hij aan de nodige randvolwaarden voldoet. Terwijl ze in andere landen vaak kijken naar de grootte van het bedrijf en de ‘welbekende’ risico’s, waarop je vervolgens als bedrijf verplicht wordt een MVK’er in dienst te nemen. Trainer Tiemen van der Worp denkt dat we in Nederland ook die kant op zullen gaan.

Botsende belangen

Tijdens de inspiratieles ‘opleiding Middelbare Veiligheidskunde’ vertelt trainer Tiemen aan de hand van een aantal voorbeeldcases wat je als MVK’er zoal kunt tegenkomen. Waar kun je tegenaan lopen, over welke vaardigheden moet je beschikken en wat ga je leren tijdens de cursus Middelbare Veiligheidskunde? “De wettelijke kaders kunnen met elkaar botsen, dat is voor elke MVK’er een grote uitdaging. Stel, je houdt je bezig met voedselveiligheid. Dan wordt er gezegd: je moet je werkplek voorzien van gladde vloeren, die makkelijk en goed schoon te houden zijn. Maar zodra je kijkt naar de arbeidsveiligheid, zal je worden geadviseerd een stroeve vloer aan te schaffen, met veel grip, om uitglijden te voorkomen. Als Middelbare Veiligheidskunde houd je je vooral bezig met preventief risicomanagement.”

Handvatten voor de rest van je carrière

Tijdens de veertien lesdagen die de cursus MVK biedt, krijg je onder andere te horen wat dat ‘preventief Risicomanagement’ nu eigenlijk inhoudt. Zo leer je bijvoorbeeld meer over het uitvoeren van een risicoanalyse, want, zegt Tiemen, “Wat ga je doen om de kans en het effect wat er kan optreden binnen het bedrijf, te beïnvloeden? Uit de wet- en regelgeving haal je als MVK’er je inspiratie, maar je moet het nog wel leren ‘lezen’, interpreteren. Dat gaan we tijdens de cursus dan ook goed oefenen. Waar vind je de juiste informatie, wat zijn de bijzonderheden en welke handige hulpmiddelen kun je als veiligheidskundige allemaal gebruiken? We geven je als trainer handvatten mee, die je de rest van je carrière kunt gebruiken.”

In discussie

Natuurlijk is het van belang dat je genoeg handvatten meekrijgt om de rest van je carrière op terug te kunnen vallen, maar, de mede-cursisten die je tijdens deze dagen ontmoet, zijn net zo belangrijk. “Je hebt als MVK’er te maken met verschillende deskundigen, werknemers, de werkgever, externe deskundigen, noem maar op. Doordat jij overal wat van moet vinden en mensen op bepaalde aspecten moet attenderen, kun je als veiligheidskundige in verschillende discussies terechtkomen. Dan is het handig dat je de juiste informatie weet te vinden, maar misschien nog wel belangrijker om een netwerk te hebben met de juiste mensen.”

Goedgevulde gereedschapskist voor elke MKV’er

De opleiding Middelbare Veiligheidskunde duurt, inclusief het examen, scriptie en diploma-uitreiking, iets langer dan zes maanden. De opleiding bestaat uit 14 lesdagen, gedurende één dag per week. De lessen zijn binnen vier maanden afgerond, de overige tijd wordt besteed aan de scriptie en het examen. “We sturen je weer naar huis met een goedgevulde gereedschapskist, met het juiste voorbeeldmateriaal en een aantal handige modellen. Maar pas op: je raakt besmet met het levenslange arbovirus. Het is niet zwart of wit, als MVK’er kom je vaak in grijs gebied terecht. Richt je op je onderbouwing. Het advies wat ik nu al kan meegeven, is dan ook: laat je regelmatig bijscholen op de gebieden waar jij als MVK’er mee te maken hebt.”

Meer weten? Informatie over de MVK opleiding vind je hier.