Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

De werkdruk verlagen in je team

In de KAM klankbordgroep wordt kennis en ervaring gedeeld. Twee mensen brengen een vraag in. De andere collega’s delen hun ervaring over dat onderwerp. En dat levert vaak hele mooie inzichten op.

Het gevoel verdwijnt niet…

Dit keer kwam de volgende vraag aan bod: ‘We hebben al veel gedaan om de werkdruk te verlagen. Maar het gevoel blijft. Wat kan ik nog doen?’

Uit de ervaringsverhalen bleek dat dit op meer plekken speelt. En dat sommige organisaties hier aan hebben gewerkt. Met succes. Hoe ze dat deden, delen we hieronder met je. Misschien heb jij er ook iets aan.

Laat collega’s met elkaar meelopen

Ondanks vaste protocollen, zijn er altijd verschillen in de manier van werken. De medewerker die weinig werkdruk ervaart, doet dingen vaak nét een tikje anders.

‘Wij laten collega’s met elkaar op pad gaan. Een collega die veel werkdruk ervaart, loopt een dag mee met iemand die weinig werkdruk voelt.

De beide collega’s maken daarna allebei een verslag. Wat heb je gezien bij de ander? Wat werkte voor jou wel? En wat niet? Dat geeft duidelijkheid en inzicht: er is ruimte binnen de regels.’

Samen nadenken over de oplossing

‘Veel van onze mensen zitten de hele dag op de weg. De administratie die ze moeten doen, moet tussendoor. En op papier. Dat geeft veel collega’s een gevoel van stress.

We hebben de meest kritische medewerkers gevraagd om hulp. Want wie nét tegen de randen van de regels aanschurkt, heeft vaak goede en creatieve ideeën.

Samen met hen ontwikkelen we nu een app. Zodat straks alles digitaal kan.

Ook meedoen met de KAM-Klankbordgroep?

Dat kan! Je leest hier hoe het werkt. Ook lees je wanneer de groep weer bij elkaar komt. Je kunt je meteen aanmelden.

Plan ook het onverwachte

‘Onze monteurs lossen storingen op. Soms moeten deze diréct opgelost. Tussen de bedrijven door. De collega’s weten daardoor nooit hoe een dag verloopt. En dat geeft veel stress.

Tegenwoordig plannen wij elk dagdeel één medewerker vrij. Hij of zij doet dan alleen maar ad-hoc werk. Een soort vliegende keep. Deze manier van werken geeft de anderen rust en minder stress.’

Kijk naar de bezetting

‘Wij hebben een GAP analyse gedaan. Daar kwamen verbeteringen uit om de werkdruk te verlagen. Die wilden we best oppakken. Maar dat betekende extra werk. Terwijl de werkdruk al hoog was.

We hebben daarom extra personeel aangenomen. Zo kwam er ruimte voor die verbeteringen.’

KAM-coördinator: iets voor jou?

Lijkt het jou wel wat om KAM-coördinator te worden? Of ben je KAM-coördinator en beheers je het werk nog niet goed (genoeg)?

Volg dan onze KAM-coördinator Opleiding. Na het afronden beheers je de kennis en de vaardigheden die je nodig hebt als KAM-coördinator.

Ook interessant…

Dit blog is geschreven door Elisabeth van Munster

Marketing manager

Elisabeth schrijft regelmatig blogs over onderwerpen als Kwaliteit, Arbo en Milieu. Daarbij gebruikt ze de input van collega’s, trainers en de Klankbordgroep. En dat levert vaak mooie en nuttige content op!

Lees meer