Direct naar content
 • Ervaring sinds 2001

 • Trainingen door heel Nederland

Goed om te weten: we zijn hier in de zomerstemming en houden om de beurt vakantie. Daardoor reageren we wat later dan normaal.

Slaap je fit – tips van een slaappsycholoog


Wist je dat 1 op de 5 mensen slecht slaapt? We hebben het hier over 20 procent van de wereldbevolking. Dat is behoorlijk!
Slaappsycholoog & health coach drs. Annemieke M. Deiman gaf slaaptips tijdens een coachsessie ‘Slaap je fit’ op de Dag van de KAM-professional in 2019. In dit artikel kun je de tips nog eens nalezen.

Gevolgen van te weinig slaap

Stress staat bij mensen met stip op nummer één wanneer we het hebben over de oorzaken van slecht slapen.

Veel mensen maken gedurende de werkweek korte nachten met het idee: die uren halen we in het weekend wel weer in. Maar, zegt Annemieke, zo werkt dat dus niet. Anderhalf uur slaaptekort vermindert de dagelijkse prestaties met 32%. Je hartslag gaat al na één nacht niet slapen omhoog, wat zorgt voor een stijging van de bloeddruk.

Heb je één korte nacht, dan is de slaap met een paar dagen nog wel in te halen. Maar zijn deze korte nachten chronisch, dan wordt het een heel ander verhaal.

Tips and tricks

Op de lange duur zorgt slecht slapen voor grote concentratieproblemen, vergeetachtigheid, overgewicht en vergroot het de kans op een depressie of burn-out.

Maar hoe zorgen we dan dat we wél goed slapen? Daar heeft Annemieke een aantal tips voor:

 • Structuur. Net als bij kinderen is dit een gouden regel: rond vaste tijden opstaan.
 • Een donkere slaapkamer. Een donkere ruimte zorgt voor de aanmaak van melatonine. Dat zorgt ervoor dat we ons gereed voelen om te gaan slapen.
 • You snooze you lose. Maak je slaapkamer bij het afgaan van de wekker meteen licht. Zorg ervoor dat je binnen vijf minuten je bed uit bent gestapt. Genoeg daglicht zorgt voor een goede nacht.
 • Gebruik je bed alleen om te slapen. Doe je bijvoorbeeld aan meditatie? Zorg er dan voor dat je dit in een andere ruimte doet.
 • Powernap! Doe overdag eens je ogen dicht – voor 15 tot 20 minuten. Ontspannen overdag is goed slapen in de nacht.
 • Voeding. Eet genoeg vitamines en drink na 14 uur ’s middags geen cafeïne meer. Ook alcohol is niet goed voor het slapengaan. Voor je bedpartner is alcohol ook niet geheel aangenaam, het zorgt écht voor snurken.
 • Beweeg overdag genoeg, maar doe dit niet kort voor het slapengaan. Dan heb je nog te veel adrenaline in je lichaam om lekker te kunnen slapen.
 • Neem voor het slapengaan de dag kort door.
 • Schrijf de dingen op die je niet mag vergeten meteen op! Dit voorkomt piekeren, zodat jij lekker slaapt.

Woelen en draaien

Lig je alsnog uren te draaien in je bed? Ga er dan even uit en stap weer onder de dekens wanneer je je slaperig begint te voelen.

Het is niet erg wanneer je ’s nachts af en toe wakker wordt. Een diepe slaap bestaat uit ongeveer anderhalf uur. Onze slaap is op te delen in verschillende slaapritmes, die allemaal bestaan uit blokken van anderhalf uur. Elke anderhalf uur die je slaapt, mag je uiteindelijk bij elkaar optellen. De gemiddelde volwassene heeft tussen de 7 en 9 uur slaap nodig.

Wil je weten hoeveel slaap jij nodig hebt? Houd je slaaptijden dan eens bij tijdens de vakantie en zet geen wekker. Na ongeveer anderhalve week weet jij hoeveel slaap je kunt gebruiken.

Welterusten!

Terugblik Dag van de KAM / QHSE professional 2019

Wil je dit jaar ook mee doen met de Dag van de KAM professionalMeld je dan nu aan!