Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Bescherm je buitenwerkers tegen de zon

De zomer is begonnen, en de zon gaat feller schijnen. Werken jullie medewerkers buiten? Dan is het belangrijk om hen goed te beschermen tegen de zon.

Bescherm huid en ogen

We genieten graag van de zon. Maar door verbranding is er meer kans op huidkanker. Buitenwerkers krijgen ongeveer drie keer meer UV-straling dan binnenwerkers. Zij hebben daardoor vijf keer meer kans op bepaalde soorten huidkanker.

UV-straling van de zon is ook nog eens slecht voor de ogen. Het kan staar veroorzaken. Staar maakt de ooglens troebel en zorgt voor slecht zicht. Zonder behandeling kan je er zelfs blind van worden.

Genoeg redenen dus om jullie medewerkers goed te beschermen!

Zo help je jouw buitenwerker

Denk aan weren, kleren en smeren.

  • Zorg voor voldoende schaduwplekken op de werk- en pauzeplekken.
  • Laat je medewerkers zo min mogelijk werken werken op het zonnigste moment van de dag. Begin extra vroeg en stop eerder. Of las een pauze in tussen 12.00 en 15.00 uur.
  • Geef je buitenwerkers beschermingsmiddelen. Denk aan zonnebrand en een zonnebril met CE markering. En aan UV-beschermende kleding en hoofdbescherming die ook de nek beschermt.
  • Informeer medewerkers regelmatig over UV-straling en de gevaren ervan. Leer hen hoe ze verdachte plekjes op de huid herkennen, En wat ze moeten doen als ze een plekje ontdekken.
  • Zorg voor een werksfeer waarin over UV-bescherming gepraat wordt. Waarin het normaal is om zonnebrand te smeren. Net zo normaal als het dragen van een veiligheidshelm of -bril.
  • Vooral mensen met een lichte huid lopen meer risico. Op de KWF-kankerbestrijding website vind je de huidtypes en welke beschermingsfactor past. Deel deze met je collega’s.

Neem dit alles op in het plan van aanpak, op basis van de risico-inventarisatie en -evaluatie. Zo help je je collega’s om zich goed te beschermen tegen de zon en houd je iedereen gezond op de werkvloer!

Tip: check de zonkracht

De zonkracht geeft aan hoe sterk de UV-straling van de zon is en hoe snel de huid kan verbranden. Op de website van het KNMI vind je de actuele zonkracht. Deel deze link met je medewerkers. Bijvoorbeeld op zonnige dagen. Want vanaf zonkracht 3 is het belangrijk om de huid en ogen te beschermen.

Ook interessant…

Dit blog is geschreven door Elisabeth van Munster

Marketing manager

Elisabeth schrijft regelmatig blogs over onderwerpen als Kwaliteit, Arbo en Milieu. Daarbij gebruikt ze de input van collega’s, trainers en de Klankbordgroep. En dat levert vaak mooie en nuttige content op!

Lees meer