Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Vacature: word jij onze nieuwe Commercieel medewerker binnendienst? Klik hier voor meer info.

Arbochecklist: maak het je gemakkelijk

Werk je met uitzendkrachten? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Om veilig te kunnen blijven werken, moet je uitzendkracht namelijk beschikken over een aantal kwalificaties. Ook een risico-inventarisatie is van belang. De Arbo checklists helpen je om dit zo zorgvuldig mogelijk (en makkelijk!) uit te voeren.

De eerste stap begint bij de uitzendorganisatie zelf: deze is altijd verplicht om de uitzendkracht voor aanvang van de werkzaamheden te informeren over de vereiste kwalificaties. De opdrachtgever moet de uitzendkracht vervolgens informeren over de mogelijk aanwezige veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Ook moet de uitzendkracht worden uitgelegd hoe hij of zij met deze eventuele risico’s om moet gaan. De uitzendkracht is vervolgens zelf verplicht om de maatregelen die worden genomen om zo veilig en gezond mogelijk te kunnen werken, ook toe te passen.

Vertaalde versies

Voor de mogelijk aanwezige veiligheids- en gezondheidsrisico’s zijn een aantal handige Arbochecklists gemaakt. Hier geeft de opdrachtgever onder andere aan welke maatregelen er in het bedrijf zijn genomen om eventuele risico’s te beperken. Deze Nederlandse Arbochecklists zijn o.a. vertaald naar het Engels, Duits en Pools, voor het geval dat je uitzendkrachten anderstalig zijn. Als opdrachtgever vul je zowel de Nederlandse als de vertaalde checklist in. Controleer voor de zekerheid altijd of de uitzendkracht de informatie en afspraken voor de volle honderd procent begrijpt!

Algemene Arbochecklist

De algemene Arbochecklist is kort en overzichtelijk. Hier worden vragen gesteld als: ‘Wie houdt bij de opdrachtgever toezicht op veilig en gezond werken?’ en ‘Wie wijst de uitzendkracht op veiligheidsinstructies?’ De algemene Arbochecklist kan worden aangevuld met een werkinhoudelijke of sectorspecifieke checklist. Je kunt bijvoorbeeld bij het uitzendbureau terecht voor de meest relevante checklists. Klik hier om de algemene Arbochecklist te downloaden en zelf aan de slag te gaan.

Bron: www.doorzaam.nl