Direct naar content
  • Ervaring sinds 2001

  • Trainingen door heel Nederland

Concept ISO 45001 Arbomanagementsysteem is beschikbaar

De Committee Draft van ISO 45001 ‘Occupational health and safety management systems – Requirements with guidance for use’ (ISO/CD 45001) is beschikbaar. ISO/CD 45001 is een concept en de inhoud kan dus nog wijzigen. De norm vervangt op termijn OHSAS 18001.

Van OHSAS naar ISO

In 2013 is besloten om OHSAS 18001 te reviseren en als ISO-norm te publiceren. Op internationaal niveau is een Project Committee ingericht (ISO/PC 283) zich die bezig houdt met de revisie. Voor een interview met de voorzitter van ISO/PC 283.

De nieuwe ISO-norm moet aansluiten bij de High Level Structure (HLS) voor managementsysteemnormen. De HLS maakt het onder andere mogelijk om systemen gemakkelijker te integreren en audits op het gebied van diverse managementsysteemnormen te combineren. ISO/CD 45001 volgt de structuur van de HLS.

KAM coördinator opleiding

Schrijf u nu in voor de praktische Committee Draft (CD)

De ontwikkeling van een norm doorloopt diverse stadia. Het stadium van ‘Committee Draft’ is een fase waarbij de leden van ISO (waaronder NEN) commentaar kunnen leveren. In Nederland dient NEN namens de Nederlandse normcommissie ‘ISO 45001 OHS-managementsysteem’ het commentaar in. Dit commentaar kan tot medio oktober worden ingediend. 

Deze commentaren worden meegenomen bij het opstellen van een ‘Draft International Standard’ (DIS) waarop publiekelijk commentaar wordt geleverd. ISO/DIS 45001 wordt rond de zomer 2015 verwacht en de definitieve norm in het najaar van 2016.

Inspraak mogelijk via normcommissie

Inspraak op de CD kan door deelname aan de normcommissie ‘ISO 45001 OHS-managementsysteem’. Deze commissie bepaalt het Nederlandse standpunt en stelt het commentaar vast. Nederland is rechtstreeks vertegenwoordigd in de internationale werkgroep die ISO 45001 ontwikkelt. Belanghebbende partijen kunnen deelnemen aan de normcommissie. Voor deelname wordt een financiële bijdrage gevraagd.

Bron: www.nen.nl