Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Arbochecklist: maak het jezelf makkelijk

Werk je met uitzendkrachten? Dan is er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Om veilig te kunnen werken, moet een uitzendkracht bijvoorbeeld beschikken over bepaalde kwalificaties. Ook is een risico-inventarisatie belangrijk. De Arbo-checklists helpen je om hier zorgvuldig mee aan de slag te gaan.

Samen werken aan veilig werken

De eerste stap begint bij de uitzendorganisatie zelf. Deze is verplicht om de uitzendkracht voor aanvang van de werkzaamheden te informeren over de vereiste kwalificaties.

Jij als opdrachtgever moet de uitzendkracht informeren over eventuele veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Ook moet je de uitzendkracht uitleggen hoe hij of zij hiermee om moet gaan.

De uitzendkracht is vervolgens zélf verplicht om de maatregelen die er zijn, toe te passen. Om zo veilig en gezond mogelijk te kunnen werken.

Arbochecklists helpen je bij het voldoen aan de wettelijke verplichtingen van de nieuwe Arbowet. Zo voorkom je boetes!

ArboChecklist in andere talen

Voor de veiligheids- en gezondheidsrisico’s is een aantal handige Arbochecklists. Hierop geeft de opdrachtgever onder andere aan welke maatregelen er in het bedrijf zijn genomen, om eventuele risico’s te beperken.

Deze Nederlandse Arbochecklists zijn ook vertaald naar het Engels, Duits en Pools. Maar ook naar Oekraïens, Roemeens en Bulgaars. Handig, als je met anderstalige uitzendkrachten werkt.

Als opdrachtgever vul je zowel de Nederlandse, als de vertaalde checklist in. Controleer voor de zekerheid altijd of de uitzendkracht de informatie en afspraken voor de volle honderd procent begrijpt!

Algemene Arbochecklist

De Algemene Arbochecklist is kort en overzichtelijk. Hier worden vragen gesteld als: ‘Wie houdt bij de opdrachtgever toezicht op veilig en gezond werken?’ en ‘Wie wijst de uitzendkracht op veiligheidsinstructies?’

Deze algemene Arbochecklist kun je vervolgens aanvullen met een werkinhoudelijke of sectorspecifieke checklist. Je kunt onder meer bij het uitzendbureau terecht voor de meest relevante checklists.

Aan de slag met de checklists?

Op de site van Doorzaam.nl vind je allerlei verschillende Arbo-checklists. Doorzaam is het fonds van de Uitzendbranche. Klik hier om één of meer Arbochecklists te downloaden en zelf aan de slag te gaan. Succes!

Bron: www.doorzaam.nl

Opleiding tot Preventiemedewerker volgen?

  • Ben of word jij verantwoordelijk voor Arbo- en preventietaken binnen de organisatie? Of wil je kennismaken met veiligheid, gezondheid en arbeidsrisico’s op de werkvloer? Dan is deze cursus voor jou!

  • In 3 dagen leer jij een supergoede Preventiemedewerker te zijn. Je leert alles over de Arbowet en natuurlijk hoe je risico’s kun herkennen én voorkomen. Van trainers uit het werkveld.

Ook interessant…

Dit blog is geschreven door Elisabeth van Munster

Marketing manager

Elisabeth schrijft regelmatig blogs over onderwerpen als Kwaliteit, Arbo en Milieu. Daarbij gebruikt ze de input van collega’s, trainers en de Klankbordgroep. En dat levert vaak mooie en nuttige content op!

Lees meer