Vacature: word jij onze nieuwe Commercieel medewerker binnendienst? Klik hier voor meer info.
QHSE voor een veilige en gezonde werkplek
Wat is QHSE?
QHSE betekent ‘Quality, Health, Safety and Environment’. De term komt uit het Engels en staat voor kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu. Met QHSE zorg je ervoor dat de organisatie voldoet aan de wetten en regels rond Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu.
QHSE gaat dus over de veiligheid en de gezondheid van je medewerkers. Maar ook over de kwaliteit van jullie product of dienst. En of jullie milieuvriendelijk werken.
Andere namen voor QHSE
QHSE wordt ook wel KAM genoemd. Dat staat voor Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu. Ook de term QA/QC wordt veel gebruikt. Dat is een afkorting van Quality Assurance/Quality Control.
Is het QHSE of QSHE?
Voordat we je uitleggen wat QHSE inhoudt, hebben we het eerst over de spelling van QHSE. Want is het nu QHSE of QSHE? Het antwoord is: beide manieren zijn goed.
Meestal wordt de eerste vorm gebruikt: Quality, Health, Safety and Environment. Oftewel: Kwaliteit, Gezondheid, Veiligheid en Milieu. Maar je kunt ook QSHE gebruiken. Alleen de volgorde van de letters verandert, de betekenis niet.
Zo. Die veelgestelde vraag is beantwoord. Nu leggen we je uit hoe QHSE jullie als organisatie verder helpt.
Betekenis QHSE binnen in een organisatie
Een goed QHSE beleid vertelt veel over hoe je organisatie functioneert. Hoe zitten bedrijfsprocessen in elkaar? Waar liggen kansen voor verbetering? Wordt er milieuvriendelijk gewerkt? En voldoen de eindproducten aan de kwaliteitseisen?
Ook belangrijk: met een goed QHSE-beleid zorg je goed voor je medewerkers. Je zorgt voor een veilige werkplek. Een voorbeeld. Jullie medewerkers hebben een handige manier bedacht van werken met de puntlasmachine. Maar is die manier wel veilig en verantwoord? Samen bekijk je de werkwijze. Wat zijn de risico’s en zijn die te voorkomen? Zo zorg je samen voor een veilige werkplek. En dat geeft vertrouwen.
Bekijk hier de videoserie QHSE-professional van de toekomst
QHSE functieomschrijving
Zoals gezegd zorg je als QHSE-manager of KAM Coördinator voor een veilige en gezonde werkplek. Je zorgt ervoor dat een organisatie voldoet aan regels en wettelijke eisen rond Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu.
In kleinere organisaties is er meestal één medewerker die QHSE als extra taak heeft. Veel middelgrote en grote organisaties hebben een QHSE-Manager. Deze functie valt dan vaak onder ‘KAM’ of QA/QC. Een QHSE-manager werkt vaak samen met kwaliteitsmedewerkers, interne auditors en milieucoördinatoren.
Dit zijn taken van een QHSE Manager:
- Het initiëren van QHSE-beleid
- Zorgen voor het uitvoeren van het beleid
- Uitvoeren (of laten uitvoeren) van interne en externe audits
- Analyseren en signaleren van risico’s
- Opstellen van verbeterplannen
- Het doen van Kwaliteitscontroles
- Uitvoeren van RI&E’s, De Risico-Inventarisatie & -Evaluatie)
- Verkrijgen van ISO-certificeringen
- Medewerkers en collega’s betrekken in het QHSE-beleid
- Coachen van KAM-medewerkers
- Adviseren van en sparren met het managementteam
Bekijk hier de videoserie QHSE-professional van de toekomst
Opleidingsniveau van een QHSE-Manager
Een QHSE-manager heeft minimaal een hbo-opleiding. Bij voorkeur in een richting waarin de organisatie actief is. Er zijn ook hbo- en post-hbo opleidingen die opleiden voor QHSE-management:
- Risicomanagement
- Hogere Veiligheidskunde (HVK)
- Process Safety Essentials (PSE)
- QHSE-manager
QHSE opleiding bij V-Kam Education
Ben of word jij een QHSE manager of KAM-coördinator en vraag je je af: hoe beheers ik dit allemaal? Hoe pas ik managementsystemen en normen toe? Hoe overtuig ik het management van het nut van een goed KAM managementsysteem? En hoe motiveer ik collega’s om veilig, verantwoord en vakkundig te werken? Dan is onze KAM-coördinator opleiding voor jou!
Tijdens onze praktische KAM coördinator opleiding krijg je antwoord op de bovenstaande vragen. Na afloop ben jij een uitstekende KAM coördinator.