Update Covid-19 - toegangsbewijs

Trainingen gaan door! Zowel live als in onze online classroom. Let op het toegangsbewijs. Lees verder.. Lees meer

8,8 sterren, gebaseerd op 573 reviews
Tijdsduur: 1 dag
Investering: 309,-(excl. btw/all-in)
 • 8,5 
 • Ervaring sinds 2001
 • Al 42.242 enthousiaste cursisten

Persoonlijk advies?
Bel ons  op 038 820 02 52

NEN 3140 VOP Cursus

NEN 3140 VOP

Voor iedereen die geen elektrotechnische vooropleiding heeft, maar wel werkzaamheden uitvoert waarbij (beperkte) elektrotechnische risico’s aanwezig zijn. De NEN 3140 VOP cursus, waarbij je wordt opgeleid tot Voldoende Onderricht Persoon.

Na deze training mag je onder andere aan de slag met het vervangen van zekeringen, het inspecteren van arbeidsmiddelen en het resetten van beveiligingen. 

Resultaat van een NEN 3140 VOP cursus

Een Voldoende Onderricht Persoon (VOP) mag (na voldoende instructies voor de specifieke taken) werkzaamheden verrichten aan elektrische arbeidsmiddelen, waarvan de elektrische risico’s beperkt zijn. Je leert onder andere de gevaren die door elektriciteit kunnen worden veroorzaakt te onderkennen en te voorkomen. Na deze cursus mag je bijvoorbeeld elektromotoren aan- en afkoppelen, wandcontactdozen en lichtschakelaars vervangen of elektrische arbeidsmiddelen inspecteren.

Voor wie is een cursus NEN 3140 VOP?

Voor iedereen die eenvoudige werkzaamheden verricht aan elektrische arbeidsmiddelen. De VOP NEN 3140 cursus wordt ook ingezet voor medewerkers die als beheerder van gebouwen werken.  

Om deel te nemen aan een cursus NEN 3140 VOP heb je géén elektrotechnische opleiding nodig. Omdat wij veel verschillende NEN 3140 opleidingen aanbieden, hebben we een keuzehulp ontwikkeld die jouw helpt bij je keuze.

Wat is het verschil tussen een cursus NEN 3140 VOP en NEN 3140 VP?

Een NEN 3140 VOP heeft geen elektrotechnische vooropleiding nodig en mag – na het behalen van het certificaat – elektronische werkzaamheden met een beperkt risico uitvoeren.

NEN 3140 VP heeft wel een elektrische vooropleiding en of relevante werkervaring en mag zelfstandig elektrische installaties inspecteren.

Is NEN 3140 VOP certificaat verplicht?

Het digitale certificaat dat binnen twee weken na het einde van deze training op het klantportal staat is niet verplicht, maar voldoet wel aan alle door de Arbowet en de Arbeidsinspectie gestelde eisen.

Als werkgever ben je volgens de Arbowet wél verplicht om zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van je werknemers, in het werk dat hij of zij uitvoert. Het kunnen inschatten van elektrotechnische risico’s kan hier alleen maar bij ondersteunen. Door te laten zien dat je je als werkgever aan de NEN 3140 norm houdt, laat je tegelijkertijd zien dat je je als bedrijf aan de Arbowet houdt.

Tijdsduur van de cursus

Het volgen van een training NEN 3140 VOP kost je slechts één dag.

Inhoud van de cursus

Tijdens de training worden de volgende onderwerpen behandeld:

Elektrotechnische gevaren en ongelukken

 • Elektrische gevaren
 • Elektrocutie
 • Kortsluiting
 • Voorkomen van kortsluiting

Elektrotechnische bedrijfsvoering en wetgeving

 • Wetgeving en historie
 • Arbowetgeving
 • De NEN 3140 norm

Veilig werken door deskundig personeel, procedures en PBM’s

 • Inleiding
 • Personeel
 • Periodieke instructie
 • Werk- en onderhoudsprocedures
 • Spanningsloos werken
 • Toestemming om met de werkzaamheden te mogen beginnen
 • Werken in de nabijheid van actieve delen

