Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Slaap je fit – tips van een slaappsycholoog

Wist je dat 1 op de 5 mensen slecht slaapt? En dat stress de nummer één oorzaak is? Als jij een slechte slaper bent, lees dan vooral verder. Slaappsycholoog Annemieke Deimanze gaf tijdens de Dag van de KAM Professional tips, die we hier graag met je delen.

Veel mensen maken doordeweeks korte nachten met het idee: die slaap haal ik in het weekend wel weer in. Maar zo werkt het niet, zegt Annemieke. Anderhalf uur slaaptekort vermindert je dagelijkse prestaties met 32%. Je hartslag gaat al na één nacht niet slapen omhoog, en daardoor stijgt je bloeddruk.

Heb je één korte nacht, dan is de slaap met een paar dagen nog wel in te halen. Maar zijn deze korte nachten chronisch, dan wordt het een heel ander verhaal.

Tips om beter te slapen

Op de lange duur zorgt slecht slapen voor grote concentratieproblemen, vergeetachtigheid, overgewicht en vergroot het de kans op een depressie of burn-out.

Maar hoe zorg je ervoor dat je wél goed slapen? Daar heeft Annemieke een aantal tips voor:

  • Structuur. Net als bij kinderen is dit een gouden regel: rond vaste tijden naar bed en op vaste tijden opstaan.
  • Een donkere slaapkamer. Een donkere ruimte zorgt voor de aanmaak van melatonine. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt.
  • You snooze you lose. Maak je slaapkamer bij het afgaan van de wekker meteen licht. Zorg ervoor dat je binnen vijf minuten je bed uit bent gestapt. Genoeg daglicht zorgt voor een goede nacht.
  • Gebruik je bed alleen om te slapen. Doe je bijvoorbeeld aan meditatie? Zorg er dan voor dat je dit in een andere ruimte doet dan je slaapkamer. Ook werken op je slaapkamer is niet slim.
  • Powernap! Doe overdag eens je ogen dicht – maar niet langer dan 15 tot 20 minuten. Door overdag te ontspannen kun je ‘s nachts beter slapen.
  • Voeding. Eet genoeg vitamines, en drink na 14 uur ’s middags geen cafeïne meer. Ook alcohol is niet goed voor het slapengaan. Voor je bedpartner is alcohol ook niet geheel aangenaam, en het zorgt écht voor snurken.
  • Beweeg overdag genoeg, maar doe dit niet kort voor het slapengaan. Dan heb je nog te veel adrenaline in je lichaam om lekker te kunnen slapen.
  • Neem voor het slapengaan de dag kort door.
  • Schrijf de dingen op die je niet mag vergeten meteen op! Dit voorkomt piekeren, zodat jij lekker slaapt.

Lig je te woelen en draaien?

Lig je alsnog uren te draaien in je bed? Ga er dan even uit en stap weer onder de dekens wanneer je je slaperig begint te voelen.

Het is niet erg wanneer je ’s nachts af en toe wakker wordt. Een diepe slaap bestaat uit ongeveer anderhalf uur. Onze slaap is op te delen in verschillende slaapritmes, die allemaal bestaan uit blokken van anderhalf uur. Elke anderhalf uur die je slaapt, mag je uiteindelijk bij elkaar optellen. De gemiddelde volwassene heeft tussen de 7 en 9 uur slaap nodig.

Hoeveel slaap heb jij nodig?

Wil je weten hoeveel slaap jij nodig hebt? Houd je slaaptijden dan eens bij tijdens de vakantie en zet geen wekker. Na ongeveer anderhalve week weet jij hoeveel slaap je kunt gebruiken.

Welterusten!

De Dag van de KAM professional

Over de Dag van de KAM Professional

Ontmoeten, sparren met KAM-collega’s en kennis opdoen. Dát is de Dag van de KAM Professional. Wil je er meer over weten? Ga dan naar de pagina over de Dag van de KAM professional