Update Covid-19 maatregelen

Vanaf 2 juni starten de klassikale trainingen weer! Lees meer

8,4 sterren, gebaseerd op 24 reviews
Tijdsduur: Halve dag
Investering: Op aanvraag,-

Persoonlijk advies?
Bel 038 820 02 52

Masterclass Veiligheidsbewustzijn "Bewust Risico nemen"

Bewust risico nemen?!

Hoe maak je de stap van de RI&E naar een Veiligheidsbewuste organisatie? 

Beste RI&E betrokkene,

Is jouw Risico Inventarisatie en Evaluatie actueel, maar weet je dat je er nog veel meer mee zou kunnen? Misschien ben je gefrustreerd over dat het aantal incidenten en ongevallen nog steeds hoog is. Maar tegelijk heb je het idee dat je collega's er niet echt open over durven te zijn.

Hoeveel mooier is het als al je collega’s jou helpen als veiligheidsambassadeur. Hoe fijn is het om in een organisatie te werken waar veiligheid écht op nummer 1 staat. Dan gaan ook de emotionele schade en kosten van arbeidsongevallen en incidenten drastisch dalen.

Hoe blij ben je als management voorop gaat in het veiligheidsbewustzijn en jij alle ruimte krijgt om dit te organiseren. Hoe relaxt voelt het om vanuit de RI&E duidelijke stappen te maken om veiligheid naar een hoger level te brengen!

Want laten we eerlijk zijn: als RI&E betrokkene of Arbo verantwoordelijke verdien je het gewoon om alle steun te krijgen. Budget, tools en middelen om jouw doelen te realiseren. Om uiteindelijk een veilige cultuur te creëren, waar jouw collega’s je dankbaar voor zijn.

Wat maakt dat het veiligheidsbewustzijn nog niet écht lekker loopt?

Er zijn een aantal reden waarom veel organisaties hiermee worstelen.

Op de eerste plaats is er vaak geen urgentie. Het loopt allemaal wel aardig en het valt best mee met die ongevallen. “We doen het al jaren zo” is een veelgehoorde kreet.

In de tweede plaats is de grondgedachte van een RI&E om risico’s op de werkvloer terug te brengen naar een acceptabel niveau (restrisico). Meestal denken we dan aan harde maatregelen. Bijvoorbeeld een hek, beveiliging of een vervangende stof. Of aan persoonlijke beschermingsmiddelen, als het risico niet kan worden weggenomen.

De maatregelen vanuit de ‘zachte kant’ van de veiligheid worden meestal niet gekozen als onderwerp van een maatregel. In de praktijk is veiligheidsbewustzijn echter een belangrijke eigenschap die samenhangt met risicovol gedrag. Risicovol gedrag vergroot de kans op ongelukken.

Wat ook kan gebeuren, zeker in deze tijd, is dat je wel een RI&E hebt, maar door de werkdruk en de tijdsdruk van buitenaf, onvoldoende tijd neemt om bewust veilig te werken.

Door een goed veiligheidsbewustzijn kan een slechte of gematigde risicoperceptie worden teruggedrongen en wordt de kans op ongelukken op de werkvloer kleiner.

Gewone taal. Geen mysterie maar oplossingen die werken. Dit is niet de plek voor mensen in een slachtofferrol, geklaag, geneuzel en geworstel. Nee, in deze masterclass gaat alle aandacht naar de antwoorden hoe we jouw bedrijf Veiligheidsbewuster kunnen maken.

De onderwerpen

 • Jouw RI&E. Hoe kan je deze nu zo praktisch mogelijk vertalen naar bewustzijn?
 • Wat ga ja anders doen, zodat je de organisatie meekrijgt?
 • Wat zijn de belangrijkste basisprincipes van Veiligheidsbewustzijn?
 • Hoe kan je gevaarherkenning en risicoinschatting inzetten?

 

Tijdsduur: Halve dag
Investering: Op aanvraag,-

Uniek aan V-Kam Education

 • Ervaring sinds 2001
 • Snel & persoonlijk
 • Praktijkgericht
 • Dichtbij
 • ISO 9001 en NIBHV gecertificeerd

Persoonlijk advies?
Bel 038 820 02 52

  Ervaringen

 • Anoniem vertelt:

  De voorbeelden die er gegeven worden

  De voorbeelden die er gegeven worden en in de praktijk mee om te gaan.

 • Jimmy van der Horst vertelt:

  Groep goed betrekken bij alles.

  Groep goed betrekken bij alles. Mooie discussies gehad & goede verbeterpunten naar voor gekomen.

V-Kam Education werkt onder andere voor:

Meer opdrachtgevers