Werken met een werkvergunning en schakelbericht 

 • Veiligheidsprocedures 
 • Werkvergunningen en werkzaamheden aan laagspanningsinstallaties  
 • Schakelbrief, schakelbericht of bijlage schakelhandleidingen  
 • Het vervangen van een defecte wandcontactdoos
 • Werkzaamheden aan een verdeler

NEN 3140 VOP certificaat

Wil je je kennis en vaardigheden op het juiste niveau houden, dan adviseren wij je deze cursus minimaal één keer per vijf jaar te herhalen. Ook adviseren wij je om je herinstructie onder andere af te stemmen op je NEN 3140 aanwijsbeleid. Een NEN 3140 VOP certificaat zorgt ervoor dat jij aan de slag mag met verschillende werkzaamheden waar zich beperkte elektrische risico’s voordoen. Een ideale opleiding als je regelmatig in aanraking komt met elektrotechnische werkzaamheden. Het NEN 3140 certificaat staat binnen 2 weken klaar in het klantportaal, dus je kunt de lessen snel in de praktijk brengen. Ook voor de cursus NEN 3140 Keurmeester (elektrische arbeidsmiddelen) kun je bij ons terecht. Deze cursus zorgt ervoor dat jij een certificaat ontvangt voor het keuren van elektrische machines volgens NEN 3140.

Meer informatie hierover? Lees ons gratis e-book ‘NEN 3140 implementatie’.

De cursus NEN 3140 VOP wordt op diverse locaties gegeven

De cursus NEN 3140 VOP wordt gegeven in: Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

NEN 3140 VOP incompany

Vanaf 4 personen is deze cursus ook incompany te volgen. Dat is mooi praktisch, overzichtelijk en zorgt direct voor teambinding!

Tijdsduur: 1 dag
Investering: 309,-(excl. btw/all-in)
 • 8,5 
 • Ervaring sinds 2001
 • Al 42.242 enthousiaste cursisten

Persoonlijk advies?
Bel ons  op 038 820 02 52

Plaats en data

Sorteren op:

 • Startdatum Locatie Status
meer data en locaties

  Ervaringen

 • Nico Jong vertelt:

  Goed uitleg

  De uitleg van lesstof van erg prettig.

 • Edwin Volten vertelt:

  Uitgebreid

  Deze training is uitgebreid. De stof wordt goed uitgelegd door de trainer.

Investering

€ 309,- p.p. exclusief BTW

Inclusief:

 • lesmateriaal
 • lunch
 • certificaat

In company

De NEN 3140 VOP cursus liever op locatie bij jouw bedrijf? Geen punt, onze trainer komt bij je langs. Jij zorgt voor de koffie, wij voor de rest. Vanaf zes deelnemers kan het al interessant zijn om te kiezen voor de in company cursus. Vraag snel jouw offerte aan!

NEN 3140 VOP online classroom

Wil je de NEN 3140 VOP cursus online vanuit huis volgen in de vorm van een klassikale training? Bekijk dan onze NEN 3140 VOP online classroom cursus. In de online classroom kun je, net als bij een klassikale cursus, sparren met de trainer en medecursisten. Dit zonder dat je je huis hoeft te verlaten.

Wil je deze NEN 3140 VOP Cursus liever op jouw eigen locatie volgen? Geen punt, onze trainer komt bij je langs. Jij zorgt voor de koffie, wij voor de rest. Vanaf zes deelnemers kan het al interessant zijn om te kiezen voor de in company cursus. Vraag snel een persoonlijke offerte aan!

 

De voordelen van een incompany training?

 • Jouw wensen en verwachtingen omgezet in maatwerk
 • Direct en praktisch toepasbaar in je eigen organisatie
 • Geen reiskosten en reistijd van de medewerkers
 • Vooraf intake om de gewenste trainingsresultaten in kaart te brengen
 • Gewenste cursusdatum in overleg

Offerte aanvragen

Vul je gegevens in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de details van jouw aanvraag door te nemen.

