Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

MVO, welke certificaten en keurmerken zijn er en wat zijn de verschillen?

Veel organisaties laten bij de inkoop van producten en diensten eisen aan MVO of duurzaamheidscriteria meewegen. Vaak worden certificaten en keurmerken gevraagd om de kwaliteit van onderdelen van het MVO-beleid aan te tonen. Het is niet altijd duidelijk hoe de verschillende certificaten en keurmerken zich tot elkaar verhouden en waar je op moet letten bij een certificaat. SCCM heeft twee publicaties uitgebracht rondom MVO en de certificaten en keurmerken die kunnen worden gebruikt. Inkopers kunnen deze publicaties gebruiken bij het formuleren van de uitvraag en om een ISO 14001-certificaat van een leverancier te kunnen beoordelen.

Overzicht MVO-instrumenten

Gezien het grote aantal onderwerpen dat onder MVO valt, is er ook een groot aantal certificaten en keurmerken dat gebruikt kan worden om MVO aantoonbaar te maken. SCCM heeft deze instrumenten in één overzicht gezet en geeft uitleg over ieder instrument. Hierbij is ook een stappenplan opgenomen dat inkopers kunnen gebruiken om een keuze te kunnen maken uit de beschikbare instrumenten.

MVI en ISO 14001

Een ISO 14001-certificaat wordt veel gebruikt om milieubeleid te ontwikkelen en uit te voeren, waarbij minimaal wordt voldaan aan de geldende wet- en regelgeving. Een ISO 14001-certificaat toont aan dat een organisatie zijn milieumanagementsysteem op orde heeft. Als inkoper is het belangrijk het ISO 14001-certificaat van een potentiële leverancier goed te kunnen beoordelen. SCCM heeft hiervoor een stappenplan ontwikkeld. Het stappenplan laat zien waar je op moet letten bij de beoordeling van het certificaat.

KAM coördinator opleiding

Wilt u meer weten over normen en kwaliteitsmanagement? Schrijf u nu in voor de praktische KAM coördinator opleiding van V-Kam Education!

Bron:www.sccm.nl