Update Covid-19

Trainingen gaan door! Zowel live als in onze online classroom. Let op het toegangsbewijs. Lees verder.. Lees meer

8 sterren, gebaseerd op 1 reviews
Tijdsduur: 1 dag
Investering: 529,-(excl. btw/all-in)
 • 8,5 
 • Ervaring sinds 2001
 • Al 42.242 enthousiaste cursisten

Persoonlijk advies?
Bel ons  op 038 820 02 52

Introductie training Veiligheidsladder (SCL)

Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder - SCL)

Ben jij binnen jouw organisatie verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van de veiligheidsladder en wil je leren hoe je dit in jouw organisatie kunt toepassen? Dan is deze introductietraining Veiligheidsladder - of Safety Culture Ladder - iets voor jou. Wij helpen jou de eerste stap te zetten op weg naar een goede veiligheidscultuur! 

Resultaat van de training veiligheidsladder

Met de Veiligheidsladder werken organisaties stapsgewijs toe naar een hoger niveau van veiligheid en veiligheidsbewustzijn. Deze introductietraining helpt jou om je bewust te worden van de veiligheidscultuur binnen je organisatie. Na deze training weet je:

 • Wat er bedoeld wordt met ‘veiligheidscultuur’ en hoe je dit binnen jouw organisatie kunt meten.
 • Hoe de 5 treden van de Veiligheidsladder eruit zien en hoe de certificeringsprocedure werkt.
 • Hoe je deze ‘Safety Culture Ladder’ kunt implementeren.

Tijdsduur van de veiligheidsladder NEN

Deze introductietraining van duurt één dag, van 9:00 tot 16:30 uur.

V-Kam Education staat voor interactieve en praktijkgerichte trainingen. Samen met je medecursisten en docent (die al vanaf 2012 certificatie audits voor de safety culture ladder uitvoert) ga je aan de slag met de cursusstof. Je ontvangt praktische handvatten waarmee je direct aan de slag kunt binnen jouw organisatie.

Voor wie is de training Veiligheidsladder? 

Deze training is geschikt voor veiligheidskundigen, KAM coördinatoren, interne auditoren en anderen die binnen een bedrijf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en certificering voor de Veiligheidsladder. Ook als je systeem auditor bent is deze training aan te bevelen.

De training veiligheidsladder is geschikt als voorbereiding op de tweedaagse Veiligheidsladder cursus voor interne auditoren. 

Doel van de Introductietraining Veiligheidsladder

Het doel van de introductietraining is het voorkomen en terugdringen van onveilige situaties op de werkvloer. Deze cursus richt zich op de safety culture in jouw organisatie en stimuleert ‘bewust veilig handelen’.

We nemen de houding, het gedrag en de cultuur binnen jouw organisatie onder de loep en maken je ervan bewust hoe je zelf een bijdrage kunt leveren aan de veiligheid op de werkvloer. Het resultaat? Minder incidenten zoals ongevallen, schades en verzuim.

NEN Veiligheidsladder - de inhoud

De NEN Veiligheidsladder (vroeger de ProRail Veiligheidsladder) bestaat uit vijf treden. Deze treden geven stap voor stap aan in welke ontwikkelingsfase jouw bedrijf zich begeeft op de safety culture ladder. De veiligheidsladder zegt dus iets over de cultuur en het gedrag omtrent veiligheid in jouw bedrijf.

Tijdens deze eendaagse introductietraining maak je kennis met deze veiligheidsladder NEN en ontdek je de vijf verschillende treden:

 • Veiligheidsladder trede 1: In jouw bedrijf wordt weinig tot niets geïnvesteerd in verbetering van het veiligheidsgedrag. Er heerst de houding: “bij ons gaat niets fout, wij leveren goede kwaliteit, dus waarom je tijd verdoen met preventieve veiligheidsactiviteiten.”
 • Veiligheidsladder trede 2: Jouw bedrijf heeft de gewoonte om te veranderen nadat er dingen mis zijn gegaan. Het verandergedrag is vaak ad hoc en van korte duur.
 • Veiligheidsladder trede 3: Jouw bedrijf bepaalt welke veiligheidsregels belangrijk zijn. De betrokkenheid bij veiligheid en naleving van regels en wetten ligt voornamelijk bij het (hogere) management. Er wordt werk gemaakt van veiligheid en dat wordt gewaardeerd.
 • Veiligheidsladder trede 4: Veiligheid heeft een hoge prioriteit en zit in alle vezels van jouw bedrijf. Verbeteringen worden stelselmatig ingevoerd en geëvalueerd. Er wordt vooruitgedacht en initiatief genomen.
 • Veiligheidsladder trede 5: Veiligheid is volledig geïntegreerd in de bedrijfsprocessen. Er heerst een vooruitstrevende houding waarin veiligheid zit ingebakken in het denken en doen van alle medewerkers.