Aanhef (Voor de juiste aanhef in de verdere communicatie)
Nieuwsbrief

Heeft u vragen?

Vragen? Bel ons. We helpen je graag verder.

038 820 02 52

Waarom een NEN 3140 VOP cursus ?

De NEN 3140 VOP cursus is onmisbaar voor iedereen die dagelijks eenvoudige elektrotechnische werkzaamheden uitvoert. Als je deze cursus heeft gevolgd ben je een ‘Voldoende Onderricht Persoon’ volgens de NEN 3140 norm. Je leert tijdens deze NEN 3140 VOP opleiding alles over de eisen die de NEN 3140 aan het veilig werken stelt, welke instructies medewerkers nodig hebben en hoe de diverse verantwoordelijkheden en bevoegdheden volgens de huidige NEN 3140 regeling zijn georganiseerd. 

Wat kun je na afloop van deze training?

Zoals gezegd ben je na afloop van deze NEN 3140 VOP cursus een ‘Voldoende Onderricht Persoon (VOP)’ volgens de NEN 3140 norm. Deze VOP NEN 3140 opleiding vormt dan ook de perfecte basis voor je werkzaamheden als elektrotechnisch medewerker binnen jouw bedrijf of organisatie.  De training helpt je om diverse standaard elektrotechnische werkzaamheden op een veilige en verantwoorde manier uit te voeren volgens de NEN 3140 norm. De NEN 3140 VOP training biedt bovendien meer kennis en vaardigheden op het gebied van elektrotechnische gevaren en ongelukken, elektrotechnische bedrijfsvoering en wetgeving, procedures en PBM’s, het instrueren van medewerkers en het werken met een werkvergunning en schakelbericht. Met behulp van deze kennis en kunde kan je veilig werken én heb je een schriftelijk bewijs in handen dat je een ‘Voldoende Onderricht Persoon (VOP)’ volgens de NEN 3140 norm bent. Kijk voor al onze NEN trainingen op de handige overzichtspagina.

VOP NEN 3140 cursus online volgen?

Wil je de VOP NEN 3140 cursus liever online volgen? Ook dat is mogelijk! Op de pagina van de online VOP NEN 3140 cursus kan je je rechtstreeks inschrijven via de oranje button ‘direct inschrijven’. Vervolgens ontvang je binnen 1 werkdag jouw persoonlijke inlogcodes per mail van ons. Met deze inlogcodes kan je inloggen op het beveiligde deel van de e-learning omgeving. Eenmaal ingelogd kun je direct starten met de online VOP NEN 3140 opleiding. In slechts een paar uur tijd doorloop je de volledige theorie. Doordat deze VOP NEN 3140 training interactieve modules bevat wordt leren ook nog leuk. Bovendien is onze online NEN 3140 cursus snel, eenvoudig én voordelig!

VOP, wat betekent dat?

VOP staat voor Voldoende Onderricht Persoon (VOP). Dat betekent dat de persoon die een NEN 3140 VOP certificaat heeft gehaald (na voldoende instructies voor de specifieke taken) werkzaamheden mag verrichten aan elektrische arbeidsmiddelen, waarvan de elektrische risico’s beperkt zijn. Het gaat hier dus niet om een expert op het gebied van elektrische kennis, maar iemand die aangewezen kan worden om specifieke elektrische werkzaamheden te verrichten. Een VOP mag alleen werkzaamheden uitvoeren die hij veilig kan uitvoeren en die in zijn aanwijzing zijn omschreven. Een installatieverantwoordelijke moet ervoor zorgen dat de instructies zo nauwkeurig mogelijk worden doorgegeven aan de VOP. Ook voor de cursus Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke NEN 3140 en de cursus inspecteren van elektrische installaties kun je terecht bij V-Kam Education.

V-Kam Education werkt(e) onder andere voor:

Meer opdrachtgevers