Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Duurzamer werken? Ken de risico’s van langdurig zitten

Langdurig zitten blijkt de grote nieuwkomer te zijn op de ESENER Risicolijst. ESENER doet onderzoek naar nieuwe en opkomende risico’s van werknemers in Europa. Naast langdurig zitten blijkt ook het maken van repeterende bewegingen van hand en arm bovenaan de lijst te staan. Mogelijke risico’s, om goed in de gaten te houden. 

Werknemers die in een verkeerde werkhouding werken, hebben meer kans op klachten aan hun spieren, pezen of gewrichten. Preventie bij dit soort klachten is dus van belang, om je werknemers op een duurzame en gezonde manier in te kunnen blijven zetten. Met het onderzoek van ESENER worden bedrijven in Europa gevraagd naar onderwerpen rondom gezond en veilig werken.  De eerste uitkomsten van de European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks (ESENER-3) zijn in november 2019 gepresenteerd.

Gezond en veilig werk

De vragenlijst gaat in op de algemene gezondheids- en veiligheidsrisico’s, de maatregelen die bedrijven daartegen nemen en de motivatoren en belemmeringen voor bedrijven in het managen van veiligheid en gezondheid. Maar ook deelname van medewerkers aan maatregelen voor gezond en veilig werken komt aan bod tijdens het onderzoek.

Voor het onderzoek zijn de meest voorkomende risico’s in 2019 en 2014 met elkaar vergeleken. Wat blijkt? In 2019 is er meer aandacht gekomen voor de risico’s van fysiek belastend werk. Langdurig zitten is dan ook een opvallende nieuwkomer, in eerdere edities van het ESENER onderzoek werd hier nog niet naar gevraagd.

Checklist BAS

Risicio’s met betrekking tot fysiek belastend werk zijn vooral te vinden in de financiële sector, de verzekeringsbranche, bij informatie en communicatie en het openbaar bestuur. Werkzaam in één van deze branches? Dan kun je het risico voor jezelf of voor je werknemers al verkleinen en het werk lichter maken door de meest simpele procesveranderingen. Volg bijvoorbeeld de checklist BAS van TNO. Dit is een methode om te bepalen of – en zo ja welke – risico’s er aanwezig zijn bij de werkzaamheden die je uitvoert. De checklist is voor werknemers die gemiddeld meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm zitten. De checklist neem ookt de risico’s van langdurig zitten mee in de uiteindelijke resultaten en eindigt met persoonlijk advies en eventuele verbeterpunten.

Aan de slag!

Voor het onderzoek van ESENER zijn er interviews gehouden met meer dan 45.000 bedrijven, verspreid over 33 landen. Het jaar 2020 zal worden gebruikt voor analyses en visualisaties op basis van dit onderzoek. Zodat bedrijven de handvatten krijgen voor een effectievere aanpak van gezondheids- en veiligheidsrisico’s.

De Arbowet kent geen specifieke bepalingen over werkhoudingen. Wel is elke werkgever verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor hun werknemers. V-Kam Education biedt verschillende cursussen om te zorgen voor een gezonde, veilige, maar ook duurzame werkomgeving. Zo kan je bij V-Kam Education de wettelijk verplichte BHV cursus volgen.

Bron: TNO.nl
Foto | Pixabay

Auteur: Michelle van der Molen – contentmarketeer V-Kam Education®