(Bron: Handboek veiligheidsladder - NEN)

Naast het bespreken van de ‘Safety Culture Ladder’, gaat deze introductietraining ook dieper in op de manier waarop je met deze veiligheidsladder aan de slag kunt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hoe beïnvloed je het veiligheidsbewustzijn, de houding en het gedrag van medewerkers?
 • Hoe werkt het certificatieproces?
 • Bespreken van trends en ontwikkelingen rondom de NEN Veiligheidsladder
 • Wat kun je als eerste stappen doen door aan te sluiten op bestaande managementsystemen voor ISO 45001 / VCA?
 • Wat zijn in de praktijk de zes bedrijfsaspecten/invalshoeken van de veiligheidscultuur?

Certificaat 

Binnen twee weken na afloop van de cursus staat het digitale certificaat klaar in het klantportal. Wil je verder trainen? Wij bieden ook de veiligheidsbewustzijn training, VCA cursussen, NEN training en de opleiding veiligheidsdeskundige aan.

Waarom is de cursus veiligheidsladder belangrijk?

Steeds meer opdrachtgevers eisen van hun leveranciers dat ze een certificering voor de veiligheidsladder hebben. Heb jij een certificaat? Dan kun je daarmee aantonen dat veiligheid een essentieel onderdeel is binnen jouw organisatie. Bovendien laat je hiermee jouw onderscheidend vermogen zien, wat weer voordelen oplevert bij aanbestedingen. 

Een cursus veiligheidsladder heeft nog meer pluspunten:

 • Je voorkomt ongevallen: doordat je aan eisen van de norm moet voldoen word je gedwongen om continu focus te houden op veiligheidsbewustzijn.

 • Je vermindert de kosten: door de focus op veilig werken vinden er minder incidenten plaats. Dat resulteert weer in een lager ziekteverzuim en lagere ziekteverzuimkosten.

 • Je versterkt je imago: als jouw organisatie weinig tot geen ongevallen heeft, is dat beter voor je imago. En een sterk imago heeft weer effect op gunningen bij bijvoorbeeld aanbestedingen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een certificaat vanaf 2022 zelfs verplicht is bij aanbestedingen in de bouw.

3 redenen om deze training bij V-Kam Education te volgen

Kies je voor een veiligheidsladder training bij V-Kam Education, dan kies je voor een praktijkgerichte training. Er is volop aandacht voor jouw unieke uitdagingen op de werkvloer. Detrainer komt zelf uit het werkveld en weet precies waar de risico’s liggen en waar jij extra op moet letten. 

1. Je krijgt les van professionals uit de praktijk

2. Je krijgt een interactieve training met een goede mix tussen praktijk en theorie

3. Je hebt  toegang tot een online leerportal met GRATIS downloads

En ook leuk: je geniet van een uitstekende locatie met een heerlijk lunchbuffet én krijgt les in compacte groepen met veel aandacht voor jouw persoonlijke leerdoelen.

 

Tijdsduur: 1 dag
Investering: 529,-(excl. btw/all-in)
 • 8,5 
 • Ervaring sinds 2001
 • Al 42.242 enthousiaste cursisten

Persoonlijk advies?
Bel ons  op 038 820 02 52

Plaats en data

Sorteren op:

 • Do. 23-06-2022 om 09:00Utrecht23-06-2022, 30-06-2022 inschrijven

Investering

De investering voor deze training veiligheidsladder is 529,- p.p. exclusief BTW en inclusief:

 • Lesmateriaal 
 • Een heerlijke lunch
 • Certificaat van deelname
 • Toegang tot het online leerportal


De training is de investering dubbel en dwars waard. De kosten van één bedrijfsongeval zijn vaak vele malen hoger. Als organisatie ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je medewerkers en moet je kunnen aantonen dat je er alles hebt gedaan om het ongeval te voorkomen.

Vindt er dan toch een ongeval plaats, dan krijg je te maken met schadeclaims, ziekteverzuim, juridische kosten, imagoschade etc. Bovendien heeft een zwaar bedrijfsongeval veel impact op het personeel. Het leidt tot onrust en kan daardoor ook zorgen voor minder betrokken medewerkers, met alle (financiële) gevolgen van dien. 

Incompany training veiligheidsladder

Wil je deze introductietraining Veiligheidsladder liever op jouw eigen locatie volgen? Geen punt, onze trainer komt bij jou langs. Jij zorgt voor de koffie, wij voor de rest. Vanaf zes deelnemers kan het al interessant zijn om te kiezen voor de incompany training. 

De voordelen van een incompany training?

Een incompany training biedt interessante voordelen als je met meerdere collega’s tegelijk de training wilt volgen. Niet alleen bespaar je zo op reiskosten en reistijd, je kunt de training ook helemaal vormgeven naar jouw eigen wensen. 

Oftewel:

 • Jouw wensen en verwachtingen in maatwerk
 • Direct en praktisch toepasbaar in jouw eigen organisatie
 • Vooraf een intake om de gewenste trainingsresultaten in kaart te brengen
 • Gewenste cursusdatum in overleg

 Heb je interesse in zo’n incompany training op maat? Vraag dan snel jouw offerte aan!

 

Offerte aanvragen

Vul je gegevens in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op om de details van jouw aanvraag door te nemen.

Aanhef (Voor de juiste aanhef in de verdere communicatie)
Nieuwsbrief

Heeft u vragen?

Vragen? Bel ons. We helpen je graag verder.

038 820 02 52

V-Kam Education werkt(e) onder andere voor:

Meer opdrachtgevers