Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

#1 QHSE-professional van de toekomst | Martijn van de West

Elke maand zet V-Kam Education een nieuwe KAM-coördinator in het middelpunt, om hem of haar over zijn vak te laten vertellen. Hoe ziet de toekomst van de QHSE-professional* er volgens hen uit? Deze maand aan het woord: Martijn van de West: “Een KAM-coördinator wordt steeds meer gezien als sparringpartner.”

Martijn werkt sinds februari 2018 als QA/milieu-specialist bij Avebe in Gasselternijveen. “Waar de functie van een QHSE voorheen vaak een neventaak was van iemand, is het steeds meer een echte specialist geworden. We gaan de diepte in en hebben specialistische kennis nodig over zaken waarvan we zelf misschien geen idee hebben. We worden dus afhankelijk van specialisten buiten de deur. Dat je als KAM-coördinator ergens verbeteringen signaleert, is één ding. Maar dat je er vervolgens ook alles voor doet om de mensen om de tafel te krijgen en als een soort projectleider de taken uitzet, dat is waar het om draait. Dat we nog meer de verbinding gaan zoeken met allerlei afdelingen en de KAM-coördinator uiteindelijk steeds meer gezien wordt als een sparringpartner.”

Niet bij elk bedrijf wordt een QHSE-professional met open armen ontvangen. Het nut van de functie wordt niet overal even goed ingeschat. Volgens Martijn ligt een groot deel van die overtuigingskracht bij de KAM-coördinator zelf: “We moeten het bewustzijn van de medewerkers verbeteren. We kunnen als KAM nog wel iets aan de PR doen, positieve reclame maken. We zijn heel goed in het opzetten van procedures, maar de successen daarvan mogen ook gevierd worden. Gedeeld worden met de hele organisatie. Daar kunnen we als QHSE’s nog wel wat stappen maken.”

“Je kunt voor je gevoel nog het allerbeste idee van de wereld hebben, maar je moet het ook kunnen verkopen richting andere afdelingen binnen het bedrijf. Het is belangrijk om mensen in te laten zien wat ze aan onze ideeën kunnen hebben, wat het allemaal teweeg kan brengen. Volg opleidingen die helpen met gespreksvoering of een cursus overtuigen. Ontwikkel soft skills. En het allerbelangrijkste? Wees kritisch. Op al het werk dat je voorbij ziet komen, maar ook op dat van jezelf.”

Meer horen van Martijn? Bekijk dan hier de video, waarin hij onder andere vertelt over de voor- en nadelen van social media binnen de functie als QHSE-professional.

*QHSE staat voor Quality, Health, Safety and Environment. De engelse term voor KAM (kwaliteit, arbo en milieu).

 

> Bekijk blog #2 met Tessa Nijssen

Auteur: Michelle van der Molen – contentmarketeer V-Kam Education®