Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

De NEN 3140 keuring: hoe vaak moet dat gebeuren?

Een veilige werkplek

De norm die ervoor moet zorgen dat elektrische installaties en gereedschappen veilig te gebruiken zijn: de NEN 3140.

Een Vakbekwaam Persoon (VP) of Voldoende Onderricht Persoon (VOP) mag de keuring volgens de NEN 3140 norm op zich nemen. Maar, hoe vaak moet een NEN 3140 keuring worden uitgevoerd?

Wat is het voor norm?

De Nederlandse norm voor veilige bedrijfsvoering van werkzaamheden aan, met of rondom elektrische apparaten en machines in het laagspanningsgebied: de NEN 3140. De bedoeling? Het voorkomen van elektrocutie of vlambooggevaar op de werkvloer.

De keuring van de bestaande elektrische installaties moet worden uitgevoerd door een Vakbekwaam Persoon. Een Voldoende Onderricht Persoon mag enkel de keuring uitvoeren voor elektrisch handgereedschap.

Wist je dit?

Een NEN 3140 Vakbekwaam Persoon of Voldoende Onderricht Persoon moet door de werkgever worden aangewezen – volgens het aanwijsbeleid – voordat hij of zij een keuring mag uitvoeren. Doe je dit als bedrijf niet, dan sta je allesbehalve sterk in je schoenen, wanneer er een keer wél iets misgaat.

Keuren volgens de NEN 3140

Een bedrijf is niet verplicht om zijn installaties en apparatuur volgens de NEN 3140 te (laten) keuren. Wel zijn werkgevers volgens de Arbowet verplicht om voor hun werknemers een veilige en gezonde werkplek te creëren en kijken verzekeringsmaatschappijen steeds vaker naar de aanwezigheid (of het ontbreken van) een NEN 3140 keuring.

Hoe vaak elektrische apparaten en installaties gekeurd moeten worden, hangt af van een aantal verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de leeftijd en kwaliteit van een installatie, de mate van toezicht door een installatieverantwoordelijke of de richtlijnen van de fabrikanten van het materiaal.

Gebruik bijlage E van de NEN 3140 altijd als handvat. Ook bijlage I van de NEN 3140 kan handig zijn, hierin wordt de termijn voor inspectie van elektrische installaties aangegeven. In bijlage K vind je de termijn voor inspecties van elektrische arbeidsmiddelen. Gebruik bijlage E van NEN 3140 norm als handvat, om te bepalen hoe vaak een keuring moet worden uitgevoerd.

Hoe vaak moet een keuring worden uitgevoerd?

Dit hangt af van een aantal verschillende factoren. Wanneer het elektrotechnische materiaal van hetzelfde bouwjaar en type is, en gebruikt wordt onder dezelfde omgevingsomstandigheden, is een steekproefsgewijze keuring soms al voldoende.

De Installatieverantwoordelijk houdt hier toezicht op. Intern of extern, dat maakt niet uit.

Opleiding V-Kam Education

Iemand binnen het bedrijf aanstellen als Installatieverantwoordelijke? Dat kan! Neem eens een kijkje bij onze opleiding Installatieverantwoordelijke/ Werkverantwoordelijke NEN 3140 cursus. De cursus duurt één dag. Let op: een elektronische vooropleiding of vergelijkbare ervaring is een must, om deze training te kunnen volgen.

Bron: Euronorm.net, NEN3140 Arbeidsmiddelen